Φεστιβάλ Αθηνών: Μόνο 17 παραγωγές σε Επίδαυρο και Ηρώδειο

Το τελικό πρόγραμμα εκδηλώσεων
Τετάρτη, 03 Ιουνίου 2020 08:35
A- A A+

Στο πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου, όπως ανακοίνωσε η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Κατερίνα Ευαγγελάτου, από τις 70 παραγωγές από 14 χώρες -που είχαν αρχικά προγραμματιστεί για φέτος- μόνο οι 17 θα υλοποιηθούν.

Στις παραγωγές θα συμμετέχουν 300 καλλιτέχνες, από τους 1400 του αρχικού προγραμματισμού, και όλες θα παρουσιαστούν στο Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου, στο Μικρό Θέατρο της Επιδαύρου και στο

Ωδείο Ηρώδου Αττικού. Όλες οι παραστάσεις θα παρουσιαστούν με βάση τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και προσαρμοσμένες στα νέα δεδομένα.

Οι παραγωγές που δεν κατάφεραν να ανέβουν φέτος θα παρουσιαστούν στο Φεστιβάλ του 2020-2021, σε ένα διευρυμένο πρόγραμμα πιο πλούσιο από ό,τι συνήθως.

«Όπως καταλαβαίνετε, αγαπητό κοινό και αγαπημένοι μας καλλιτέχνες, αυτό δεν είναι το σύνολο του σχεδιασμού μας, αλλά ένα μικρό μα ισχυρό υποσύνολο, που θα σταθεί με θάρρος στα θέατρά μας, για να μας θυμίζει ότι η Τέχνη είναι αναγκαία και ότι το Φεστιβάλ θα είναι ολοκληρωμένο όταν θα μπορέσει να αγκαλιάσει πάλι όλους τους καλλιτέχνες που είχε συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του για φέτος, μαζί με άλλους που θα προστεθούν στον νέο σχεδιασμό του για το επόμενο καλοκαίρι, με ανοιχτή την Πειραιώς 260 – που είναι η καρδιά της σύγχρονης δημιουργίας στον χώρο των παραστατικών τεχνών. Έτσι, λοιπόν, η διοργάνωση του Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου για το 2020 θα έχει τον υπότιτλο “Υποσύνολο -Fragment”» δήλωσε -μέσω βιντεοσκοπημένου μηνύματος- η καλλιτεχνική διευθύντριά του,  Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Στο ίδιο βίντεο, απέστειλε μήνυμα και η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, τονίζοντας την «απεριόριστη εμπιστοσύνη» στο καλλιτεχνικό διευθυντικό προσωπικό των θεσμών και στην Κατερίνα Ευαγγελάτου προσωπικά και την συνδρομή του Φεστιβάλ σ’ ένα «ζωντανό πολιτιστικό καλοκαίρι» που εμπόδισε την «πολιτιστική ανυδρία», όπως είπε χαρακτηριστικά.

Οι παραγωγές

«Ο εορταστικός προγραμματισμός που παρουσιάσαμε στις 30 Μαρτίου με αίσθημα ελπίδας, αλλά και με αρκετές επιφυλάξεις λόγω της υπό εξέλιξη πανδημίας, δεν θα μπορέσει τελικά να υλοποιηθεί. Για όλους εμάς στο Φεστιβάλ, η αναγκαστική ματαίωση δεκάδων υπέροχων παραστάσεων και συνεργασιών με σημαντικούς ανθρώπους των Τεχνών υπήρξε πραγματικά επώδυνη. Είχαμε προγραμματίσει περισσότερες από 70 εκδηλώσεις, με προέλευση από 14 χώρες, και τη συνεργασία 1.400 περίπου καλλιτεχνών – σε μια πληθώρα χώρων, ανοικτών και κλειστών» είπε στο μήνυμά της η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Με το βλέμμα στο επόμενο καλοκαίρι

