Καλοκαίρι σε κινούμενη άμμο

Τετάρτη, 15 Ιουλίου 2020 07:00
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]

Σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο σκηνικό καλείται να προσαρμόσει τα επόμενα βήματά της η κυβέρνηση, που βρίσκεται αντιμέτωπη με μια σειρά προκλήσεων. Το ενδεχόμενο επιτάχυνσης του δεύτερου κύματος του ιού σε συνδυασμό με τις χρονοβόρες διαδικασίες για τη λήψη των τελικών ευρωπαϊκών αποφάσεων μπορεί να δημιουργήσουν ένα εκρηκτικό μίγμα.

Δεν είναι τυχαίο πως το Μέγαρο Μαξίμου ανεβάζει ταχύτητες στο πεδίο της οικονομίας, με στόχο τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου σχεδίου ανάπτυξης. Χθες πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό για το σχέδιο της «Επιτροπής Πισσαρίδη», με τους βασικούς άξονες να είναι ήδη έτοιμοι.

Αυτό που απαιτείται είναι μια ευρύτερη συμμαχία με τους κοινωνικούς φορείς, με στόχο ένα τολμηρό μεταρρυθμιστικό σχέδιο. Ένα σχέδιο που δεν θα περιορίζεται μόνο στην οικονομία, αλλά θα επεκτείνεται σε κομβικούς τομείς, όπως η παιδεία, η υγεία και η δικαιοσύνη. Δεν είναι τυχαίες οι αναφορές σε ένα «νέο συμβόλαιο μεταξύ του κόσμου της εργασίας, της παραγωγής και της πολιτικής», με στόχο τη  μεταμόρφωση της οικονομίας.

Η αύξηση των κρουσμάτων που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες δείχνει και στους πλέον αισιόδοξους πως οι επιπτώσεις της πανδημίας δεν θα είναι σύντομες. Η έξαρση που παρατηρείται σε γειτονικές βαλκανικές χώρες μειώνει ακόμα περισσότερο τις προσδοκίες για την τουριστική σεζόν. Αυτό επηρεάζει γενικότερα την οικονομία, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντέξει ένα δεύτερο γενικευμένο lockdown.

Είναι πλέον σαφές πως η αλλαγή σελίδας στην οικονομία, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα στην Ευρώπη, μπορεί να αποδειχθεί δυσκολότερη υπόθεση απ’ ό,τι αρχικά αναμενόταν. Μέσα σε αυτό το σκηνικό που θυμίζει... κινούμενη άμμο απαιτείται άμεσα μια τολμηρή ευρωπαϊκή απόφαση.

Μια απόφαση που θα ανοίγει τον δρόμο για την εισροή ζεστού χρήματος στα ευρωπαϊκά κράτη και δεν θα απαιτεί χρονοβόρες και γραφειοκρατικές διαδικασίες. Το διακύβευμα είναι μεγάλο και πρέπει όλοι να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων. Τα λάθη του παρελθόντος δεν μπορούν να επαναληφθούν, καθώς βρισκόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο αντιμέτωποι με μια πρωτόγνωρη κατάσταση. Πρόκειται για ένα ιστορικό στοίχημα, που δεν πρέπει να χαθεί…

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή