Μη λησμονάτε τη δημόσια υγεία

Σάββατο, 18 Ιουλίου 2020 12:00
Eurokinissi/ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Τζωρτζινάκη
[email protected]

Μετά τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008, η Βρετανία ακόνισε τα ψαλίδια στην υγεία και όλο και περισσότεροι ασθενείς με εποχική γρίπη νοσηλεύονταν σε διαδρόμους στα νοσοκομεία. Στα δε έκτακτα πάνω από το 1/4 των ασθενών περίμενε πέρυσι τον χειμώνα έως και τέσσερις ώρες για να εξυπηρετηθεί. Υποχρηματοδοτούμενο και δη εδώ και χρόνια θεωρείται το σύστημα υγείας της Βρετανίας και αυτό δεν το συγχώρησε η πανδημία.

Η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ο φετινός δανεισμός της για την αντιμετώπιση της κορονο-κρίσης θα φτάσει τα 450 δισ. δολάρια. Οι περισσότεροι Συντηρητικοί αναγνωρίζουν ότι η προοπτική μιας οικονομίας με πολύ χαμηλή φορολογία αναβάλλεται. Για τουλάχιστον μια γενιά, υποστηρίζει ο Βρετανός συγγραφέας Μπεν Τζούντα, αν και το βρίσκω υπερβολικό.

Ποιο είναι όμως το βασικό, από τότε που η Covid-19 μπήκε στη ζωή μας αιφνιδιαστικά και άλλαξε σε λίγους μήνες όλο το σκηνικό;

Τα συστήματα υγείας. Αυτά που σήκωσαν όλο το βάρος, αν και ήταν σε φάση «συστημικής αδυναμίας», όπως παραδέχτηκε η G20. Οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν ότι δεν θα τα εγκαταλείψουν, μόλις τα φώτα σβήσουν.

Ο ιός είναι ακόμη εδώ και φαίνεται ότι θα βολευτεί για καιρό, αλλά δεν βλέπω συνωστισμό υπέρ των δημόσιων υγειονομικών δομών. Το Λονδίνο, που στην πρώτη φάση διέπρεψε στη μη δράση, δείχνει κάτι να έχει μάθει. Προετοιμάζεται για ενδεχόμενη αύξηση των περιστατικών μόλυνσης στη διάρκεια του χειμώνα. Ανακοίνωσε την ενίσχυση με 3,77 δισ. δολ. του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΝΗS), ποσό το οποίο θα καταστεί διαθέσιμο αμέσως. Στην Αγγλία. Σε Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία η επιπλέον χρηματοδότηση θα καθοριστεί αργότερα.

Το Παρίσι έβαλε πιο βαθιά το χέρι στο δημόσιο Ταμείο. Συμφώνησε, έπειτα από επτά εβδομάδες διαπραγματεύσεων, σε αυξήσεις συνολικού ύψους 8 δισ. ευρώ στους εργαζόμενους στη δημόσια υγεία. Σημαντική η έμπρακτη αναγνώριση, μα δεν είναι του συστήματος υγείας τόνωση. Στους τομείς των υποδομών, των προμηθειών, του προσωπικού, των διαδικασιών, της καλύτερης χρήσης τεχνολογίας, ακόμη και των εναλλακτικών εξω-νοσοκομειακών παροχών.

Περιμένουμε. Λίγο εδώ και λίγο εκεί, όταν η κρίση σε βρει δεν είναι συνεκτική στρατηγική. «Σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα και σίγουρα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους, να είστε σίγουροι ότι η Κομισιόν θα αναλάβει περαιτέρω πρωτοβουλίες». Δεν είμαστε καθόλου σίγουροι ότι οι αρχές θα παραμείνουν σε εγρήγορση.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή