Covid-19: Οι θάνατοι ξεπερνούν τις 150.000 στην Ευρώπη

Πέμπτη, 07 Μαΐου 2020 14:54
UPD:15:39
REUTERS/HENRY NICHOLLS
A- A A+

Ο αριθμός των θανάτων από τον Covid-19 στην Ευρώπη ξεπέρασε τις 150.000 και παραμένει ο υψηλότερος συγκριτικά με τον υπόλοιπο πλανήτη, έστω και αν οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες παρουσιάζουν σταθερά ύφεση τόσο σε ανθρώπινες απώλειες όσο και σε νέα κρούσματα. Η Βρετανία βρίσκεται πλέον στην κορυφή της λίστας με τους περισσότερους θανάτους, ξεπερνώντας τις 30.000. Έπονται η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία.

Η Ιταλία έγινε γρήγορα το επίκεντρο της πανδημίας στην Ευρώπη, με τους πρώτους θανάτους στα τέλη Φεβρουαρίου. Ήταν η πρώτη χώρα που έθεσε σε εφαρμογή το lockdown.

Καθώς ο αριθμός των νεκρών αυξανόταν, το ίδιο συνέβαινε και με τις διάφορες θεωρίες για το τι πήγε στραβά: ο μεγάλος πληθυσμός ηλικιωμένων της Ιταλίας, η κουλτούρα των στενών κοινωνικών αλληλεπιδράσεων και των πυκνοκατοικημένων πόλεων, η έλλειψη χρόνου για να θωρακιστεί απέναντι στον ιό.

Μολονότι όμως αρκετές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης φαίνεται πως έλαβαν αμέσως υπόψη το παράδειγμα της Ιταλίας και έλαβαν εγκαίρως μέτρα – οπότε απέφυγαν τα χειρότερα – η Βρετανία δεν το έκανε, εξ ου και το σημερινό αποτέλεσμα, τονίζουν επικριτές της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον.

Συνολικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, τουλάχιστον 263.831 άνθρωποι έχουν χάσει μέχρι στιγμής τη ζωή τους από την πανδημία από τα τέλη Δεκεμβρίου οπότε αναφέρθηκαν τα πρώτα κρούσματα του νέου κορωνοϊού στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα. Βάσει του σημερινού απολογισμού του πανεπιστημίου, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φθάνουν τα 3.755.341, ενώ ειδικοί εκτιμούν ότι ο αριθμός αυτός είναι πολύ υψηλότερος, δεδομένου ότι δεν καταγράφονται όλα τα κρούσματα.

Ως χώρα, τους περισσότερους θανάτους και κρούσματα – περίπου το ένα τρίτο επί του συνόλου – καταγράφουν οι ΗΠΑ. Ακόμη 2.073 νέοι θάνατοι εξαιτίας της πανδημίας καταγράφηκαν στις ΗΠΑ με το σύνολο των θανάτων να ανέρχεται πλέον σε 73.095, σύμφωνα με τα δεδομένα του Johns Hopkins.

Ο ημερήσιος απολογισμός μειώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου μήνα τη Δευτέρα, όταν καταγράφηκαν 1.015 θάνατοι. Αλλά οι απολογισμοί τις τελευταίες δύο ημέρες ξεπερνούν και πάλι τους 2.000 ενώ ο Λευκός Οίκος επικεντρώνεται εδώ και πολλές ημέρες στην άρση των μέτρων περιορισμού.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Guardian, BBC

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή