Κ. Τσιάρας: Η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη - Σέβεται απόλυτα τη διάκριση των εξουσιών

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 11:44
UPD:11:45
INTIME NEWS/ΒΑΡΑΚΛΑΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
A- A A+

«Αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και σέβεται απολύτως τη διάκριση των εξουσιών» ανέφερε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κωνσταντίνος Τσιάρας. Η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και η λειτουργία της βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης, νωρίτερα στη Βουλή, επίκαιρης ερώτησης, η οποία αφορούσε τις δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, κατά της προϊσταμένης της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη.

Το θέμα έθεσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνος Μάρκου, λέγοντας ότι η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης αποτελεί την αρχή και το τέλος του σύγχρονου συνταγματικού κράτους και χωρίς αυτή δεν νοείται η αρχή της διάκρισης των εξουσιών, ούτε και η αρχή του κράτους δικαίου. Όμως, όπως σημείωσε, «τίθεται τεράστιο ζήτημα όταν επιχειρείται αθέμιτος επηρεασμός των δικαστικών οργάνων, ιδίως όταν ο επηρεασμός αυτός αφορά εκκρεμή υπόθεση, όπως η υπόθεση του τεράστιου σκανδάλου Novartis» και «τεράστιο, επίσης, ζήτημα δημιουργείται όταν κορυφαίος υπουργός, που τυγχάνει ελεγχόμενος από τη Δικαιοσύνη, απειλεί δικαστικό λειτουργό».

«Ξεπερνάει κάθε όριο το πρωτοφανούς μεγέθους απαξιωτικό και απειλητικό ύφος που χρησιμοποίησε ο Άδωνις Γεωργιάδης, ισχυριζόμενος ότι η εισαγγελική λειτουργός που ερευνά την υπόθεση πρέπει να πάει φυλακή» τόνισε ο κ. Μάρκου και κάλεσε τον υπουργό Δικαιοσύνης «να επιλέξει τον δύσκολο, αλλά συνετό δρόμο που επιβάλλει η θέση του, καταδικάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη και παίρνοντας σαφείς αποστάσεις και από τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου ότι ο ελεγχόμενος υπουργός μίλησε ως πολίτης».

«Πίστευα ότι, ειδικά μετά την τοποθέτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου, δεν θα υπήρχε μια τέτοια ερώτηση από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης» επισήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης και πρόσθεσε ότι ο κ. Γεωργιάδης είναι ένα από τα πρόσωπα που έχουν περάσει τεράστια περιπέτεια όλη την προηγούμενη περίοδο και άρα η δυνατότητά του να μιλήσει για αυτό το ζήτημα δεν πρέπει να συνδέεται με την υπουργική θέση του. «Μίλησε ως ένας πολίτης, ο οποίος εύλογα θα μπορούσε να εκφράσει την προσωπική του αγανάκτηση, διότι μετά από χρόνια δεν έχει διαλευκανθεί μία υπόθεση και όλοι είδαν πού κατέληξε αυτή η υπόθεση με τα δέκα πολιτικά πρόσωπα και πού βρίσκεται σήμερα. Όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται σε μία τέτοια θέση, σε μία δυνατότητα προσωπικής έκφρασης, μπορεί να μιλήσει και να πει κάποια πράγματα. Βεβαίως, όλα όσα λέγονται δημόσια προφανώς κρίνονται. Αυτό όμως που έκανε ο κ. Γεωργιάδης νομίζω το έχουν κάνει όλοι οι "εμπλεκόμενοι", μετά από αυτή την πρωτοφανή μεθόδευση που υπήρχε το προηγούμενο χρονικό διάστημα από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία οδήγησε 10 πολιτικά πρόσωπα σε μία πρωτοφανή διαπόμπευση. Και το έκαναν με διαφορετικό τρόπο και ύφος ο καθένας, ακόμη και με μηνύσεις κατά δικαστικών λειτουργών. Πιστεύω ότι είναι συνταγματικό δικαίωμα να υπερασπίζεται κάποιος τον εαυτό του, με όποιο νόμιμο μέσο μπορεί να έχει στη διάθεσή του. Ακόμη και τα πολιτικά πρόσωπα έχουν αυτό το δικαίωμα και η πολιτική συμπεριφορά όλων αξιολογείται και κρίνεται από τους πολίτες» απάντησε ο κ. Τσιάρας.

«Ο ρόλος μου ως υπουργού Δικαιοσύνης περιγράφεται σαφώς από το Σύνταγμα. Περιορίζεται στις αρμοδιότητες που άπτονται αποκλειστικά στην οργάνωση της διοίκησης της Δικαιοσύνης και του πειθαρχικού ελέγχου των δικαστικών λειτουργών για τους λόγους που προβλέπει ο νόμος. Σεβόμενος την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, η δική μου θεσμική ευθύνη, μου επιβάλλει να απέχω από οποιαδήποτε πράξη ή δήλωση που άμεσα ή έμμεσα θα μπορούσε να επηρεάσει εν εξελίξει δικαστικές έρευνες που αφορούν πολιτικά πρόσωπα και βεβαίως και δικαστικούς λειτουργούς. Τιμώ και σέβομαι τους Έλληνες δικαστές και τους έχω πραγματικά εμπιστοσύνη. Όλες οι πτυχές αυτής της θλιβερής ιστορίας θα ερευνηθούν και οι τυχόν ευθύνες θα αποδοθούν. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει έμπρακτα ότι δεν παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη και σέβεται απολύτως τη διάκριση των εξουσιών» πρόσθεσε.

«Δεν περίμενα να υιοθετήσετε αυτά τα περί προσωπικών απόψεων» σχολίασε ο κ. Μάρκου και συμπλήρωσε: «Σαν να μαζεύτηκαν πολλές προσωπικές απόψεις και συμπεριφορές τελευταία στη ΝΔ. Στο θέμα της Δικαιοσύνης ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου, πρόσφατα προχώρησε σε απροκάλυπτη και ωμή παρέμβαση στο έργο των δικαστών, σχολιάζοντας αγόρευση εισαγγελέως σε δίκη πανελλαδικού ενδιαφέροντος. Δυστυχώς, για τη ΝΔ το όλο ζήτημα των προσωπικών απόψεων και ιδιωτικών συμπεριφορών το έχετε φτάσει σε άλλο επίπεδο. Ακούσαμε τον κ. Γεωργιάδη να χαρακτηρίζει ιδιωτική την υπόθεση πρώην υπουργού της ΝΔ που εμπλέκεται σε κύκλωμα παιδεραστίας, όπως αποκαλύφθηκε από τις νόμιμες ηχογραφήσεις της ΕΥΠ. Ιδιωτική ήταν και η παρόμοια υπόθεση παιδεραστίας άλλου μεγαλοστελέχους, προσωπικού συμβούλου του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος απαλλάχθηκε από το δικαστήριο λόγω παραγραφής. Κάπως περίεργα δεν είναι όλα αυτά; Και πώς συσσωρεύονται και τόσοι παιδεραστές στη ΝΔ; Υποθέτω έφτασε στο γραφείο σας ο ήχος από το χαστούκι του προέδρου του Αρείου Πάγου και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που έκαναν λόγο για στοχοποίηση δικαστικού λειτουργού. Τελικά τι είναι ντροπή για τη ΝΔ;» διερωτήθηκε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ίδιος κατήγγειλε, επίσης, «προστασία και θαλπωρή που παρέχει η ΝΔ σε παιδεραστές και συνεργάτες κακοποιών του κοινού ποινικού δικαίου, όπως εν ενεργεία βουλευτής της».

«Αν θεωρείτε όλα αυτά ως παρεμβάσεις, θα πρέπει να δικαιολογήσετε τη ρήση του πρώην πρωθυπουργού ότι η Δικαιοσύνη είναι ένα θεσμικό εμπόδιο, δηλώσεις υπουργών της προηγούμενης κυβέρνησης ότι η Δικαιοσύνη είναι προστασία του κάθε νταβατζή και βεβαίως μία σειρά γεγονότων που εκθέτουν ανεπανόρθωτα το ήθος και τον τρόπο με τον οποίο προσέγγιζε τη Δικαιοσύνη η προηγούμενη κυβέρνηση» απάντησε ο κ. Τσιάρας και υπογράμμισε ότι σήμερα δεν υπάρχει υπουργός που να προαναγγέλλει έξω από τον Άρειο Πάγο το μεγαλύτερο σκάνδαλο από τη σύσταση του ελληνικού κράτους. «Πόσο άνετα αισθάνεστε όταν διασύρθηκαν και διαπομπεύθηκαν δέκα άνθρωποι απλά και μόνο από μία πολιτική σκοπιμότητα; Οι περισσότερες υποθέσεις έχουν αρχειοθετηθεί και λογικά θα έπρεπε να έχουν αρχειοθετηθεί όλες. Αυτό δεν ήταν μεθόδευση της προηγούμενης κυβέρνησης; Εγώ δεν έχω μπει στον πειρασμό να κρίνω δικαστικές αποφάσεις ή να προαναγγείλω εξελίξεις στον χώρο της Δικαιοσύνης. Αυτά είναι έργα και ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης» είπε ο κ. Τσιάρας και τόνισε ότι είναι 22 οι παρεμβάσεις της προηγούμενης κυβέρνησης στον χώρο της Δικαιοσύνης. «Θα ξεχάσει κανείς ότι είχε διαπομπευθεί μέχρι και ο πρώην πρόεδρος του ΣτΕ; Θα ξεχάσει κανείς τις δηλώσεις μελών της προηγούμενης κυβέρνησης ότι οι αποφάσεις της Δικαιοσύνης είναι δεσμευτικές, αλλά όχι σεβαστές;» διερωτήθηκε ο κ. Τσιάρας και κάλεσε τον βουλευτή να αναλογιστεί πόσες φορές η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων κατήγγειλε συστηματική προσπάθεια παρεμβάσεων στο έργο δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή