Ν. Σαρκοζί: «Η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη»

Τρίτη, 13 Νοεμβρίου 2007 15:23
A- A A+

Την αντίθεσή του στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, επανέλαβε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, κατά τη συνάντηση που είχε σήμερα, κεκλεισμένων των θυρών, με τους προέδρους των πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής της σοσιαλιστικής ομάδας Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με τον κ. Σουλτς, ο Γάλλος πρόεδρος παρατήρησε πως θα ήταν υποκριτικό να υποσχεθούμε στους Τούρκους ότι μπορούν να ενταχθούν στην Ε.Ε.. Παράλληλα -σύμφωνα πάντα με τον επικεφαλής των Σοσιαλιστών- ο κ. Σαρκοζί τόνισε ότι με αυτόν (στην προεδρία της Ε.Ε.), οι Τούρκοι δεν θα το καταφέρουν, υπογραμμίζοντας ότι γι' αυτόν η Τουρκία δεν ανήκει στην Ευρώπη.

«Οφείλει να παραμείνει συνεπής (...) Εάν (ο κ. Σαρκοζί) θέλει να σταματήσει τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, τότε πρέπει στη διάρκεια της γαλλικής προεδρίας να λάβει ξεκάθαρα μέτρα», πρόσθεσε ο Μάρτιν Σουλτς.

Εξάλλου, πηγή της γαλλικής προεδρίας εξήγησε ότι ο Νικολά Σαρκοζί επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή του σε μία ένταξη της Τουρκίας, κάτι που -όπως επισημαίνεται- θα ωθούσε τα σύνορα της ΕΕ έως τη Συρία.

«Ο πρόεδρος επανέλαβε με μεγάλη σαφήνεια τη γαλλική θέση. Είπε ότι η Τουρκία είναι μία χώρα 100 εκατομμυρίων κατοίκων που δεν βρίσκεται στην Ευρώπη αλλά στη Μικρά Ασία και ότι δεν θα ήθελε να είναι εκείνος που θα εξηγούσε στους γάλλους μαθητές ότι τα σύνορα της Ευρώπης βρίσκονται στη Συρία», σημείωσε χαρακτηριστικά η ίδια πηγή.

Αξίζει να αναφερθεί ότι στην ομιλία που εκφώνησε στη συνέχεια στην ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, ο Γάλλος πρόεδρος δεν αναφέρθηκε στο θέμα της τουρκικής ένταξης.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή