Η εντεινόμενη πίεση στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί νεκρών μεταναστών, αλλά και οι αναδυόμενες αντιδράσεις για τη δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα, συνθέτουν το περιβάλλον προκλήσεων στο οποίο καλείται να ανταποκριθεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.
Η ανακοίνωση του Τούρκου υπουργού Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού ότι η γειτονική χώρα αναπτύσσει χίλιους άνδρες των ειδικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ελλάδα, η χθεσινή αναζωπύρωση της έντασης στον Έβρο, οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί που άρχισαν να στήνονται κατά μήκος της μεθοριακής γραμμής, αλλά και οι χιλιάδες απόπειρες εισόδου που καταγράφονται σε καθημερινή βάση στην περιοχή ενισχύουν την αίσθηση ότι το πρόβλημα ήρθε για να μείνει.
Καταγγέλλοντας την «οργανωμένη και συντονισμένη επιχείρηση που ενθαρρύνεται και κατευθύνεται από την τουρκική κυβέρνηση», όπως επισήμανε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η κυβέρνηση συνεχίζει τις διπλωματικές πρωτοβουλίες με στόχο τη διεθνοποίηση του ζητήματος και την εξασφάλιση έμπρακτης αλληλεγγύης από τους Ευρωπαίους εταίρους.
Στο πλαίσιο αυτό, κατόπιν σχετικού αιτήματος του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, συγκαλείται την Παρασκευή το έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων, με θέμα την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ενώ την Τρίτη ο Πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Βιέννη όπου θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.
Σε δηλώσεις του ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ανέφερε πως αναμένει από τους Ευρωπαίους εταίρους «τη συμπαράστασή τους στην Ελλάδα και την ενιαία στάση απέναντι στη διαμορφούμενη για την Ευρωπαϊκή Ένωση απειλή». Ανέφερε ακόμη πως είναι «απόλυτα απαράδεκτο» να χρησιμοποιούνται από την Τουρκία «ανθρώπινες ψυχές, άνθρωποι δυστυχισμένοι που προσπαθούν να επιβιώσουν και να πετύχουν μία καλύτερη ζωή».
Την ίδια ώρα, ο κυβερνητικός μηχανισμός παραμένει σε εγρήγορση για την απόκρουση ψευδών ειδήσεων που διαρρέονται από την πλευρά της Άγκυρας. Αναφορά στο θέμα, μετά τις νέες εμπρηστικές δηλώσεις του Τούρκου προέδρου, έκανε ο ίδιος ο Πρωθυπουργός κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρη Συλλούρη. Υπογραμμίζοντας την ανάγκη σωστής ενημέρωσης ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να εξηγούμε το δίκαιο των θέσεών μας και να αντιμετωπίζουμε ένα καινούριο φαινόμενο,που είναι τα χειραγωγημένα fake news από κράτη τα οποία επιδιώκουν συνειδητά να διαστρεβλώνουν την αλήθεια».
Τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της κρίσης στα σύνορα με την Τουρκία παρουσίασαν χθες σε συνέντευξη Τύπου σε ελληνικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης στις Βρυξέλλες, ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος. Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ο κ. Γεραπετρίτης παρουσίασε μάλιστα και βίντεο που αποτυπώνει, όπως επισήμανε, την υποστήριξη της Τουρκίας στις μετακινήσεις προσφύγων και μεταναστών προς τα σύνορα με την Ελλάδα και τη χειραγώγησή τους για πολιτικούς σκοπούς.
Κλειστά κέντρα σε «ξερονήσια»;
Παράλληλα η κυβέρνηση συνδέει το ζήτημα της αποτροπής μεταναστευτικών εισροών με το θέμα των κλειστών κέντρων. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τους αλλοδαπούς που εισέρχονται στην ελληνική επικράτεια μετά την 1η Μαρτίου και τις αποφάσεις του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης επανέλαβε με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» ότι πρόκειται να δημιουργηθεί άμεσα ένα κλειστό κέντρο στις Σέρρες όπου θα μεταφερθούν όσοι πέρασαν στα νησιά. Αντιδρώντας κάτοικοι της τοπικής κοινότητας Ροδόπολης πραγματοποίησαν το πρωί συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στη δημιουργία κλειστού κέντρου στο παλιό στρατόπεδο Βασιλειάδη, καθώς, όπως σημειώνουν, το στρατόπεδο βρίσκεται εντός του οικισμού και θα δημιουργήσει προβλήματα στην περιοχή.
«Τα άτομα που εισέρχονται από την Κυριακή και μετά στην Ελλάδα - όσα καταφέρνουν, αυτά τα λίγα που καταφέρνουν, να περάσουν - θα κρατούνται σε κέντρα κράτησης και άμεσης επιστροφής, που δεν θα είναι στα νησιά» είχε δηλώσει χθες ο κ. Πέτσας σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση εξετάζει περιοχές, οι οποίες θα είναι κοντά σε αεροδρόμια στην Αθήνα ή στη Θεσσαλονίκη. Διευκρίνισε ακόμη πως η απόφαση αφορά «μία ξεχωριστή κατηγορία ανθρώπων, που δεν θα μπαίνουν στα κέντρα υποδοχής και ταυτοποίησης, δεν θα καταγράφονται -σύμφωνα με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ- για αίτηση χορήγησης ασύλου, και θα κινείται άμεσα η διαδικασία για την επιστροφή τους».
Κατά τη χθεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε και για το ενδεχόμενο δημιουργίας κλειστών κέντρων σε ακατοίκητα νήσια για να απαντήσει πως δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε σε αυτή τη συγκυρία.
«Περιμένουμε τις προτάσεις των τοπικών κοινωνιών για να δούμε πώς θα κινηθούμε. Έχουμε αυτή την αναμονή αυτές τις ημέρες λόγω και των εξελίξεων που είχαμε τα τελευταία 24ωρα και θα δούμε πώς θα κινηθούμε από τις επόμενες ημέρες. Δεν αποκλείουμε τίποτα σε αυτή τη χρονική συγκυρία» είπε.
Επανέλαβε πάντως ότι υπό το βάρος των τελευταίων εξελίξεων «όλοι αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη κλειστών δομών» και ότι «δεν είναι ρεαλιστικό να λέμε ότι θα κλείσουν οι σημερινές ανοιχτές δομές και δεν θα υπάρξει κάτι στη θέση τους».
Επιμέλεια: Αλεξία Σωτηρίου