Project Pele: Τρία συμβόλαια για φορητούς πυρηνικούς μικρο-αντιδραστήρες από το Πεντάγωνο

Τετάρτη, 11 Μαρτίου 2020 13:20
UPD:13:28
REUTERS/ISSEI KATO
A- A A+

Τρία συμβόλαια για τον σχεδιασμό πρωτοτύπων φορητών πυρηνικών αντιδραστήρων στο πλαίσιο μιας πρωτοβουλίας ονόματι Project Pele υπέγραψε το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας με τις BWX Technologies,Westinghouse Government Services και X-energy.

Το Project Pele – μια πρωτοβουλία του Strategic Capabilities Office (SCO) - περιλαμβάνει την ανάπτυξη ενός ασφαλούς, φορητού και προηγμένου πυρηνικού μικρο-αντιδραστήρα για ένα εύρος αποστολών, όπως η τροφοδοσία με ενέργεια βάσεων που βρίσκονται σε απομακρυσμένες τοποθεσίες. Μετά από μια διετή περίοδο «ωρίμανσης» σχεδιασμού, μία από τις τρεις εταιρείες θα επιλεγεί για να κατασκευάσει και να επιδείξει ένα πρωτότυπο.

«Η μοναδικότητα του Project Pele έγκειται στη φορητότητα και ασφάλεια του αντιδραστήρα» είπε ο Τζεφ Γουάκσμαν, program manager του Project Pele. «Θα αξιοποιήσουμε τους βιομηχανικούς μας εταίρους για να αναπτύξουν ένα σύστημα που θα μπορεί να μεταφέρεται με ασφάλεια και ταχύτητα οδικώς, σιδηροδρομικώς, από τη θάλασσα ή τον αέρα, και θα μπορεί να στήνεται και να απενεργοποιείται ταχέως, με έναν σχεδιασμό που θα είναι εκ φύσεως ασφαλής».

Τον Ιανουάριο του 2019 το SCO είχε ζητήσει πληροφορίες και προτάσεις από τη βιομηχανία για την ανάπτυξη τεχνολογίας για τους σκοπούς του Project Pele. Στον διαγωνισμό που ακολούθησε επελέγησαν τρεις εταιρείες.

Το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ χρησιμοποιεί περίπου 30 τεραβατώρες ηλεκτρισμού ετησίως και πάνω από 10 εκατομμύρια γαλόνια καυσίμου την ημέρα- και τα επίπεδα αναμένεται να αυξηθούν. Ένας μικρός, ασφαλής και φορητός πυρηνικός αντιδραστήρας θα επέτρεπε σε στρατιωτικές μονάδες να φέρουν μαζί τους σχεδόν απεριόριση, «καθαρή» ενέργεια, επιτρέποντας επιχειρήσεις μακράς χρονικής διαρκείας οπουδήποτε στον πλανήτη.

«Οι ΗΠΑ κινδυνεύουν να παραχωρήσουν την ηγεσία στον κλάδο της τεχνολογίας πυρηνικής ενέργειας στη Ρωσία και την Κίνα» είπε ο Τζέι Ντράιερ, διευθυντής του SCO. «Ανακτώντας την τεχνολογική ηγεσία, οι ΗΠΑ θα είναι σε θέση να παρέχουν τις πιο καινοτόμες προηγμένες τεχνολογίες πυρηνικής ενέργειας».

Προτεινόμενα για εσάς