Εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον χαρακτήρισε τα κίνητρα για την ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης και δεσμεύθηκε να συνεχιστεί η προσπάθεια για απεξάρτηση από τα ρυπογόνα καύσιμα.
«Αυτή την τόσο σπουδαία μέρα, την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει και επίσημα μια εμβληματική πρωτοβουλία για το μέλλον. Μια πολιτική η οποία απαντά και στη μιζέρια του χθες, αλλά και στη δικαιολογημένη ανησυχία του σήμερα» τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την παρουσίαση του προγράμματος για την ηλεκτροκίνηση.
«Αποτελεί έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της περιβαλλοντικής μας πολιτικής για την εγκατάλειψη των ρυπογόνων καυσίμων» συμπλήρωσε, ενώ πρόσθεσε πως πρόκειται για ένα σχέδιο ολιστικό, που αφορά το κράτος, την τοπική αυτοδιοίκηση, την αγορά και την κοινωνία των πολιτών.
Για αυτό αυτό το λόγο, όπως είπε, συνοδεύεται από την εξαιρετικά καινοτόμο και σημαντική πράσινη συμφωνία, την οποία θα υπογράψουν 19 φορείς και δύο υπουργεία για να γίνει πράξη το σχέδιο το συντομότερο δυνατό.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός η κυβέρνηση επιδοτεί με 100 εκατ. ευρώ και για 18 μήνες την αγορά αυτοκινήτων νέου τύπου. Το όφελος ανά μονάδα, εάν συνδυαστεί με το οικολογικό μπόνους και τις σχετικές φοροαπαλλαγές, θα προσεγγίζει τα 10.000 ευρώ. «Αυτό θα καταστήσει την ηλεκτροκίνηση πιο προσιτή στο μέσο εισόδημα» τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως το πρόγραμμα θα επιδοτεί κατά 25% την αγορά ηλεκτρικών ταξί.
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
«Η Ελλάδα ετοιμάζεται να μπει στην πρίζα του μέλλοντος. Παρά την πανδημία δεν καθυστερήσαμε και σήμερα ανακοινώνουμε τα μέτρα για τη διάδοση των οχημάτων χαμηλών, αλλά και μηδενικών ρύπων. Ανακοινώνουμε, επίσης, τα μέτρα για τη ρύθμιση της αγοράς ηλεκτροκίνησης και τη χωροθέτηση των αναγκαίων σημείων φόρτισης» υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι στόχος είναι ένα στα τρία νέα οχήματα, στην Ελλάδα του 2030, να είναι ηλεκτρικό.
Στις ρυθμίσεις για την ηλεκτροκίνηση θα περιλαμβάνονται πέραν της επιδότηση αγοράς ηλεκτρικών οχημάτων ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης, κίνητρα που θα διευκολύνουν τις μετακινήσεις τους, καθώς και παρεμβάσεις για την ανάπτυξη των αναγκαίων υποδομών φόρτισης σε δημόσιους χώρους.
EUROKINISSI/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ
Το νέο αναπτυξιακό μοντέλο στις λιγνιτικές περιοχές Όπως γράφει σήμερα και η Ναυτεμπορική το Σχέδιο «αγγίζει» και τη δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου για τις λιγνιτικές περιοχές, εν όψει της δρομολογημένης απόσυρσης του λιγνίτη από το μίγμα ηλεκτροπαραγωγής. Κι αυτό γιατί, όπως ανέφερε χθες σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, θα προβλέπει φορολογικά κίνητρα για την εγκατάσταση στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη μονάδων κατασκευής φορτιστών και μπαταριών για ηλεκτρικά οχήματα.
«Θέλουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο της ηλεκτροκίνησης, θεσπίζοντας ειδικά κίνητρα για εγκατάσταση παραγωγικών μονάδων στους νομούς της Δυτικής Μακεδονίας αλλά και της Αρκαδίας όπου θα εξελίσσεται σταδιακά η απολιγνιτοποίηση» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Όπως εξήγησε τα κίνητρα θα είναι η μείωση φόρων και άλλων βαρών. Μονάδες που θα εγκαθίστανται σε αυτές τις περιοχές θα έχουν μικρότερο φορολογικό συντελεστή κατά 5% για πέντε κερδοφόρες χρήσεις. Θα έχουν επίσης μειωμένες εργοδοτικές εισφορές για κάθε νέα θέση εργασίας. Θα έχουν αυξημένους συντελεστές απόσβεσης παγίων και οι δαπάνες για αυτά θα αφαιρούνται από τα ακαθάριστα έσοδά τους προσαυξημένες κατά 15%. «Η νέα εποχή σημαίνει μια συνολικότερη πράσινη στροφή» υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.
Τα μέτρα αυτά στο σύνολό τους φιλοδοξούν να ανοίξουν τον δρόμο για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που έχουν τεθεί με το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ώστε στο τέλος της τρέχουσας δεκαετίας 1 στα 3 καινούργια αυτοκίνητα να είναι ηλεκτροκίνητο. Μία ποσόστωση που «μεταφράζεται» σε έναν ηλεκτροκίνητο στόλο περίπου 350.000 οχημάτων, τη στιγμή που αυτή τη στιγμή δεν ξεπερνούν τα 600.
naftemporiki.gr με πληροφορίες και από ΑΜΠΕ