Συνοδος Κορυφής Ε.Ε.: Συνεχίζεται για δεύτερη μέρα το «παζάρι» γύρω από το Ταμείο Ανάκαμψης

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020 13:00
UPD:13:02
REUTERS/FRANCOIS LENOIR
A- A A+

Σε 10% μείωση των επιχορηγήσεων του ταμείου ανάκαμψης προχωρεί ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη νέα συμβιβαστική πρόταση για το ταμείο ανάκαμψης, προκειμένου να αποσπάσει το πράσινο φως των χωρών του βορρά.

Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η πρόταση υποβλήθηκε μετά από μια σημαντική συνάντηση που συγκάλεσε ο κ. Μισέλ και συμμετείχαν η Πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν, και οι ηγέτες της Γερμανίας Ανγκελα Μέρκελ, της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, της Ισπανίας, Πέδρο Σάντσεθ και της Ολλανδίας, Μάρκ Ρούτε, η οποίος έχει και την πιο σκληρή στάση.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μισέλ οριστικοποίησε τη νέα πρότασή του, η οποία προβλέπει τη μείωση από 500 στα 450 δισ. ευρώ του ποσού των επιχορηγήσεων του ταμείου ανάκαμψης με παράλληλη αύξηση των δανείων από 250 σε 300 δισ. ευρώ. Δηλαδή τα αρχικά 750 δισ. ευρώ του ταμείου παραμένουν, απλώς τροποποιείται η αναλογία μεταξύ επιχορηγήσεων και δανείων.

Επιπλέον, για τη διακυβέρνηση του ταμείου ανάκαμψης, η νέα συμβιβαστική πρόταση θα κάνει λίγο πιο σύνθετη τη λήψη απόφασης για τις εκταμιεύσεις των χρημάτων σε περίπτωση που κριθεί από αρκετές χώρες ότι το εθνικό πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων μιας χώρας παρουσιάζει κενά. Με άλλα λόγια θα γίνεται περισσότερη συζήτηση στο Συμβούλιο Υπουργών για τη λήψη της τελικής απόφασης.

Ο κ. Μισέλ στη συμβιβαστική πρόταση φαίνεται ότι ικανοποιεί ένα αίτημα των χωρών του νότου που έχει να κάνει με τον προσδιορισμό των επιχορηγήσεων. Στη πρώτη συμβιβαστική πρόταση του που συζητήθηκε χθες προέβλεπε ότι το 70% των επιχορηγήσεων θα κατανεμηθεί άμεσα στα κράτη μέλη, και το υπόλοιπα 30% το 2023 με βάση την κατάσταση των οικονομιών τους την περίοδο 2020-2021. Η πρόταση αυτή μπορεί να δημιουργούσε πρόβλημα σε χώρες όπως η Ελλάδα, όπου του χρόνου αναμένεται ισχυρή ανάκαμψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη νέα πρόταση η κατανομή θα γίνει με βάση την κατάσταση της οικονομίας το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι με την αρχική πρόταση, στην Ελλάδα αναλογούσαν από το ταμείο ανάκαμψης 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,5 δισ. ευρώ σε δάνεια. Με τη νέα πρόταση θα μειωθεί ελαφρώς το ποσό των επιχορηγήσεων και θα αυξηθεί ανάλογο αυτό των δανείων.

Από το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027, του οποίοι η συνολική προικοδότηση καθορίζεται σε 1,074 δισ. ευρώ, στην Ελλάδα αναλογούν 35 δισ. ευρώ από τη συνοχή και τη γεωργία, πέραν των επιπλέον χρηματοδοτήσεων για το προσφυγική και τη φύλαξη των συνόρων.

Η νέα συμβιβαστική πρόταση του κ. Μισέλ παρά τη μικρή μείωση των επιχορηγήσεων του ταμείου ανάκαμψης παραμένει πολύ θετική για τη χώρα μας. Το ζητούμενο είναι να εγκριθεί χωρίς άλλες τροποποιήσεις προς το χειρότερο. Οι συζητήσεις αναμένονται πολύωρες, ενώ στη βελγική πρωτεύουσα επικρατεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία για λευκό καπνό εντός της ημέρες ή στη διάρκεια της νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

Νίκος Μπέλλος, Βρυξέλες

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή