Γαλλία: Θύελλα αντιδράσεων εναντίον της Sanofi για τη διάθεση του εμβολίου πρώτα στις ΗΠΑ

Η εταιρεία καλεί την Ε.Ε. να είναι «αποτελεσματική στη χρηματοδότησή της»
Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 15:29
UPD:15:35
Reuters/Christian Hartmann
A- A A+

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στη γαλλική κυβέρνηση η δέσμευση του φαρμακευτικού ομίλου Sanofi να διαθέσει κατά προτεραιότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες ένα εμβόλιο για τον Covid-19. Κάτι τέτοιο θα ήταν «απαράδεκτο» εκτίμησε σήμερα η υφυπουργός Οικονομίας Ανιές Πανιέρ-Ρουνασέρ, προσθέτοντας ότι επικοινώνησε αμέσως με τη Sanofi.

Οι ΗΠΑ πιθανότατα θα είναι πρώτες στη σειρά στην περίπτωση που η Sanofi καταφέρει να αναπτύξει εμβόλιο, διότι η χώρα ήταν η πρώτη που χρηματοδότησε την έρευνα της γαλλικής εταιρείας, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Πολ Χάντσον στο Bloomberg.

Επανερχόμενος ωστόσο ξανά στο ζήτημα, ο πρόεδρος της Sanofi France Ολιβιέ Μποζιγιό σημείωσε ότι αυτό δεν θα συμβεί, εφόσον η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «αρκετά αποτελεσματική» στη χρηματοδότηση της ανάπτυξής του.  

«Οι Αμερικανοί είναι αποτελεσματικοί αυτή την περίοδο. Πρέπει και η Ε.Ε. να είναι αποτελεσματική βοηθώντας μας να διαθέσουμε πολύ γρήγορα αυτό το εμβόλιο», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV o ο Ολιβιέ Μποζιγιό.

«Ο σκοπός είναι το εμβόλιο να είναι διαθέσιμο ταυτόχρονα τόσο στις ΗΠΑ όσο και στη Γαλλία και στην Ευρώπη με τον ίδιο τρόπο», τόνισε ο Μποζιγιό αποφεύγοντας να δηλώσει ξεκάθαρα εάν το εμβόλιο θα διατεθεί πρώτα στις ΗΠΑ ή την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όσον αφορά τις έρευνες, ο Μποζιγιό επιβεβαίωσε πως σκοπός παραμένει η ανάπτυξη ενός εμβολίου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε 18 ή 24 μήνες, υπογραμμίζοντας πως ένα τέτοιο χρονοδιάγραμμα είναι πολύ σύντομο σε σχέση με το συνηθισμένο, που εκτείνεται περίπου σε δέκα χρόνια.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, ΑΜΠΕ, AFP, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή