Στ. Πέτσας: Αύριο τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις μεταφορές

Πέμπτη, 14 Μαΐου 2020 12:41
UPD:13:47
Eurokinissi/POOL
A- A A+

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρουσιάσει το συνολικό σχέδιό της για την επανεκκίνηση του Τουρισμού, είπε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. Όπως τόνισε, καταρτίζεται συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων, «για να περιορίσουμε όσο γίνεται τις απώλειες κατά τη φετινή τουριστική περίοδο, που θα είναι αναπόφευκτα μεγάλες».

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, αύριο, Παρασκευή, θα ανακοινωθούν οι λεπτομέρειες σχετικά με τα υγειονομικά πρωτόκολλα για τις αεροπορικές, ακτοπλοϊκές και οδικές μεταφορές, ώστε τόσο οι ταξιδιώτες, όσο και οι επαγγελματίες του χώρου να γνωρίζουν τους νέους κανόνες.

Σχετικά με τις μετακινήσεις στα νησιά του Αργοσαρωνικού, διευκρίνισε ότι επιτρέπονται από τις 25/5, ενώ για τα ΚΤΕΛ παρέπεμψε στις αυριανές ανακοινώσεις.

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες για τον Τουρισμό «για να μη χαθεί και ο Ιούλιος», ο κ. Πέτσας απάντησε πως στόχος είναι να αξιοποιηθεί στο έπακρο το νέο κοινό πλαίσιο με τις κατευθυντήριες γραμμές και συστάσεις που παρουσίασε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η Ελλάδα εξετάζει διμερείς συμφωνίες, ιδίως με χώρες εκτός Ε.Ε., για τις οποίες θα γίνουν ανακοινώσεις προσεχώς.

Ο υφυπουργός διέψευσε τα περί ξενοδοχείων καραντίνας, λέγοντας πως «Τουρισμός σε καραντίνα δεν υπάρχει».

ΕΛΛΗΝΙΚΉ ΚΥΒΈΡΝΗΣΗ

Σε διαδοχικές ερωτήσεις για την απελευθέρωση των μετακινήσεων σε όλα τα νησιά και την εστίαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «πηγαίνουμε προσεκτικά, βήμα-βήμα, το σχέδιό μας επαναπροσδιορίζεται και αξιολογείται συνεχώς. Προχωράμε ανά βδομάδα στο άνοιγμα συγκεκριμένων τομέων της οικονομικής δραστηριότητας. Ανάλογα με το πώς θα εξελίσσεται η κατάσταση, θα προσαρμοζόμαστε». Όπως συμπλήρσωε, εφόσον οι συνθήκες επιτρέπουν την επίσπευση του ανοίγματος ενός τομέα, αυτό θα γίνεται, το ιδιο κι αν χρειαστεί επιβράδυνση. «Θα εξετάζουμε κάθε φορά ανάλογα την κατάσταση» υπογράμμισε.

«Δεν θέλουμε αποσπασματικές λύσεις. Έχουμε συνολικό σχέδιο για την οικονομία, τη στήριξη των εργαζομένων και τον Τουρισμό και θα το παρουσιάσουμε τις επόμενες μέρες» προανήγγειλε ο υφυπουργός στον πρωθυπουργώ.

Ο κ. Πέτσας σημείωσε πως συνεχίζεται «με προσοχή και επαγρύπνηση η πορεία που μας πάει σταδιακά στην επανεκκίνηση της κοινωνικής και οικονομικής δραστηριότητας». Όπως υπενθύμισε, από την περασμένη Δευτέρα επαναλειτουργούν πολλά από  τα καταστήματα του λιανικού εμπορίου, καθώς και επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, έχουν επιστρέψει στις δουλειές τους περίπου το 1/3 των εργαζομένων και των επιχειρήσεων που είχαν τεθεί σε αναστολή, ενώ επέστρεψαν στα θρανία τους οι μαθητές της Γ’ Λυκείου.

Παράλληλα, υπενθυμίσε πως από τη Δευτέρα ανοίγουν τα ζωολογικά πάρκα και οι βοτανικοί κήποι, επαναλειτουργούν οι αρχαιολογικοί χώροι, ξεκινούν οι πρόβες και τα κινηματογραφικά γυρίσματα, «πάντα με αυστηρούς κανόνες προστασίας. Είναι αυτονόητο ότι η πορεία για τη νέα κανονικότητα ακολουθεί τους κανόνες ασφαλείας. Ασυνέπεια και εφησυχασμός, μπορεί να προκαλέσουν πισωγύρισμα. Και αυτό θα κόστιζε ακριβά σε όλη την κοινωνία, σε ολόκληρη τη χώρα» τόνισε.

Σχολεία

Για το άνοιγμα και των Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων, ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι αυτό θα γίνει από την 1η Ιουνίου, εφόσον η πανδημία ακολουθεί καθοδική πορεία και το επιτρέπουν οι συνθήκες. «Παρακολουθούμε τα επιδημιολογικά δεδομένα, αναμένουμε σε εύθετο χρόνο και τις εισηγήσεις των ειδικών. Προτεραιότητά μας είναι να κυλήσουν ομαλά τα μαθήματα που ξεκίνησαν στη Γ΄ Λυκείου και θα ξεκινήσουν από Δευτέρα και στις υπόλοιπες τάξεις των Λυκείων και στα Γυμνάσια» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Τουρκία

Για την Τουρκία, υπογράμμισε πως «η προκλητικότητα σταματά στην αποφασιστικότητα. Το δείξαμε τέλη Φεβρουαρίου, αρχές Μαρτίου. Είμαστε αποφασισμένοι να διαφυλάξουμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα/ Προσδοκούμε ότι θα σταματήσει τη ρητορεία και θα σεβαστεί τους κανόνες καλής γειτονίας».

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή