Από την έντυπη έκδοση
Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
[email protected]
Με την Τουρκία να ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο, είναι εμφανές πως η ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσόγειου δεν θα καταλαγιάσει. Το τουρκικό αδιέξοδο στην Ιντλίμπ και οι γενικότερες εξελίξεις στη βόρεια Συρία ασκούν πίεση στην κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιλέγει να εξαγάγει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή.
Το μπαράζ υπερπτήσεων πάνω από τα ελληνικά νησιά και οι εμπρηστικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για αλλαγή στάσης από τη γείτονα χώρα. Ο διάλογος για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ολοκληρώθηκε χωρίς απτά αποτελέσματα και το μόνο θετικό είναι πως οι δίαυλοι επικοινωνίας δεν έχουν κλείσει. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν το επόμενο διάστημα, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει το πότε αυτό θα γίνει.
Μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας δεν υπάρχουν, καθώς ακόμα και τις ημέρες που ήταν σε εξέλιξη ο διάλογος στην Αθήνα δεν είχαν τέλος οι πρωτοφανείς δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων.
Στο μεταξύ, η απόκτηση και τρίτου γεωτρύπανου από την Τουρκία δείχνει πως δεν σχεδιάζει να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην κυπριακή ΑΟΖ. Με αυτά τα δεδομένα, η σφυρηλάτηση δυνατών δεσμών με ισχυρούς «παίκτες» αποτελεί μονόδρομο. Η απόφαση της γαλλοϊταλικής κοινοπραξίας να προχωρήσει σε γεωτρήσεις στο οικόπεδο 6 της κυπριακής ΑΟΖ τον Απρίλιο είναι ένα σαφές μήνυμα πως το ενεργειακό πρόγραμμα της Λευκωσίας προχωρά σύμφωνα με τον προγραμματισμό.
Την ίδια στιγμή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συνεχίζει τον κύκλο συναντήσεων, εστιάζοντας στο ότι το περιβόητο μνημόνιο της Άγκυρας με την κυβέρνηση της Τρίπολης είναι άκυρο. Η κατάσταση στη Λιβύη παραμένει ρευστή, με την ελληνική κυβέρνηση να παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή.
Είναι σαφές πως μπροστά στη «διπλωματία» των κανονιοφόρων που εφαρμόζει η Άγκυρα, η Ελλάδα και η Κύπρος απαντούν με ένα μπαράζ επαφών, προτάσσοντας το διεθνές δίκαιο. Οι διπλωματικές κινήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα, καθώς είναι εμφανές πως η γείτονα χώρα δεν θα αλλάξει γραμμή πλεύσης.
Πάντως, η... άνεση με την οποία ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ανοίγει το ένα μέτωπο μετά το άλλο δημιουργεί αντιδράσεις από ισχυρούς «παίκτες» στη γεωπολιτική σκακιέρα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να υπάρχουν ευήκοα ώτα για τις ελληνικές θέσεις, χωρίς βέβαια να είναι εύκολος αυτός ο διπλωματικός μαραθώνιος.