Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Σε «βόμβα» στα θεμέλια της κυβέρνησης και της Ν.Δ. εξελίσσεται η διαχείριση του προσφυγικού και η κατασκευή κλειστών δομών, καθώς οι τοπικές αντιδράσεις κατά του κυβερνητικού σχεδίου, πυροδοτούν αποχωρήσεις τοπικών στελεχών από τη Νέα Δημοκρατία αλλά και διενέξεις σε υψηλότερο επίπεδο.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη στο βορειοανατολικό Αιγαίο και είναι ενδεικτικό ότι με απόφαση της διοίκησης της Περιφέρειας (η οποία πρόσκειται στη Νέα Δημοκρατία) με τη συνεπικουρία των δήμων των νησιών σήμερα θα πραγματοποιηθεί γενική απεργία ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης.
Πέραν των αντιδράσεων στελεχών που πρόσκεινται σε άλλα κόμματα, μεγάλο πρόβλημα για την Πειραιώς και το Μαξίμου είναι ότι στελέχη της Νέας Δημοκρατίας στην τοπική αυτοδιοίκηση κάνουν δηλώσεις ρήξης με την κυβέρνηση στα τοπικά αλλά και τα πανελλαδικής εμβέλειας ΜΜΕ, μιλούν για «χούντα», για τραυματίες, για παράλογη βία και χρήση χημικών, μεταφέροντας εκρηκτικό κλίμα στην τοπική κοινωνία. Την ίδια στιγμή μεταφέρονται πληροφορίες για εξαιρετικά δύσκολη θέση των τοπικών βουλευτών που δέχονται έντονες διαμαρτυρίες, αντιδρούν με αμηχανία ή αποφεύγουν να βρίσκονται στο «πεδίο της μάχης».
Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, η κυβέρνηση αντιτείνει πυγμή και αποφασιστικότητα και επισήμως δεν αφήνει κανένα περιθώριο για υπαναχώρηση από το σχεδιασμό της.
Χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υπεραμύνθηκε της παρουσίας και της δράσης των αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονται στα νησιά για να εμποδίσουν τις διαμαρτυρίες των κατοίκων εναντίον των νέων κλειστών προσφυγικών δομών. «Είχαμε επί δυόμισι και πλέον μήνες διάλογο, αλλά δεν μπορεί ο διάλογος να αποτελεί άλλοθι για αδράνεια» είπε επί λέξει, ο κ. Πέτσας, ενώ επιχείρησε να υποβαθμίσει τις αντιδράσεις κάνοντας λόγο για «μεμονωμένα και περιορισμένης έκτασης θέματα». Παράλληλα, άφησε υπονοούμενα για επιχείρηση εκμετάλλευσης της κατάστασης από διάφορους κύκλους, λέγοντας ότι «έχουν υπάρξει και φωτογραφίες, που δείχνουν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι δεν ήταν απλώς αυθόρμητοι κάτοικοι, αλλά και κάποιοι άνθρωποι που είχαν ρουκέτες αλλά και μολότοφ».
Ο κ. Πέτσας πυροδότησε και την αντιπαράθεση με την αντιπολίτευση όταν με χθεσινές του δηλώσεις στο Mega επιχείρησε να συνδέσει την ύπαρξη των ανοικτών δομών με τον κοροναϊό, κάνοντας λόγο για «υγειονομική βόμβα» ιδίως όπως είπε «σε περιόδους εξάρσεων επιδημιών που απειλούν τη δημόσια υγεία». Η τοποθέτηση αυτή, εκλήφθηκε ως προσπάθεια της κυβέρνησης αφενός να τρομοκρατήσει την ελληνική κοινή γνώμη εκμεταλλευόμενη το κλίμα που επικρατεί με την εξάπλωση του κορωνοϊού παγκοσμίως και αφετέρου να ενεργοποιήσει ρατσιστικά ένστικτα, σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο.
«Πράγματι εμείς αιφνιδιαστήκαμε από τις μεγάλες ροές, κάναμε λάθη τα οποία διορθώσαμε. Έχουμε σχέδιο. Πέρασαν τέσσερις μήνες που εξαντλήσαμε τον διάλογο. […] Ευτυχώς που υπάρχει αυτή η κυβέρνηση. Θράσος να μας κουνάτε εσείς το χέρι όταν με τις ιδεολογικές σας εμμονές ανοίξατε τα σύνορα και αφήσατε ένα απόλυτο μπάχαλο» είπε, ανάμεσα σε άλλα χθες, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ν.Δ. Σπήλιος Λιβανός για να απαντήσει στις αντιδράσεις σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά η αντιπαράθεση είναι ανοικτή.
Την απόσυρση των ΜΑΤ από τα νησιά έχει ζητήσει ο γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ενώ σφοδρή κριτική κατά της κυβέρνησης άσκησε και το Κίνημα Αλλαγής με τη Χαριλάου Τρικούπη να κάνει λόγο για «αυταρχισμό» και «αναλγησία», καθώς και «απόβαση των αστυνομικών δυνάμεων στο πλαίσιο του αυταρχικού δόγματος νόμος και τάξη».
Συνέχιση της σκληρής στάσης ή plan b Η κατάσταση που επικρατεί στο βορειοανατολικό Αιγαίο είναι κατάσταση συναγερμού για την κυβέρνηση και το Μαξίμου και στο επιτελείο του κ. Μητσοτάκη υπάρχει και ανησυχία και προβληματισμός για τη συνέχεια. Ο Πρωθυπουργός ακούει συνεργάτες του να του λένε ότι η σκληρή γραμμή πρέπει να συνεχιστεί από την κυβέρνηση μέχρι να καμφθούν οι αντιδράσεις, καθώς αν υπάρξει υποχώρηση σε αυτό το σημείο, η κυβέρνηση δεν θα καταφέρει να διαχειριστεί το θέμα και θα επικρατήσει χάος όχι μόνο στα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου αλλά και στην ενδοχώρα όπου δεν θα μπορέσει να υλοποιήσει το σχέδιό της για κατασκευή κλειστών δομών και σε άλλες περιοχές, ώστε να αποσυμφορηθούν τα νησιά. Υπάρχουν όμως και άλλοι που πιστεύουν ότι η κυβέρνηση πρέπει οπωσδήποτε να βρει τον τρόπο να εκτονώσει την ένταση που επικρατεί, για να καταφέρει – ακόμα και αν δώσει νέο διάλειμμα διαλόγου – να υλοποιήσει το σχέδιό της. Η εικόνα «πεδίου μάχης» που επικρατεί στη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, η εικόνα της «απόβασης» των ΜΑΤ, των χειροβομβίδων κρότου λάμψης, των οδοφραγμάτων έχει ανησυχήσει κάποιους από τους επιτελείς του κ. Μητσοτάκη. Η στάση των τοπικών στελεχών της Ν.Δ. αλλά και των στελεχών της τοπικής αυτοδιοίκησης, προβληματίζει επίσης το πρωθυπουργικό επιτελείο.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, μεταφέρεται από άλλες κυβερνητικές πηγές ικανοποίηση επειδή οι μπουλντόζες και οι εκσκαφείς πέρασαν τα μπλόκα των κατοίκων στη Λέσβο, από σήμερα επιχειρούν και μέχρι τέλος της εβδομάδας θα έχουν έτοιμες τις βασικές δομές των εγκαταστάσεων.