Το πετρέλαιο στην «εντατική»

Τετάρτη, 22 Απριλίου 2020 07:00
REUTERS/Nick Oxford
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Σε έναν νέο κόσμο μπαίνει η διεθνής αγορά πετρελαίου. Μετά το σοκ που προκάλεσε η πτώση των αμερικανικών προθεσμιακών συμβολαίων παράδοσης Μαΐου κάτω από το μηδέν, γεννιέται το εξής βασανιστικό ερώτημα: Θα μπορέσουν οι τιμές να ανακάμψουν στο εύρος των 20 έως 30 δολαρίων το βαρέλι όπου κινούνταν μόλις πριν από έναν μήνα ή οι επενδυτές θα ζουν πλέον μόνιμα στον φόβο; Η τιμή των προθεσμιακών παράδοσης Ιουνίου έχει απολέσει το ένα πέμπτο της αξίας της, με αποτέλεσμα να διαπραγματεύεται σε ένα επίπεδο γύρω στα 10 δολάρια το βαρέλι.

Ακόμη πιο ανησυχητικό το γεγονός ότι το brent στο Λονδίνο διολίσθησε κάτω από το φράγμα των 20 δολαρίων. Το αμερικανικό αργό παράδοσης Ιουνίου αναμενόταν να ακολουθήσει με μεγάλη πτώση, καθώς οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι δεν υπάρχει χώρος αποθήκευσης του πετρελαίου και με δεδομένη την κατάρρευση της παγκόσμιας ζήτησης λόγω κορονοϊού, η ίδια επική πτώση θα μπορούσε να επαναληφθεί σύντομα. Το θέμα όμως είναι με το brent, το οποίο βρίσκεται και αυτό σε ελεύθερη πτώση, δεδομένου ότι υπάρχει διαθεσιμότητα όσον αφορά την αποθήκευσή του σε τάνκερ.

Αυτό που διαπιστώνεται είναι ότι η μείωση της παραγωγής κατά 9,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως που συμφωνήθηκε πρόσφατα από τον ΟΠΕΚ και τους εταίρους του έχει πλήρως προεξοφληθεί. Αναλυτές εφιστούν τώρα την προσοχή ότι οι τιμές δεν θα πρέπει να υποχωρούν κάτω από το μηδέν ακόμη και εάν υπάρχει υπερβολικά μεγάλη προσφορά και υπερβολικά μικρή ζήτηση.

Σε περίπτωση που οι μειώσεις στην παραγωγή είναι ανεπαρκείς και δεν υπάρχει αποθηκευτικός χώρος, οι τιμές είθισται να υποχωρούν σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα γύρω στα 10 δολάρια το βαρέλι, επίπεδο και πάλι στο οποίο πολλοί παραγωγοί πετρελαίου δεν μπορούν να καλύψουν ούτε το κόστος παραγωγής τους. 

Εδώ ακριβώς ανοίγουν οι πληγές, που δύσκολα κλείνουν, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν αναλυτές του Reuters. Το brent θα μπορούσε να ακολουθήσει εάν τα προθεσμιακά παράδοσης Ιουνίου στις ΗΠΑ διολισθήσουν κάτω από το μηδέν. Αυτή η εξέλιξη όμως θα αποτελούσε κώδωνα κινδύνου για την παγκόσμια οικονομία, προοιωνιζόμενη μία καταστροφική κατάρρευση των τιμών και άλλων κατηγοριών ενεργητικού.

Κάποιοι το βλέπουν ως μέρος μίας αποπληθωριστικής σπείρας, που θα μπορούσε να πυροδοτήσει το δεύτερο κύμα μίας πολύ μεγαλύτερης πτώσης τα επόμενα δύο ή τρία έτη, εξέλιξη που θα συνοδευόταν από πολύ περισσότερα διαρθρωτικά προβλήματα, όπως κατάρρευση εταιρειών ενέργειας ή μία πιστωτική κρίση. Οι φθηνές τιμές ενέργειας, που σε άλλη περίπτωση θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, γίνονται τώρα καταστροφικές. Πάντα όμως θα υπάρχουν αυτοί που θα ωφελούνται. Ποιοι είναι; Ας τους αναζητήσουμε στις κορυφαίες καταναλώτριες χώρες ενέργειας…      

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή