Ο Μπόρις Τζόνσον νοσηλεύεται στην εντατική σε ακόμη μία υπενθύμιση ότι ο Covid19 δεν κάνει διακρίσεις, ότι κανείς δεν είναι άτρωτος απέναντι στον ιό. Η Βρετανία βιώνει κρίση εξουσίας, ενώ παλεύει - με ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό και εξοπλισμό - να βγει όρθια από το αποκορύφωμα της πανδημίας.
Nέα έξοδο στις αγορές σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών το επόμενο δίμηνο εκμεταλλευόμενο την μείωση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων μετά και την απόφαση της ΕΚΤ για συμμετοχή της Ελλάδας στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων συνολικού ύψους 750 δις. ευρώ έως το τέλος του έτους. Παράλληλα, τρέχουν οι ημερομηνίες για την υποβολή των αιτήσεων για την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ αλλά και την «επιστρεπτέα προκαταβολή». Aνοικτό το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας.
Με εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων αλλά και χρήση νέων «πυρομαχικών», το Eurogroup καλείται να οριστικοποιήσει τις προτάσεις του προς τους ηγέτες των κρατών-μελών για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών που προκύπτουν εξαιτίας της πανδημίας. H Αθήνα, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, ελπίζει σε μια συμβιβαστική λύση. Σύμφωνα με τον ίδιο η ιδέα του ευρωομολόγου δεν είναι «νεκρή».
Βαθύτερη των αρχικών εκτιμήσεων ύφεση της παγκόσμιας οικονομίας προβλέπουν οι οικονομολόγοι, καθώς τα μέτρα για να περιορισθεί η εξάπλωση του κορωνοϊού «παραλύουν» τις μεγάλες οικονομίες. Οι περισσότεροι όμως διατηρούν ακόμη τις ελπίδες για ταχεία επιστροφή στην ανάκαμψη, όπως δείχνει δημοσκόπηση του Reuters. Ποιο το καλό και ποιο το εφιαλτικό σενάριο για το αποτύπωμα του Covid19 στο παγκόσμιο ΑΕΠ.
Διέξοδο στις συνεργασίες με εταιρείες ταχυμεταφορών αναζητούν οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ προκειμένου να καλύψουν, όσο το δυνατόν καλύτερα, την αυξημένη ζήτηση στις ηλεκτρονικές παραγγελίες, που έχει προκαλέσει η πανδημία. Την ίδια ώρα στο τραπέζι έχει πέσει και η πρόταση της χρήσης ταξί για την εξυπηρέτηση των παραγγελιών στα σούπερ μάρκετ, ώστε να αποσυμφορηθεί η κατάσταση στις παραδόσεις.