Ο νέος κορωνοϊός ενισχύει την ανισότητα των φύλων, καθώς τα μέτρα περιορισμού που επιβλήθηκαν στην Ευρώπη - και ενδεχομένως τεθούν ξανά σε ισχύ, εφόσον χρειαστεί – ωθούν τις γυναίκες σε παραδοσιακούς ρόλους.
Σε ολόκληρη τη Γηραιά Ήπειρο, ομάδες προάσπισης των δικαιωμάτων των γυναικών προειδοποιούν ότι οι επιβαρύνσεις της τηλεργασίας, της τηλεκπαίδευσης και των έξτρα υποχρεώσεων στο σπίτι έχουν κατανεμηθεί άνισα εις βάρος των γυναικών. Δικαιώματα και προνόμια που κατακτήθηκαν με αγώνες, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των γυναικών, κινδυνεύουν να ανατραπούν εξαιτίας της κρίσης του νέου κορωνοϊού.
Στην Ισπανία, περισσότεροι από 170.000 πολίτες υπέγραψαν αίτηση, στην οποία καλούν να ληφθούν έκτακτα μέτρα ώστε να αντιμετωπιστεί το γεγονός ότι οι γυναίκες αφέθηκαν να σηκώσουν το μεγαλύτερο βάρος του lockdown.
«Εξαιτίας αυτής της κρίσης, πολλές γυναίκες θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την “αμειβόμενη εργασία” για να φροντίσουν τις οικογένειές τους», σημειώνεται στην αίτηση και ζητείται μετ’ επιτάσεως από την κυβέρνηση να υιοθετήσει μέτρα όπως η νομική κατοχύρωση της εργασίας από το σπίτι, αλλά και η μεγαλύτερη ευελιξία.
Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ραγδαία εξάπλωση της νόσου στη χώρα, οι Ισπανοί αξιωματούχοι επέβαλαν ένα από τα αυστηρότερα lockdown στην Ευρώπη στα μέσα Μαρτίου: τα σχολεία έκλεισαν, στα παιδιά απαγορεύτηκε να βγαίνουν από τα σπίτια τους και οι περισσότεροι πολίτες εργάζονταν από το σπίτι.
Σύμφωνα με τους ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών, η κατάσταση σήμανε συναγερμό. Οι γυναίκες στην Ισπανία ήδη περνούσαν τουλάχιστον δυόμισι ώρες περισσότερες ημερησίως για οικιακές εργασίες, ενώ πολλές οικογένειες στηρίζονται για βοήθεια σε γιαγιάδες και παππούδες, μία από τις πιο ευάλωτες ομάδες στην πανδημία.
«Τι συμβαίνει λοιπόν εάν οι παππούδες και οι παππούδες βγουν από το παιχνίδι, τα σχολεία είναι κλειστά και οι περισσότερες μητέρες πρέπει να εργάζονται κατά τη διάρκεια των σχολικών ωρών;», σχολιάζει στην Guardian η Λάουρα Μπαένα, από την οργάνωση Yo No Renuncio, η οποία από το 2015 εργάζεται για τη βελτίωση της ισσοροπίας μεταξύ καθημερινότητας και εργασίας στην Ισπανία. «Το παράλογο σύστημα που διατηρούσε την ισορροπία μεταξύ εργασίας και οικογένειας στην Ισπανία καταρρέει».
Παρόμοια είναι η κατάσταση και στη Γαλλία, όπου οργανώσεις υποστηρίζουν ότι ο φόρτος εργασίας για τις γυναίκες τριπλασιάστηκε μετά το lockdown τον Μάρτιο, όποτε σχολεία και βρεφονηπιακοί σταθμοί έκλεισαν, αλλά οι μητέρες συνέχισαν να εργάζονται από το σπίτι.
Μια μελέτη του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομικής Έρευνας (DIW) του Βερολίνου, έδειξε ότι περισσότερο από το ένα τέταρτο των γυναικών με παιδιά κάτω των 14 δαπανούν λιγότερο χρόνο για αμειβόμενη εργασία από την έναρξη του lockdown, σε σύγκριση με το 16% των ανδρών. Οι γυναίκες αναγκάζονται να μεταβάλλουνν τις συνθήκες της αμοιβόμενης εργασίας τους προκειμένου να μένουν στο σπίτι. Αυτό μπορεί να βλάψει τους μακροπρόθεσμους στόχους της σταδιοδρομίας τους, τους μισθούς και τις συντάξεις τους.
Η ίδια η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ προειδοποίησε γι’ αυτήν την επιστροφή των γυναικών σε πιο παραδοσιακούς ρόλους, τονίζοντας πρόσφατα στο κοινοβούλιο ότι θα κάνει ό,τι μπορεί προκειμένου να σταματήσει η τάση αυτή στη Γερμανία.
Καθώς τα μέτρα περιορισμού χαλαρώνουν στην Ευρώπη, πολλές μητέρες καλούνται να επιστρέψουν στις εργασίες τους, έστω και αν σε πολλές χώρες τα σχολεία ανοίγουν σταδιακά, με αποτέλεσμα να μην έχουν άλλη επιλογή από το να πάρουν το ρίσκο να ζητήσουν ξανά τη βοήθεια γιαγιάδων και παππούδων ή να εγκαταλείψουν την εργασία τους.
«Κάναμε τόση πρόοδο για την ισότητα και τώρα πόσες γυναίκες καταλήγουν ξανά στο σπίτι», υπογραμμίζει η Λάουρα Μπαένα για να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι οι γυναίκες θα είναι τελικά οι μεγάλες χαμένες του νέου κορωνοϊού.
Επιμέλεια: Μάρω Βακαλοπούλου