Βουλή: Επίθεση Γ. Παπανδρέου στον Πρωθυπουργό

Κυριακή, 30 Σεπτεμβρίου 2007 23:58
UPD:01/10/2007 00:38
A- A A+

«Μετά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις, συμβιβαστήκατε πλήρως με τα μεγάλα συμφέροντα της χώρας. Εγκαταλείψατε τα μεγάλα λόγια για τη διαφθορά κι εσείς και οι υπουργοί σας» κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό ο Γιώργος Παπανδρέου στη Βουλή, στη συζήτηση για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

«Για το μόνο που μίλησε συγκεκριμένα ο κος Καραμανλής, ήταν ο εκλογικός νόμος. Εμείς προτάσσουμε την επιταγή να κατοχυρώσουμε την αυτονομία του πολιτικού συστήματος απέναντι σε εξωθεσμικά κέντρα και τις υπερεξουσίες των ΜΜΕ. Και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αυτό αποτελεί δημοκρατικό αίτημα του προοδευτικού κινήματος ανά τον κόσμο» ανέφερε.

«Θα υπερασπιστώ με συνέπεια, θα υπερασπιστούμε ως ΠΑΣΟΚ την ανάγκη της αυτονομίας της πολιτικής» συνέχισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. «Προτείνουμε ισχυρούς μηχανισμούς ελέγχου και διαφάνειας των δημοσίων συμβάσεων. Να ενημερώνεται η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα, να αναρτώνται όλες οι προμήθειες και οι συμβάσεις στο Διαδίκτυο. Να υπάρξει πλήρης έλεγχος στο πολιτικό χρήμα και η ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων να περιοριστεί σε εισφορές φίλων και μελών. Να υπάρξει απόλυτη διαφάνεια στις πηγές χρηματοδότησης των μέσων μαζικής ενημέρωσης. Να περνάνε οι ανώτατοι δικαστικοί από ακρόαση από τη Βουλή, με μεγαλύτερη ανεξαρτησία από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία. Τέλος οι μεταμεσονύκτιες τροπολογίες. Δύο αναγνώσεις στα νομοσχέδια, με χρονικό περιθώριο να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. Τέλος οι εκπλήξεις για τους κοινωνικούς εταίρους, τέρμα οι χαριστικές ρυθμίσεις. Προτείνουμε τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Διαφάνειας: Να βάλουμε τέρμα στη διαφθορά στη χώρα».

Σχολιάζοντας τις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης, ο κ. Παπανδρέου είπε πως «ένα είναι πια σίγουρο: Σχέδιο, προτεραιότητες, χρονοδιάγραμμα για τη χώρα, ουσιαστικά δεν υπάρχουν». Κάλεσε δε, τον Πρωθυπουργό να διευκρινίσει, εάν πρόκειται να αυξήσει το ΦΠΑ, αν θα εκπληρώσει το κράτος τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, εάν θα επιμείνει στο «απαράδεκτο ειδικό χωροταξικό πλαίσιο για τον τουρισμό» μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές.

«Τι θα γίνει με την Επιτροπή Ανταγωνισμού που αλώνιζαν οι κουμπάροι που πουλούσαν προστασία στα καρτέλ της ακρίβειας; Θα μπει φρένο στην ακρίβεια; Τι θα κάνετε με τη χρηματοδότηση του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος; Θα αποδεχθείτε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για αύξηση των κονδυλίων κατά 1 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό; Τι θα γίνει με το τεράστιο πρόβλημα της έλλειψης εκπαιδευτικού προσωπικού που είναι βόμβα στα θεμέλια του ΕΣΥ; Τι θα κάνετε για να μειωθεί η ψαλίδα των τιμών για τους αγρότες; Τι θα κάνετε για να αντιμετωπίσουν με ασφάλεια τα νέα δεδομένα σε παγκόσμιο επίπεδο; Θα συνεχίσετε να κρύβεστε πίσω από τη Δικαιοσύνη για το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών; Θα συμφωνήσετε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής;» ρώτησε επίσης ο κος Παπανδρέου.

«Θα κάνω και άλλα ζεϊμπέκικα, αν είναι να αλλάξουμε την εξωτερική πολιτική, όπως έκανα με την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε., γιατί εγώ είχα επιτυχία στην πολιτική αυτή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στην εξωτερική πολιτική.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή