Η παρακαταθήκη του Μπέρνι Σάντερς

Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 12:00
REUTERS/LUCAS JACKSON
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση

Την απόσυρσή του από την κούρσα για το χρίσμα των Δημοκρατικών και την προεδρία ανακοίνωσε χθες ο Μπέρνι Σάντερς, με τον πρώην αντιπρόεδρο 77χρονο Τζο Μπάιντεν να μένει ο μόνος υποψήφιος.

Ο Μπάιντεν θα κληθεί να αντιμετωπίσει τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε ένα αβέβαιο σκηνικό που θα έχει αφήσει πίσω της η πανδημία του κορονοϊού, που αυτή τη στιγμή πλήττει με σφοδρότητα τις ΗΠΑ, με τεράστιο ανθρώπινο, οικονομικό και κοινωνικό κόστος.

Η απόφαση του Σάντερς να αποσυρθεί θα μπορούσε να θεωρηθεί «παράπλευρη απώλεια» της πανδημίας του Covid-19. Παρά τις ήττες που είχε δεχθεί στις τελευταίες αναμετρήσεις, θα μπορούσε ενδεχομένως να συνεχίσει την κούρσα.

Το προσόν του Σάντερς δεν ήταν μόνο οι ιδέες του. Πάνω από όλα ήταν η δυνατότητα επικοινωνίας με τον κόσμο, ιδίως τους νέους, παρά τα 78 του χρόνια. Η επιτυχία του να αναδειχθεί σε υπολογίσιμη αντισυστημική υποψηφιότητα μέσα στο Δημοκρατικό Κόμμα οφειλόταν στον χαρακτήρα κινήματος που είχε πάρει από τις προηγούμενες ακόμη εκλογές η προσπάθεια να διεμβολίσει το κατεστημένο του Δημοκρατικού Κόμματος και ευρύτερα των ΗΠΑ.

Η μη δυνατότητα επαφής με τη βάση λόγω κορονοϊού στέρησε από τον Σάντερς το βασικό του προσόν.

Αυτοπροσδιοριζόμενος ως σοσιαλδημοκράτης, ο Σάντερς θορύβησε από την πρώτη στιγμή την κομματική επετηρίδα του Δημοκρατικού Κόμματος που κάθε άλλο παρά ευνοούσε μια αριστερή στροφή.

Επιστροφή λοιπόν στη συνήθη πολιτική αντιπαράθεση στις ΗΠΑ;

Η υποψηφιότητα Σάντερς έχει αφήσει σημαντική παρακαταθήκη. Οι αναφορές του σε περίθαλψη για όλους, δημόσια παιδεία, και η έμφαση στα δικαιώματα των εργαζομένων θα συνεχίσουν να δεσπόζουν στην πολιτική και κοινωνική ζωή των ΗΠΑ και όχι μόνο.

Με την υγειονομική κρίση του Covid-19 ζητήματα όπως η περίθαλψη για όλους ή το δικαίωμα στην εργασία θα τεθούν με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο προσκήνιο, καθώς οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις είναι ήδη μεγάλες, με τα μη προνομιούχα κοινωνικά στρώματα να καταβάλλουν το τίμημα.  

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή