Αίσθηση προκαλούν οι χθεσινές δηλώσεις του Γάλλου υπουργού Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ περί ενδεχόμενου πολέμου με το Ιράν αν η Τεχεράνη δεν αναστείλει το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Θα ήταν λάθος να κάνουμε λόγο για απειλές πολέμου δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μάρτιν Γέγκερ προσθέτοντας πως η Γερμανία εκλαμβάνει τις δηλώσεις Κουσνέρ ως απόδειξη «ότι οι Γάλλοι φίλοι μας παίρνουν στα σοβαρά την κατάσταση και προσπαθούν δραστήρια μαζί μας για την αποτροπή μιας τέτοιας εξέλιξης».
Ιδιαίτερα επικριτική εμφανίστηκε η αυστριακή υπουργός Εξωτερικών Ούρσουλα Πλάσνικ, λέγοντας πως για την ίδια είναι ακατανόητο το ότι ο Μπερνάρ Κουσνέρ κατέφυγε σε μια πολεμική ρητορική αυτή τη στιγμή. Πρόσθεσε δε ότι εμμένει σε μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων, υποστηρίζοντας πως είναι δυνατόν να εξευρεθεί.
Έτοιμη για την επιβολή κυρώσεων δήλωσε πάντως η Ολλανδία διά στόματος του υπουργού Εξωτερικών Μαξίμ Φερχάγκεν. «Αν το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν συμφωνήσει, είμαστε έτοιμοι και θέλουμε την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων σε συνδυασμό με τις αμερικανικές» σημείωσε ο Φερχάγκεν έπειτα από συνάντηση που είχε με το Γάλλο ομόλογό του Κουσνέρ.
Ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι απέρριψε την πιθανότητα προσφυγής στη στρατιωτική βία κατά του Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, κρίνοντας ότι οι άλλες εναλλακτικές λύσεις κάθε άλλο παρά έχουν εξαντληθεί.
Έντονη ήταν η αντίδραση του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών. Για πλήγμα στην αξιοπιστία της Γαλλίας ενώπιον της παγκόσμιας κοινής γνώμης έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του ιρανικού ΥΠΕΞ Αλί Χοσεϊνί.
Υπενθυμίζεται ότι ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε χθες ότι ο κόσμος πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο, δηλαδή για την πιθανότητα ενός πολέμου με το Ιράν και ζήτησε την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στην Τεχεράνη, από την πλευρά της ΕΕ κι όχι μόνον του ΟΗΕ. Ταυτόχρονα ζήτησε να γίνουν διαπραγματεύσεις μέχρι τέλους για να αποφευχθεί η απόκτηση πυρηνικού όπλου από το Ιράν.