Έβρος: Οι Ευρωπαίοι έφυγαν, η ένταση επέστρεψε

Τετάρτη, 04 Μαρτίου 2020 12:36
UPD:12:45
EPA/ERDEM SAHIN
A- A A+

Νέος γύρος έντασης καταγράφεται από το πρωί κατά μήκος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα στις Καστανιές Έβρου, μία ημέρα μετά την αυτοψία που πραγματοποίησαν στην περιοχή ο πρωθυπουργός και οι επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε.

Ομάδα ατόμων από την τουρκική πλευρά εκτόξευσε πέτρες, αντικείμενα και χημικά προς τις ελληνικές δυνάμεις που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή για να αποτρέψουν την είσοδο τους στην ελληνική επικράτεια.

Οι πιέσεις στην ελληνοτουρκική συνοριακή γραμμή παραμένουν αμείωτες, καθώς όπως προκύπτει από τα νέα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο καταγράφηκαν σχεδόν 2.800 απόπειρες παράνομης εισόδου στην ελληνική επικράτεια.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από τις 6.00 το πρωί της Τρίτης έως τις 06.00 το πρωί σήμερα εμποδίστηκαν 2.791 άτομα που προσπάθησαν να περάσουν στην ελληνική επικράτεια ενώ συνελήφθησαν 34 άτομα που προέρχονται από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν και το Ιράν. Σε βάρος τους σχηματίστηκαν δικογραφίες.

Συνολικά, κατά το τετραήμερο από τις 6.00 το πρωί του Σαββάτου έως τις 6.00 το πρωί της Τετάρτης έχει αποτραπεί η παράνομη είσοδος στη χώρα σε 27.823 περιπτώσεις και έχουν συλληφθεί 220 άτομα.

Κατά τη χθεσινή επίσκεψή τους στον Έβρο οι πρόεδροι της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και του Ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, δεσμεύθηκαν για επιχειρησιακή και οικονομική στήριξη στην Ελλάδα για την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών.

«Οι ελληνικές ανησυχίες είναι δικές μας ανησυχίες, τα ελληνικά σύνορα είναι ευρωπαϊκά σύνορα. Δηλώνουμε την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Ελλάδα» ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν. Η ίδια επισήμανε ότι «η κατάσταση στα σύνορά μας δεν είναι ένα θέμα που πρέπει να χειριστεί η Ελλάδα μόνη της, είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά και θα διαχειριστούμε το πρόβλημα με τάξη, με ενότητα, αλληλεγγύη και αποφασιστικότητα».

Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την Ελλάδα με ποσό 700 εκατ. ευρώ για τη διαχείριση της προσφυγικής - μεταναστευτικής κρίσης. Επίσης σε επιχειρησιακό επίπεδο η Frontex θα ενισχύσει τη φύλαξη των συνόρων με ομάδα ταχείας παρέμβασης με επτά σκάφη, δύο ελικόπτερα και άλλους 100 συνοροφύλακες.  

Υπό τις παραπάνω εξελίξεις με ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση στις Βρυξέλλες των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε.

Από την πλευρά της η κυβέρνηση βρίσκεται σε εγρήγορση, επιδιώκοντας η στήριξη για την οποία δεσμεύθηκαν οι Ευρωπαίοι να μετουσιωθεί σε χειροπιαστά αποτελέσματα.

Για τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό θα ενημερώσει σήμερα τους εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού. Ο κ. Δένδιας θα ενημερώσει διαδοχικά τους: Άγγελο Συρίγο (Ν.Δ.), Γιώργο Μαρίνο (ΚΚΕ), Γιώργο Κατρούγκαλο (ΣΥΡΙΖΑ), Αντώνη Μυλωνάκη (Ελληνική Λύση) και τη Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25).

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή