«Ιστορίες αντικειμένων»: Ψηφιακές αφηγήσεις από το Βιομηχανικό Μουσείο Φωταερίου

Κυριακή, 31 Μαΐου 2020 08:01
A- A A+

Ποια είναι τα οφέλη της χρήσης του φωταερίου στην οικιακή κατανάλωση; Πώς συνέβαλε το φωταέριο στην εξέλιξη της θεατρικής τέχνης; Τι σχέση έχει το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό (Art Nouveau) με το εργοστάσιο φωταερίου της Αθήνας; Η ομάδα του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου (ΒΜΦ) δίνει όλες τις απαντήσεις μέσα από τρεις συναρπαστικές ψηφιακές αφηγήσεις,  που παρουσιάζονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Μουσείου.

Σε αυτήν την περίοδο μουσειολογικής άνθισης στον ψηφιακό χώρο, η ομάδα του Μουσείου συνεχίζει να βρίσκεται κοντά στο κοινό, αυτή τη φορά μέσα από μια δράση που έρχεται για να ανοίξει νέους δρόμους στην επικοινωνία των Μουσείων με το κοινό.

FOSPHOTOS
Οι ειδικοί του Μουσείου επιλέγουν τα αγαπημένα τους αντικείμενα από τη συλλογή του ΒΜΦ, δηλαδή τρεις οικιακές συσκευές που λειτουργούσαν με φωταέριο, και ξεδιπλώνουν τις κρυμμένες ιστορίες και τα «μυστικά τους». Μέσα από τις «Ιστορίες αντικειμένων», οι άνθρωποι του Μουσείου εξερευνούν τις συνδέσεις των αντικειμένων τόσο μεταξύ τους όσο και με τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων, σκιαγραφώντας έτσι μια ολόκληρη εποχή που απέχει μόλις μερικές δεκαετίες από το σήμερα. Πλούσιο αρχειακό υλικό και εντυπωσιακά τεκμήρια εμπλουτίζουν τις διηγήσεις.

Η Αργυρώ Μπατσή -μουσειολόγος-μουσειοπαιδαγωγός, μας αφηγείται την ιστορία ενός θερμοσίφωνα φωταερίου και μαζί της ανακαλύπτουμε πώς το φωταέριο άλλαξε την καθημερινότητα των νοικοκυριών. Η Δέσποινα Ανδριοπούλου -cultural project manager-μουσειοπαιδαγωγός, μας διηγείται τη συμβολή του φωταερίου στο θέατρο και στη διαμόρφωση της σύγχρονης ιστορίας του, με αφορμή μία λάμπα φωταερίου. Η Γεωργία Λαζάρου -εικαστικός-μουσειοπαιδαγωγός, με αφορμή το φυτικό διάκοσμο ενός καλοριφέρ φωταερίου, μας βοηθά να ανακαλύψουμε τη σχέση του εργοστασίου φωταερίου της Αθήνας με το καλλιτεχνικό ρεύμα της Αρ Νουβό!

Τρεις μοναδικές ιστορίες που ενώνουν το παρόν με το παρελθόν, ειδικά επιλεγμένες από τους ανθρώπους του Βιομηχανικού Μουσείου Φωταερίου.  

Το ΒΜΦ στον ψηφιακό χώρο

Έπειτα από επτά χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας και επαφής με το κοινό, το ΒΜΦ, όπως και τα περισσότερα Μουσεία στον κόσμο, έκλεισε για πρώτη φορά τις πόρτες του για τους επισκέπτες, ακολουθώντας τις οδηγίες που επέβαλε η νέα και απροσδόκητη COVID-19 πραγματικότητα. Σε αυτήν την πρωτόγνωρη συγκυρία, η ομάδα του Μουσείου αποφάσισε να εκμηδενίσει αυτήν την πρωτοφανή «απόσταση» με τον κοινό και να έρθει σε επαφή μαζί του μέσα από το ψηφιακό περιβάλλον.

Έτσι, το ΒΜΦ παρέμεινε –και συνεχίζει να παραμένει–  ανοιχτό και ζωντανό μέσω διαδικτύου, προτείνοντας, εξίσου αδιάλειπτα με πριν, μια σειρά από ψηφιακές δράσεις για όλους, αγαπημένες αλλά και νέες. Μεταξύ άλλων, μικροί και μεγάλοι απόλαυσαν ή/και απολαμβάνουν θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, μια ξενάγηση στο εργοστάσιο φωταερίου αλλά και VR tour στην έκθεση «160 χρόνια made in Greece», εικαστικά εργαστήρια, δημιουργικά DIY βίντεο για παιδιά, άφθονο εκπαιδευτικό υλικό, δράσεις με απόδοση στη νοηματική γλώσσα κ.ά., ενώ πλέον έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν online τις «Ιστορίες αντικειμένων», μια συναρπαστική ενέργεια που θα αφήσει τη δική της παρακαταθήκη στο εγχώριο πολιτιστικό τοπίο.

[email protected]

 

Προτεινόμενα για εσάς