Στις 10 Ιουλίου θα τερματίσει η Γαλλία τις ειδικές κυβερνητικές εξουσίες, τις οποίες εισήγαγε προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού, αν και θα διατηρήσει τη δυνατότητα να επιβάλλει περιορισμούς στις συναθροίσεις και στην ελευθερία των μετακινήσεων για τέσσερις μήνες, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Καθώς οι μολύνσεις από τον κορωνοϊό αυξάνονταν κατακόρυφα εκτός ελέγχου τον Μάρτιο, η Γαλλία ενέκρινε νομοθεσία για μια «κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης», η οποία έδωσε στην κυβέρνηση την εξουσία να περιορίζει τις πολιτικές ελευθερίες με διάταγμα χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση.
Με τα στοιχεία να δείχνουν ότι ο ιός υποχωρεί και με τον αριθμό των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας να μειώνεται σταθερά αφότου η κυβέρνηση ήρε το lockdown στις 11 Μαΐου, η Γαλλία είναι τώρα πεπεισμένη πως μπορεί να θέσει τέρμα και στη νομοθεσία έκτακτης ανάγκης.
«Υπό το φως της θετικής εξέλιξης της υγειονομικής κατάστασης σε αυτό το στάδιο, η κυβέρνηση επιθυμεί να θέσει τέρμα στην κατάσταση υγειονομικής έκτακτης ανάγκης, η οποία πρέπει να παραμείνει μια εξαίρεση στον κανόνα», ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού Εντουάρ Φιλίπ.
Ωστόσο το υπουργικό συμβούλιο θα εγκρίνει σήμερα έναν νέο νόμο που θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να περιορίζει την ελευθερία των μετακινήσεων, να καθιστά υποχρεωτική τη χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς, να κλείνει επιχειρήσεις και να απαγορεύει συναθροίσεις για άλλους τέσσερις μήνες, ανέφερε το γραφείο του πρωθυπουργού.
Η Γαλλία, που έχει τον τρίτο υψηλότερο απολογισμό θανάτων από Covid-19 στην Ευρώπη μετά τη Βρετανία και την Ιταλία, χαλάρωσε πολλά από τα αυστηρά μέτρα περιορισμού που είχε επιβάλει, με τα καταστήματα, τα θέρετρα διακοπών και τα τουριστικά αξιοθέατα να ξανανοίγουν σιγά σιγά.
Ωστόσο, οι πολίτες προτρέπονται ακόμη να φοράνε μάσκες όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού και να τηρούν απόσταση τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ τους, ενώ οι περισσότεροι υπάλληλοι εξακολουθούν να εργάζονται από το σπίτι.
Ο απολογισμός των θανάτων στη Γαλλία είναι 29.296, ο πέμπτος μεγαλύτερος στον κόσμο. Χθες, ο αριθμός των νοσηλευόμενων σε μονάδες εντατικής θεραπείας έπεσε κάτω από 1.000 για πρώτη φορά από τις 19 Μαρτίου.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters