Ο Διογένης, η Ε.Ε. και η Τουρκία

Τετάρτη, 22 Ιουλίου 2020 07:49
EPA/ROBERT GHEMENT
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Διηγείται ο Διογένης ο Λαέρτιος ότι ο Διογένης ο Κυνικός, περιπλανώμενος, είρωνας και επαίτης απαιτητικός, τυχαία μια μέρα εντόπισε τον Δημοσθένη να τρώει σε μια ταβέρνα, που δεν ήταν και το καλύτερο στέκι.

Ο ρήτορας που ήθελε να αποφύγει το αδυσώπητο και τραχύ σκώμμα του Διογένη, τραβήχτηκε βαθύτερα με την ελπίδα ότι έτσι θα μπορούσε να κρυφτεί και εξήγηση να μη δοθεί. Πλην, η συνάντηση με τον «αναρχικό» δεν ήταν γραφτό να αποφευχθεί. Τον συνέλαβε στο ημίφως και η παρατήρησή του έγινε μύθος: «Όσο πιο μέσα μπαίνεις για να κρυφτείς, τόσο θα είσαι μέσα στην ταβέρνα».

Παρομοίως, η Ε.Ε. με την Τουρκία. Όσο αποφεύγει να ασχοληθεί με τον κυνικό, τόσο πιο πολύ «μέσα» βρίσκεται στο προβληματικό. Κι ας κρύβεται μέχρι να το ξεχάσει. Κι ας μεταθέτει από Συμβούλιο σε Σύνοδο τη συζήτηση της σχέσης, που για τα συμφέροντα έχει δέσει. «Είναι στρατηγικά μια σημαντική χώρα, τόσο στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, όσο και για μεταναστευτικά ζητήματα... Η πρόοδος θα είναι εφικτή, εφόσον πράγματι η Άγκυρα παύσει κάθε δραστηριότητα στην Ανατολική Μεσόγειο».

Σίγουρα, θα αστειεύεστε. Η Άγκυρα βγάζει πολεμικά πλοία στο Νότιο Αιγαίο, για να διαμορφώσει τείχος γύρω από περιοχές που καλύπτει η Navtex για σεισμικές έρευνες από το Oruc Reis. Σκοντάψαμε στην «ψαροπούλα», που την είχε παρασύρει τον Φεβρουάριο ο άνεμος 128 ναυτικά μίλια από το σύμπλεγμα Καστελόριζου. Πάλι εκεί θα τριγυρνά. Έως τις 2 Αυγούστου. Τάχα για έρευνες, στην πραγματικότητα για να προλάβει επικείμενη οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Αιγύπτου.

Πάλι στο Καστελόριζο, ενόσω ο Μπορέλ θα εξετάζει τρόπους για την αποκλιμάκωση της έντασης και θα προετοιμάζει «πιθανά μέτρα, που θα μπορούσαν να ληφθούν σε σχέση με τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε».

Τι κρυψώνα διπλωματική. Να δούμε ποιος θα φαγωθεί και εξήγηση δεν θα δοθεί.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή