Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Νέο κύκλο ερευνών και σφοδρή αντιπαράθεση κυβέρνησης – αξιωματικής αντιπολίτευσης στο πεδίο της διαφθοράς, της διαπλοκής και των σκανδάλων (ή της σκανδαλολογίας), φέρνει η άσκηση δίωξης κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη.
Η κ. Τουλουπάκη βαρύνεται με τα ποινικά αδικήματα της κατάχρησης εξουσίας (κακούργημα) και της κατάχρησης εξουσίας, παράβασης καθήκοντος κατ' εξακολούθηση, ψευδούς βεβαίωσης κατ' εξακολούθηση, παραβίασης δικαστικού απορρήτου και παράβασης του νόμου περί προσωπικών δεδομένων (πλημμελήματα).
Η κυβέρνηση μιλά για έρευνα που θα φτάσει σε βάθος και θα αποκαλύψει παραθεσμικά και παρακρατικά κέντρα που λειτουργούσαν επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, συνδέοντας το ρόλο και τη δράση της κ. Τουλουπάκη με το ρόλο και τη δράση του κ. Παπαγγελόπουλου, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι στο πόρισμα της πλειοψηφίας της προανακριτικής γίνεται αναφορά σε πολιτικές ευθύνες του κ. Τσίπρα. Υποστηρίζει ακόμα ότι η έρευνα που θα ακολουθήσει θα αποκαλύψει πως αφέθηκε σκοπίμως αδιερεύνητο το πραγματικό σκάνδαλο Novartis και χρησιμοποιήθηκε για να πληγούν οι πολιτικοί αντίπαλοι του ΣΥΡΙΖΑ, με την παραπομπή δέκα πολιτικών προσώπων, από τους οποίους οι επτά έχουν απαλλαγεί.
Την ίδια στιγμή, για να απαντήσει στο επιχείρημα της αντιπολίτευσης περί πολιτικής δίωξης αλλά και να προσπαθήσει να δείξει ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρενέβαινε στη Δικαιοσύνη, η κυβέρνηση επιχειρεί να εμφανίζεται ότι κρατά αποστάσεις από την υπόθεση και τη δικαστική έρευνα, αρκούμενη μόνο στα πολιτικά σχόλια της υπόθεσης. Σε αυτή τη γραμμή, όπως είπε χθες στο Star ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η δίωξη σημαίνει έρευνα και όχι ενοχή, καλώντας να ξαναθυμηθούμε στην Ελλάδα το τεκμήριο αθωότητας που τα προηγούμενα χρόνια είχαμε ξεχάσει στην Ελλάδα. Σημειώνεται πάντως ότι ικανοποίηση για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά της κ. Τουλουπάκη, εξέφρασε και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς θεωρεί ότι έτσι θα αποκαλυφθεί το ποιοι και πως έστησαν τη «σκευωρία» κατά των δέκα πολιτικών προσώπων.
Η αξιωματική αντιπολίτευση, όπως και στην περίπτωση Παπαγγελόπουλου, μιλά για «προαναγγελθείσα πολιτική δίωξη» και της κ. Τουλουπάκη και του κ. Παπαγγελόπουλου, επιχείρηση - «κουκούλωμα» του σκανδάλου Novartis και των πολιτικών και ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων που η ίδια έβαλε στο κάδρο το προηγούμενο διάστημα.
Πέραν της πολιτικής αντιπαράθεσης, η δίωξη κατά της Εισαγγελέως Διαφθοράς αποτελεί πολύ σοβαρή εξέλιξη. Βασίστηκε στο πόρισμα του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ευ. Ζαχαρή, το οποίο κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτό του συναδέλφου του κ. Σοφουλάκη. Ειδικότερα, στο πόρισμά του, ο κ. Ζαχαρής ζητά τη δίωξη της εισαγγελέως για όλα τα παραπάνω αδικήματα, ενώ ο κ. Σοφουλάκης στο δικό του πόρισμα υποστηρίζει ότι η κυρία Τουλουπάκη ενήργησε σύμφωνα με το νόμο.
Αφού έγινε γνωστή η άσκηση δίωξης εναντίον της, η κ.Τουλουπάκη σε γραπτή της δήλωση κάνει λόγο για «για δόγμα του σοκ στη Δικαιοσύνη το οποίο δεν θα περάσει», προαναγγέλλει προσφυγή στο αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο για ακύρωση της δίωξης εναντίον της, ενώ παρομοιάζει τον εαυτό της με «Διγενή» που έδωσε τον αγώνα της κατά της θλίψης και της λήθης.
Ολόκληρη η δήλωσή της, έχει ως εξής:
«Σήμερα παίχτηκε η τελευταία πράξη ενός προαναγγελθέντος δράματος δίωξης την οποία θα προσβάλω άμεσα στο δικαστικό συμβούλιο ως απολύτως άκυρη ενώ παράλληλα θα αναδεχθεί το ζήτημα της ματαίωσης κάθε προσπάθειας καταπολέμησης της διαφθοράς στη χώρα μας σε όλα τα αρμόδια διεθνή όργανα. Σήμερα η σκοπιμότητα επεβλήθη της νομιμότητας. Είναι μια μέρα θλίψης για τη δικαιοσύνη. Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό αλλά βαθύτατα θεσμικό. Παρά τις αρχειοθετήσεις του ΑΠ, τις αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών, την απόφαση της Ολομέλειας του Εφετείου Αθηνών αλλά και το πλήρως εμπεριστατωμένο πόρισμα του αντεισαγγελέα του ΑΠ κ. Λ. Σοφουλάκη, που μας δικαίωσαν μέσα σε ένα τυφώνα παραπληροφόρησης, η συντονισμένη και επίμονη προσπάθεια εξουδετέρωσης του θεσμού που υπηρετώ φαίνεται να αποδίδει πρόσκαιρους καρπούς. Η Εισαγγελία Διαφθοράς ως άλλος Διγενής έδωσε τη μάχη της κόντρα στο ψέμα και στη λήθη με μόνο γνώμονα το συμφέρον του πολύπαθου ελληνικού λαού. Το δόγμα του σοκ στη δικαιοσύνη δε θα περάσει και γρήγορα όσοι το υπηρέτησαν θα λάβουν το μισθό τους».
Όπως και στην περίπτωση Παπαγγελόπουλου, έτσι και στην περίπτωση Τουλουπάκη, η αξιωματική αντιπολίτευση στέκεται από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της. Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία συνδέει το πόρισμα της πλειοψηφίας στην προανακριτική για την υπόθεση της δίωξης των δέκα πολιτικών προσώπων και την παραπομπή Παπαγγγελόπουλου με την άσκηση δίωξης κατά της κ. Τουλουπάκη και κατηγορεί την κυβέρνηση για «πολιτικές διώξεις».
Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ για την κ. Τουλουπάκη, έχεις ως εξής:
«Μετά την αποτυχία δεκάδων νομικών ακροβασιών και εκβιασμών της κυβερνητικής πλειοψηφίας σε βάρος των δικαστικών λειτουργών που ερευνούν το σκάνδαλο Novartis, η σημερινή εξέλιξη επιβεβαιώνει πως οι δημόσιες απειλές και οι ωμές παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη του ερευνώμενου κ. Γεωργιάδη πως "θα τη βάλει φυλακή" δεν πήγαν χαμένες. Η πολλάκις προαναγγελθείσα από τον κ. Γεωργιάδη δίωξη της κ. Τουλουπάκη πλέον ασκήθηκε.
Την ώρα που:
- η Novartis ομολόγησε στις ΗΠΑ διαφθορά στην Ελλάδα επί διακυβέρνησης Σαμαρά για τις αποφάσεις της για την τιμολόγηση των φαρμάκων
- δύο πρώην υπουργοί της ΝΔ ακόμα ελέγχονται δικαστικά για το σκάνδαλο, ενώ ακόμα ένας έχει ήδη διωχθεί
- η Προανακριτική κατέληξε σε φιάσκο αφού δεν βρήκε κανένα στοιχείο εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου για τη δήθεν σκευωρία Novartis,
στη χώρα μας διώκεται η εισαγγελέας που τόλμησε να διερευνήσει το σκάνδαλο διαφθοράς, όπως είχε εξάλλου προαναγγελθεί από μέλη της κυβέρνησης.
Βρισκόμαστε μπροστά στα πρωτοφανή νομικά παράδοξα:
- Να ζητείται η δίωξη της επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς αλλά να αρχειοθετείται το σκέλος για τους επίκουρους εισαγγελείς που σήκωσαν το βάρος των ερευνών.
- Να ασκείται δίωξη με βάση το ένα από τα δύο αντικρουόμενα πορίσματα των Αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, το οποίο βολεύει το κυβερνητικό αφήγημα περί δήθεν σκευωρίας. Και την ίδια ώρα να ζητείται έρευνα για το πόρισμα Σοφουλάκη το οποίο στοιχειοθετεί ότι η εισαγγελέας Εγκλημάτων Διαφθοράς λειτούργησε σύννομα και ζητά τη διερεύνηση ψευδομαρτυρίας και άλλων βαρύτατων πράξεων των Ράικου, Αγγελή, Μανία, Μανιαδάκη και Φρουζή, στις καταθέσεις των οποίων στηρίχθηκε η δίωξη εναντίον της.
Οι βολικές για την κυβέρνηση ποινικές διώξεις κατά συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών, με στόχο να διασωθεί το φιάσκο της δήθεν σκευωρίας και να κουκουλωθεί το σκάνδαλο Novartis, συνιστούν ευθεία βολή στην ανεξαρτησία όλων των δικαστικών λειτουργών και ναρκοθετούν οποιαδήποτε προσπάθεια διερεύνησης υποθέσεων διαφθοράς στο μέλλον».
Επί της ουσίας, αλλά και τη διαδικασίας, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε κατά της κ. Τουλουπάκη, οδηγεί σε νέο κύκλο έρευνας με κεντρικό πρόσωπο την ίδια. Εκτός δε από την έρευνα που αναμένεται να ανατεθεί σε ανακριτή, αναμένεται να δρομολογήσει και διαδικασίες αναφορικά με την παραμονή της ή μη της κατηγορούμενης πλέον εισαγγελέως στη θέση της επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς.
Εφόσον δεν παραιτηθεί ή δεν δηλώσει αποχή από τα καθήκοντά της, η απόφαση για να τεθεί σε προσωρινή αργία η επικεφαλής της εισαγγελίας Διαφθοράς μέχρι την έκδοση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης ή όχι αναμένεται να ληφθεί από το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.