Βαρύ κλίμα και επιχείρηση συσπείρωσης γύρω από τον Αλ. Τσίπρα

Δευτέρα, 29 Ιουνίου 2020 11:26
UPD:11:26
Nikos Libertas / SOOC/Nikos Libertas
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Σε δύσκολη θέση βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνέχεια των αποκαλύψεων για το παρασκήνιο της περιόδου διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, αλλά και τη δημοσιοποίηση του συμβιβασμού μεταξύ των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ με την Novartis.

H αίσθηση ότι με όχημα τη δικαιοσύνη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιχειρούσε να συκοφαντήσει τους πολιτικούς του αντιπάλους και να ελέγξει τις πολιτικές εξελίξεις, κερδίζει πόντους και όσοι βρέθηκαν το Σάββατο στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, πέραν της αμηχανίας και του βαρέως κλίματος, αντιλήφθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιχειρεί να συσπειρωθεί γύρω από τον Αλέξη Τσίπρα, ακόμα και αν χρειαστούν «Ιφιγένειες».

Η προσπάθεια του Αλέξη Τσίπρα να ταυτίσει τον εαυτό του με τον Ανδρέα Παπανδρέου, καταγγέλλοντας «νέο '89» και ζητώντας να συμπεριληφθεί στην προανακριτική και να σταλεί στο ειδικό δικαστήριο, συσπειρώνει αλλά δεν εμπνέει.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που μαζί με τη Ν.Δ. έστειλαν στο Ειδικό Δικαστήριο τον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, με υπουργούς σημερινά πρωτοκλασάτα στελέχη του (Δραγασάκης, Κουβέλης, κλπ) και μόνο τυχαίο δεν είναι ότι ο Νίκος Φίλης στην ομιλία του κάλεσε τον κ. Τσίπρα να μην κάνει συγκρίσεις με το ’89, υποστηρίζοντας ότι ο Συνασπισμός - δηλαδή ο πολιτικός πρόγονος του ΣΥΡΙΖΑ το 1989 – «ήταν δύναμη κάθαρσης και όχι συνενοχής».

Σε αυτό το κλίμα, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και κατηγορούμενος στην προανακριτική Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ανταλλάσει κατηγορίες με τον Πάνο Καμμένο, ενώ ο Νίκος Παππάς - ο οποίος έβγαζε αμέτρητες χαμογελαστές σέλφι το περασμένο Σάββατο – επιμένει να επικαλείται τις «αξίες της Αριστεράς», ενώ κάποιοι συνεχίζουν να πιστεύουν ότι η παραμονή του ή η απομάκρυνσή του, εξαρτάται από τις εξελίξεις. 

Τα αλληλλοκαρφώματα Παπαγγελόπουλου – Καμμένου είναι άλλος ένας πονοκέφαλος για τον κ. Τσίπρα. Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος δεν μπήκε σε λεπτομέρειες αλλά επιβεβαίωσε την ύπαρξη του διαλόγου με τον Πάνο Καμμένο που ζητούσε να μπουν φυλακή δημοσιογράφοι για να του αποδείξει ότι δεν τους καλύπτει. Και κυρίως δεν διέψευσε ότι σε αυτόν τον διάλογο, ήταν μπροστά ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον διάλογο που είχε ο πρώην αναπληρωτής Δικαιοσύνης με τον διευθυντή των «Παραπολιτικών» Παναγιώτη Τζένο, ο κ. Καμμένος όντας συγκυβερνήτης του κ. Τσίπρα και υπουργός Άμυνας, ζητούσε από τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο  παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, να παρέμβει στη Δικαιοσύνη - και συγκεκριμένα στον τότε προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο – για να «εξοντώσει» δύο δημοσιογράφους.

Ο Πάνος Καμμένος διέψευσε τα όσα υποστήριξε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης και απείλησε ότι θα καταθέσει μήνυση εναντίον του αν δε διαψεύσει τα όσα έγραψαν τα «Παραπολιτικά». Η αναφορά του μάλιστα στην εμπιστοσύνη του στην «ανεξάρτητη ελληνική Δικαιοσύνη» εκλήφθηκε ως «καρφί» εναντίον του κ. Παπαγγελόπουλου, ο οποίος κατηγορείται για παρέμβαση στη Δικαιοσύνη.