Η καλλιτεχνική διευθύντρια της διοργάνωσης στρέφει ήδη το βλέμμα στο επόμενο καλοκαίρι, σημειώνοντας: «τα έργα που δεν θα μπορέσουν να παρουσιαστούν κατά την τρέχουσα περίοδο προγραμματίζονται ήδη για το 2021, σε ένα διευρυμένο Φεστιβάλ ’20-’21, όπου το κοινό θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, εμπλουτισμένο με νέες δημιουργίες και συμπαραγωγές, για να γιορτάσουμε τα 65 χρόνια μας. Η έναρξη, ο πρόλογος, αν θέλετε, γίνεται φέτος. Θα ακολουθήσει ένα δεύτερο μέρος ειδικών δράσεων, αργότερα μέσα στη χρονιά, και φυσικά η ανάπτυξη του σχεδιασμού μας για το καλοκαίρι του ’21».

Ωστόσο, αυτές οι διαβεβαιώσεις δεν έκαμψαν τις αντιδράσεις της συλλογικότητας των Support Art Workers που, λίγες ώρες πριν την ανακοίνωση του τελικού προγραμματισμού του Φεστιβάλ, έθεταν ξανά το αίτημα της πλήρους αποζημίωσης των καλλιτεχνών και συντελεστών που επρόκειτο να εργαστούν αυτό το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ –στα πρότυπα των ακυρωθέντων Φεστιβάλ του εξωτερικού– και όχι την προκαταβολή του 30% που δρομολογεί το ΥΠΠΟ.

Αναφορικά με τον προγραμματισμό, θα εκτελεστεί, όπως προαναφέρθηκε,  από τα μοναδικά θέατρα που θα λειτουργήσουν: Το Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου και τη Μικρή Επίδαυρο καθώς και το Ωδείο Ηρώδου Αττικού.

Παραστάσεις σε Επίδαυρο και Ηρώδειο

Στο αργολικό κοίλο θα παιχτούν – αρχής γενομένης από την Παρασκευή 24 Ιουλίου, οι δύο παραγωγές του Εθνικού Θεάτρου «Πέρσες» και «Λυσιστράτη» και οι «Όρνιθες» του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Να σημειωθεί πως, λόγω της περιορισμένης δυνατότητας προσέλευσης, όλες οι παραστάσεις θα παιχτούν για τρεις ημέρες, δηλαδή Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή.

Η Μικρή Επίδαυρος θα ενεργοποιηθεί, επίσης, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου, όπου θα παρουσιαστούν πέντε μουσικές εκδηλώσεις. Λίγο νωρίτερα, θ’ ανοίξει το Ηρώδειο όπου θα δοθούν -από τις 15 Ιουλίου μέχρι τις 8 Αυγούστου- επτά συναυλίες με Έλληνες καλλιτέχνες· ωστόσο, το πρόγραμμα του θεάτρου θα εγκαινιάσει η εικαστική εγκατάσταση «City Project 2020» σε συνεργασία με το ΝΕΟΝ –η οποία θα σηματοδοτήσει και το άνοιγμα του Φεστιβάλ Αθηνών, αυτή την Παρασκευή, στις 5 Ιουνίου.

Λεπτομέρειες τόσο για τους όρους και τις ακριβείς συνθήκες προσέλευσης όσο και για την προπώληση των εισιτηρίων θ’ ανακοινωθούν άμεσα από το Φεστιβάλ.

Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου

«Πέρσες»
24 – 26 Ιουλίου / 21:00
Εθνικό Θέατρο – Δημήτρης Λιγνάδης

Οι «Πέρσες» (472 π.Χ.) είναι το παλαιότερο πλήρες δράμα που σώζεται στις μέρες μας και, ταυτόχρονα, ένα ιστορικό ντοκουμέντο για τη σημαντικότερη σύγκρουση της δεύτερης περσικής εισβολής στην Ελλάδα, τη ναυμαχία της Σαλαμίνας. Μια από τις πιο καθοριστικές συγκρούσεις στην ιστορία της ανθρωπότητας αποτελεί το θέμα της τραγωδίας του Αισχύλου, ο οποίος πήρε μέρος σ’ αυτήν. Χωρίς θριαμβολογίες και κομπασμούς, και με σεβασμό στην οδύνη των ηττημένων, ο ποιητής παραδίδει έναν ύμνο για την ελευθερία του ατόμου και αντιπαραθέτει τα δημοκρατικά ιδεώδη απέναντι στη δεσποτική μοναρχία και την τυφλή υποταγή στην εξουσία.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Βασίλης Αθανασόπουλος, Κωνσταντίνος Γαβαλάς, Νίκος Καραθάνος, Λυδία Κονιόρδου, Κώστας Κουτσολέλος, Σπύρος Κυριαζόπουλος, Αλκιβιάδης Μαγγόνας, Λαέρτης Μαλκότσης, Αργύρης Ξάφης, Αργύρης Πανταζάρας, Δημήτρης Παπανικολάου, Γιάννος Περλέγκας, Αλμπέρτο Φάις.

«Λυσιστράτη»
31 Ιουλίου 1-2 Αυγούστου / 21:00
Εθνικό Θέατρο – Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος

Ο Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος δοκιμάζεται για πρώτη φορά σε σκηνοθεσία μεγάλης κλίμακας στην Επίδαυρο,  με μια αγαπημένη κωμωδία του Αριστοφάνη. Η «Λυσιστράτη» γράφεται το 411 π.Χ., μια χρονιά που η πόλη-κράτος της Αθήνας βρίσκεται στη δυσκολότερη καμπή της, εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου. Η Σικελική Εκστρατεία έχει καταλήξει σε πανωλεθρία και ο Αλκιβιάδης έχει αυτομολήσει στην πλευρά των Σπαρτιατών, οι οποίοι, οχυρωμένοι στη Δεκέλεια, επιτίθενται με σφοδρότητα στους Αθηναίους.  Εντός των τειχών, η κατάσταση είναι εξίσου ζοφερή, καθώς οι πολιτικοί τριγμοί οδηγούν σε αποδυνάμωση την Εκκλησία του Δήμου, ενώ οι ολιγαρχικοί κάνουν έντονη την παρουσία τους.

Παίζουν (με αλφαβητική σειρά): Πάρης Αλεξανδρόπουλος, Βίκυ Βολιώτη, Στεφανία Γουλιώτη, Βαγγέλης Δαούσης, Δάφνη Δαυίδ, Στέλιος Ιακωβίδης, Γιάννης Κότσιφας, Νεφέλη Μαϊστράλη, Γιώργος Ματζιάρης, Ελπίδα Νικολάου, Αγορίτσα Οικονόμου, Οδυσσέας Παπασπηλιόπουλος, Βίκυ Σταυροπούλου, Νίκος Ψαρράς.

«Όρνιθες»
7 – 9 Αυγούστου / 21:00
Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος – Γιάννης Ρήγας

Ο Πεισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απαυδισμένοι από τη διαφθορά σε πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο στην οποία έχει περιέλθει η πόλη, φεύγουν για να βρουν τον Τηρέα, τώρα πια Έποπα, κάποτε άνθρωπο, τώρα τσαλαπετεινό, για να μάθουν από αυτόν και από τα άλλα πουλιά –που πετούν ψηλά και ίσως γνωρίζουν– αν υπάρχει κάποιος τόπος ειρηνικός, να πάνε να ζήσουν εκεί. Μαζί θα ιδρύσουν μια νέα Πολιτεία, μεταξύ ουρανού και γης.

Παίζουν: Ελευθερία Αγγελίτσα (Τριβαλλός), Λίλα Βλαχοπούλου (Υπηρέτης του Έποπα), Ιωάννα Δεμερτζίδου (Κήρυκας), Δημήτρης Διακοσάββας (Κινησίας), Αριστοτέλης Ζαχαράκης (Επιθεωρητής, Ψευδομάρτυρας), Χριστίνα Ζαχάρωφ (Ψευδομάρτυρας), Στεφανία Ζώρα (B΄ Αγγελιοφόρος), Ήριννα Κεραμίδα (Ψευδομάρτυρας), Μαριάννα Κιμούλη (Κήρυκας), Γιώργος Κολοβός (Προμηθέας), Αναστασία-Ραφαέλα Κονίδη (Κήρυκας), Μάρα Μαλγαρινού (Κήρυκας), Τατιάνα Μελίδου (Ψευδομάρτυρας), Χρυσή Μπαχτσεβάνη (Κήρυκας), Κλειώ-Δανάη Οθωναίου (Ίρις), Βασίλης Παπαδόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Γρηγόρης Παπαδόπουλος (Ηρακλής), Θανάσης Ραφτόπουλος (Μέτων, Ψευδομάρτυρας), Θανάσης Ρέστας (Α΄ Αγγελιοφόρος, Ποσειδών), Γιάννης Σαμψαλάκης (Ευελπίδης), Περικλής Σιούντας (Συνταγματολόγος, Ψευδομάρτυρας), Κατερίνα Σισσίνι (Αγγελιοφόρος), Βασίλης Σπυρόπουλος (Ιερέας), Χρήστος Στέργιογλου (Έποπας), Γιάννης Τσεμπερλίδης (Ποιητής), Ιώβη Φραγκάτου (Χρησμολόγος), Ταξιάρχης Χάνος (Πεισθέταιρος).

Μικρό Θέατρο Αρχαίας Επιδαύρου

«Live Looping»
17 & 18 Ιουλίου / 21:30
Αλκίνοος Ιωαννίδης

«Mihalis Kalkanis Group»
24 & 25 Ιουλίου / 21:30

«Η κιβωτός του Νώε / Il diluvio universal»
31 Ιουλίου  & 1 Αυγούστου / 21:30

«Έχω μάτια στ’ αυτιά»
7 & 8 Αυγούστου / 21:30

Σαβίνα Γιαννάτου - «Primavera en Salonico»
14 & 15 Αυγούστου / 21:30

 

Ωδείο Ηρώδου Αττικού

City Project 2020
5 Ιουνίου - 3 Ιουλίου (Σε σύμπραξη με το ΝΕΟΝ)
Διονύσης Καβαλλιεράτος - «Αποπροσανατολισμένος χορός / Παραπλανημένος πλανήτης»

Η έκθεση θα λειτουργεί Τρίτη – Κυριακή 17:00 – 20:30.
Είσοδος ελεύθερη.

Αφιέρωμα στον Θάνο Μικρούτσικο
15 & 16 Ιουλίου / 21:00
«Τους προβολείς στήσε» - Μουσικές και τραγούδια από το θέατρο

«Γκαλά Μπετόβεν»
18 Ιουλίου / 21:00
Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ – Γιώργος Πέτρου

Μόνικα – «Κάτι ανθίζει στο Ηρώδειο»
20 & 21 Ιουλίου / 21:00

Έργα Μπάρτοκ και Βιβάλντι, με τα φημισμένα έγχορδα της ΚΟΘ
23 Ιουλίου / 21:00
Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης – Ζωή Τσόκανου – Σίμος Παπάνας

Δύο γκαλά όπερας από την Εθνική Λυρική Σκηνή
26 Ιουλίου
Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Τζορντάνο, Μασκάνι και Πουτσίνι
28 Ιουλίου
Άριες και ντουέτα από όπερες των Βέρντι, Πονκιέλλι, Τζορντάνο, Λεονκαβάλλο και Πουτσίνι

Λύκοι στη χώρα των θαυμάτων- Γιάννης Αγγελάκας & Νίκος Βελιώτης
30 & 31 Ιουλίου / 21:00

Η επιστροφή του Οδυσσέα στην πατρίδα
4 & 5 Αυγούστου / 21:00
Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής – Γιώργος Πέτρου – Μαριάννα Κάλμπαρη

Μπετόβεν 250 χρόνια
8 Αυγούστου / 21:00
Κρατική Ορχήστρα Αθηνών – Στέφανος Τσιαλής

[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς