Από την έντυπη έκδοση
Του Γιώργου Χατζηλίδη
[email protected]
Δεν έφθαναν οι ανεύθυνες βόλτες στην παραλία παρά τις συνεχείς αυστηρές συστάσεις, αρκετοί Θεσσαλονικείς τις τελευταίες μέρες έτρεξαν σε φαρμακεία, αδειάζοντας τα ράφια από το πλακενίλ μετά τις ανακοινώσεις ερευνών ότι η δραστική ουσία του, η χλωροκίνη, είχε θετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με κορονοϊό.
Το αποτέλεσμα είναι το συγκεκριμένο φάρμακο να είναι σε έλλειψη στα φαρμακεία και να κινδυνεύουν να το στερηθούν ασθενείς που πάσχουν από αυτοάνοσα ρευματικά νοσήματα και χρειάζεται να το λαμβάνουν καθημερινά.
Μάλιστα, όπως ανέφερε ο καθηγητής Κλινικής Φαρμακολογίας του ΑΠΘ Δημήτρης Κούβελας, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Flash, η ουσία υδροξυχλωροκίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία ενός ανθρώπου που δεν πάσχει από κάποιο σοβαρό νόσημα.
Και επειδή προφανώς το φαινόμενο της μαζικής ανευθυνότητας δεν παρουσιάστηκε μόνο στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας, ο ΕΟΦ ανακοίνωσε ότι η διάθεση του πλακενίλ θα γίνεται με περιορισμένη ιατρική συνταγή από ειδικό ιατρό, φυλασσόμενη επί διετία.
Αφού έπρεπε να υπάρξει άνωθεν παρέμβαση για τα φάρμακα, μένει να φανεί, τώρα, αν το τρέχον Σαββατοκύριακο θα υπάρξει συμμόρφωση σε ό,τι αφορά τις βόλτες των Θεσσαλονικέων στην πόλη, αλλά και στα αγαπημένα ταξιδάκια στη Χαλκιδική. Διότι αν πάει ξανά... περίπατο η ατομική ευθύνη και δούμε τις εικόνες κοσμοσυρροής του προηγούμενου Σαββατοκύριακου στη Νέα Παραλία της Θεσσαλονίκης, αλλά και μποτιλιαρίσματα που θα θυμίζουν καλοκαίρι στους δρόμους για τη Χαλκιδική, θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας. Και το λιγότερο που θα μας αξίζει θα είναι η απαγόρευση κυκλοφορίας...