«Το ιστορικό αποτύπωμα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δεν το σφράγιζαν οι καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αλλά όπως τώρα αποδεικνύεται οι αυταπάτες αλλά και οι απάτες» έγραψε σε άρθρο της στα ΝΕΑ η κ. Γεννηματά κάνοντας λόγο για «αποκάλυψη της παρακρατικής δράσης υπό την εποπτεία του συγκυβερνήτη τους και την ομολογία πανίσχυρου, εξ' απορρήτων τότε υπουργού ότι η κυβέρνηση τους λειτουργούσε ως "μαγαζί" με παράλληλα "παραμάγαζα" του σκοτεινού και βαθέως κράτους της Δεξιάς. Για να πλουτίζουν, να πιέζουν και να εκβιάζουν».

«Οι νέες αποκαλύψεις αποδεικνύουν ότι ο κ. Τσίπρας τα ήξερε όλα» δήλωσε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Χρηστίδης.

Συνεχίζεται πάντως η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ, να πείσει ότι το κείμενο συμβιβασμού των δικαστικών αρχών των ΗΠΑ με τη Novartis δικαιώνει τα περί πολιτικού σκανδάλου, στην Ελλάδα, όταν το κείμενο που μεταφράστηκε, δημοσιεύτηκε και αναλύθηκε δείχνουν ότι τουλάχιστον δεν υπάρχουν στοιχεία για πολιτικό σκάνδαλο και δε δικαιολογείται η τροπή που πήρε η υπόθεση του πραγματικού σκανδάλου που δε διερευνήθηκε, τουλάχιστον όσο υπήρχε εντολή για να «ψαχτούν» τα πολιτικά πρόσωπα.  

«Υπόθεση NOVARTIS: Σκάνδαλο ή σκευωρία; Δεν υπάρχει αυτό το δίλημμα. Ισχύουν και τα δύο. Υπάρχει σκάνδαλο στην εξέλιξη της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης. Υπάρχει σκευωρία της κυβέρνησης με την ολοφάνερη επιχείρηση σπίλωσης των πολιτικών της αντιπάλων. Το σκάνδαλο Novartis έχει όντως πληρωθεί πολύ ακριβά από τους Έλληνες. Πρέπει να ερευνηθεί λοιπόν σε βάθος από την Δικαιοσύνη, στις πραγματικές του διαστάσεις. Θα πρέπει να τεκμηριωθεί, χωρίς άλλη καθυστέρηση, η συγκεκριμένη ευθύνη της εταιρείας NOVARTIS. Και να αναληφθούν όλες οι νομικές ενέργειες σε βάρος της εταιρείας ώστε να εξασφαλιστεί η αποζημίωση του Δημόσιου» ανέφερε σχετικά σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Αλλαγής, απομονώνοντας ακόμα περισσότερο τον κ. Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Βαρύ κλίμα

Όσο και αν προσπάθησε ο κ. Τσίπρας να πείσει ότι είναι «θύμα» και μπορεί να γίνει «ήρωας» και οι περισσότεροι από τους ομιλητές συνειδητά απέφυγαν ακόμα και να πουν το όνομα «Νίκος Παππάς» το κλίμα στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ήταν εξαιρετικά βαρύ.

Στελέχη όπως ο Νίκος Φίλης, ο Πάνος Σκουρλέτης αλλά και ο Ανδρέας Ξανθός, έθεσαν ανοικτά το ηθικό και πολιτικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις. Ωστόσο το νέο όνομα του κόμματος ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, ήταν κάτι που τελικά πέρασε χωρίς θόρυβο, όσες αντιδράσεις και  αν είχε συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα, ενώ η πρόταση του Πάνου Λάμπρου – ο οποίος ανήκει στους από τους 53 - η προσθήκη στο όνομα να τεθεί ως πρόταση στο επερχόμενο Συνέδριο, δεν πέρασε.  

«Αν έχουν τα κότσια και δεν είναι απλά θρασύδειλοι, εγώ είμαι εδώ. Μην κουράζονται, είμαι εδώ. Μην κουράζονται και μην φθείρονται, χρησιμοποιώντας το παρακράτος των μαφιόζικων υποκλοπών και τις μεθόδους των υπόδικων εκδοτών και επιχειρηματιών που τους στηρίζουν. Είμαι εδώ. Αν πιστεύουν ότι τους ευνοεί ένα ριμέικ του βρώμικου ΄89, είμαι και είμαστε εδώ. Ας διευρύνουν λοιπόν το κατηγορητήριο και ας με συμπεριλάβουν», είπε ο κ. Τσίπρας για την «υπόθεση Παππά», μίλησε για ατομική αλλά και για συλλογική κριτική «ακόμα και για το παραμικρό, ακόμα κι αν μας ξεφεύγει καμία κουβέντα». Οι ιαχές και τα χειροκροτήματα του ακροατηρίου στην αρχή, κατά τη διάρκεια και στο κλείσιμο της ομιλίας του κ. Τσίπρα, αποτελεί παρελθόν.

Αντ΄ αυτού και παρά την προσπάθεια του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να «μπιζάρει» το ακροατήριο, με φράσεις όπως «δεν θα επιτρέψουμε να μας κουνάνε το δάχτυλο αυτοί που πετάνε τα εκατομμύρια δεξιά και αριστερά σαν να είναι αλογόμυγες και δεν συμβαίνει τίποτα» το χλιαρό χειροκρότημα, αλλά και οι τρανταχτές απουσίες από την Κεντρική Επιτροπή, όπως για παράδειγμα αυτή του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή, ήταν αυτά που τελικά έμειναν.

Κάποιοι σημείωσαν ότι ενώ ο Νίκος Παππάς κάθισε στην πρώτη σειρά, ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε να καθίσει πολλές θέσεις μακριά του, μάλλον για να μην υπάρξει το «photo opportunity», που θα έδινε τροφή για νέα σχόλια περί στήριξης του κ. Τσίπρα προς τον κ. Παππά. Οι πληροφορίες επιμένουν ότι ο κ. Παππάς μπαίνει σε «καραντίνα» από τον κ. Τσίπρα, ενώ η απομάκρυνσή του, υπό μορφή παραίτησης, παραμένει υπαρκτό ενδεχόμενο, αν οι αποκαλύψεις των επόμενων ημερών αναγκάσουν τον κ. Τσίπρα σε αυτήν την απόφαση, προκειμένου να εκτονώσει το κλίμα.

Στα …πηγαδάκια ήταν επικρατούσα η εκτίμηση ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πληγεί ο Αλέξης Τσίπρας και αυτό δημιούργησε ένα κλίμα συσπείρωσης γύρω από το πρόσωπό του. Σε ό,τι αφορά τις εκλογές, οι περισσότεροι συμφωνούσαν με αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας ότι θα φανεί τον Αύγουστο. Κάποιοι έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης «στήνει» προεκλογικό κλίμα, επειδή έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, ενώ άλλοι έλεγαν ότι ο κ. Μητσοτάκης «δεν πρόκειται να κάνει εκλογές, ούτε το 2020, ούτε το 2021».

Αξιοπρόσεκτη ήταν η τοποθέτηση του Νάσου Ηλιόπουλου που είπε ότι «ο «μεγαλύτερος κίνδυνος» (σ.σ. για τον ΣΥΡΙΖΑ) «είναι η γερμανική εκδοχή του ενάμιση κόμματος, δηλαδή μια συντηρητική παράταξη που είναι στο 40% και ένας αντίπαλος εγκλωβισμένος στο 25%».

Χαμηλής «πτήσης» η τοποθέτηση του άτυπου επικεφαλής των 53+ Ευκλείδη Τσακαλώτου. Μετά την ένταση της συνεδρίασης της Πολιτικής Γραμματείας όπου φέρεται να ζήτησε από τον Νίκο Παππά την παραίτησή του για να διευκολύνει τον κ. Τσίπρα, αλλά και να είπε ότι με αυτές τις συνθήκες δεν πρόκειται να μετάσχει σε μελλοντική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσακαλώτος της τάσης των 53 κινήθηκε σε πολύ χαμηλούς τόνους, έκανε θετικές αναφορές στο κείμενο των οκτώ στελεχών που προέρχονται από την Κεντροαριστερά (Λιάκος, Μπίστης, Θεοχαρόπουλος κλπ.), υπέρ της ανάγκης τα βήματα προς την ανασυγκρότηση, άρα και τη στροφή προς την Κεντροριστερά, να γίνουν πιο γρήγορα κλπ.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή