Προανακριτική: Στον Άρειο Πάγο οι προβολείς

Παρασκευή, 21 Φεβρουαρίου 2020 10:20
SOOC/Menelaos Myrillas
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Την απάντηση και τις διευκρινίσεις του Αρείου Πάγου, σήμερα ή την Δευτέρα, για την άρση του καθεστώτος προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, αναμένει η Προανακριτική για να αποφασίσει αν θα δεχθεί ή όχι την φερόμενη ως πρόθεση του «Μάξιμου Σαράφη» να καταθέσει. Όχι όπως κατέθεσε στον εισαγγελέα, αλλά με αλλοιωμένα χαρακτηριστικά και από άλλο δωμάτιο.

Με την επιστολή που παρέδωσε το προεδρείο της Προανακριτικής χθες στον Άρειο Πάγο, οι βουλευτές και μέλη της – πλην ΣΥΡΙΖΑ – ζητούν από τον εισαγγελέα να διασφαλίσει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων, με τον ίδιο τρόπο που εξετάστηκαν από τον εισαγγελέα κ. Σοφουλάκη, όπως επίσης και να διασφαλίσει ότι θα λάβουν όλα τα έγγραφα που έχουν ζητήσει από την Εισαγγελέα Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ειδικότερα ζητούν:

  • Τη διασφάλιση της εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων με τον τρόπο που τους εξέτασε ο αντεισαγγελέας κ. Σοφουλάκης.
  • Τη διασφάλιση όλων των αιτηθέντων εγγράφων από την εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για την οποία επισημαίνουν ότι παρά τη ρητή επισήμανση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ζάχαρη ότι οφείλει να διαβιβάσει στην Προανακριτική όλα τα έγγραφα της δικογραφίας και δεν υπάρχουν απόρρητα έγγραφα από ελέγχους σε ανακριτικές διαδικασίες, μέχρι σήμερα δεν το έχει πράξει.
  • Να ληφθούν υπόψη οι αντιρρήσεις των προστατευόμενων μαρτύρων που κατέθεσαν στην επιτροπή, η άρνησή τους να εξεταστούν, καθώς και το ενδεχόμενο βάσει των καταθέσεων που έχουμε ήδη διαβιβάσει να είναι εμπλεκόμενοι στην όλη διαδικασία».

 «Ο πανικός Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ για το φιάσκο τους είναι έκδηλος. Το μόνο που επιδιώκουν είναι ο εκφοβισμός των μαρτύρων για τη συγκάλυψη του σκανδάλου Novartis», αντέδρασε η βουλευτής και μέλος της επιτροπής Δώρα Αυγέρη, επιχειρώντας να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι παρά τα περί του αντιθέτως λεγόμενα δημοσίως, υπέρ της άρσης της προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων, τάχθηκε τελικά μόνο το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση.

Στο παιχνίδι των εντυπώσεων, ο ΣΥΡΙΖΑ πανηγύριζε χθες επειδή ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος φέρεται να προκρίνει την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων με τη χρήση μέτρων ηλεκτρονικής προστασίας και η πλειοψηφία επειδή αναγνωρίζει τη δικαιοδοσία της Προανακριτικής Επιτροπής να διατάξει ακόμα και τη βίαιη προσαγωγή των μαρτύρων.

«Πρέπει να προστατευθούν οι μάρτυρες. Εμείς προτείνουμε να εξεταστούν οι μάρτυρες όπως μας λέει η ΓΑΔΑ. Οι μάρτυρες να είναι σε ένα δωμάτιο και εμείς σε διπλανό. Να υπάρχουν ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης. Τα άλλα είναι εκ του πονηρού» φέρεται να είπε ο κ. Λάππας, εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, στη χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση της Επιτροπής, ενώ ο Γιάννης Ραγκούσης από την πλευρά του, φέρεται να κατηγόρησε Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής ότι «μετά τη συντριβή τους από την Ολομέλεια Εφετών, τώρα επιχειρούν να εξοντώσουν τους προστατευόμενους μάρτυρες».

«Δεν πρέπει να ξεφύγουμε από τον σκοπό μας, που είναι η αποκάλυψη της αλήθειας. Και αυτό θα γίνει με όλα τα μέσα που μας δίνει ο νόμος», φέρεται να απάντησε ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Βασίλης Κεγκέρογλου, ο οποίος πρόσθεσε: «Όποιοι έχουν να εισφέρουν σε αυτήν την υπόθεση, πρέπει να καταθέσουν, όπως ο νόμος ορίζει. Η πρωτοβουλία που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ απαντήθηκε από τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Τέλος με τις πολιτικές σκοπιμότητες. Η επιτροπή έχει αρμοδιότητες εισαγγελέα. Υπάρχει προηγούμενο διότι οι μάρτυρες εξετάστηκαν από τον κ. Σοφουλάκη». Ο κ. Κεγκέρογλου έθεσε, επίσης, θέμα για την καθυστέρηση στη διαβίβαση εγγράφων από την Εισαγγελία Διαφθοράς. «Ποιος αρνείται τελικά να λάμψει η αλήθεια;», σημείωσε ο βουλευτής.

Εξελίξεις ωστόσο υπάρχουν πλέον και εκτός Επιτροπής. Ο Νίκος Μανιαδάκης, που ξεκίνησε ως προστατευόμενος μάρτυρας αλλά τώρα είναι κατηγορούμενος και στη μήνυση που κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο «αποκαλύπτονται» τα πραγματικά ονόματα των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικά ονόματα «Μάξιμος Σαράφης» και «Αικατερίνη Κελέση», επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί άσκησης πιέσεων από τους εισαγγελείς που διερευνούν την υπόθεση Novartis για να κατονομάσει πολιτικά πρόσωπα.

Μιλώντας στο MEGA, ο κ. Μανιαδάκης επανέλαβε ότι του ασκήθηκαν πιέσεις για να κατονομάσει τους Αντ. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Αδ. Γεωργιάδη, Αν. Λοβέρδο, Ευ. Βενιζέλο, όπως και ότι δεν είχε τέτοιου είδους στοιχεία.

Στο MEGA μίλησε και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος επανέλαβε ότι και οι τέσσερις εισαγγελείς που κατέθεσαν εναντίον του στο πλαίσιο της Προανακριτικής λένε ψέματα και θα πρέπει να ασκηθεί ποινική δίωξη εναντίον τους. Ο κ. Παπαγγελλόπουλος επανέλαβε ακόμα τα περί πολιτικής σκευωρίας σε βάρος του από «διεφθαρμένους, διαπλεκόμενους και επίορκους», επέμεινε στην θέση που είχε διατυπώσει ότι η υπόθεση Novartis αποτελεί το μεγαλύτερο σκάνδαλο στην ιστορία του νεοελληνικού κράτους και υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας υποστηρίζει τη νομιμότητα».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, που σηκώνει μεγάλο μέρος του επικοινωνιακού βάρους  της υπόθεσης εκ μέρους της Ν.Δ. δίνοντας καθημερινά πολλές συνεντεύξεις, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει περίπτωση οι προστατευόμενοι μάρτυρες να μην καταθέσουν στην Προανακριτική Επιτροπή, όπως επιδιώκει ο ΣΥΡΙΖΑ. Το επιχείρημα του κ. Γεωργιάδη είναι ότι η Προανακριτική Επιτροπή δεν μπορεί να ολοκληρώσει το έργο της αν δεν καταθέσουν ο «Μάξιμος Σαράφης» και η «Αικατερίνη Κελέση» διότι αν δεν καταφέρουν να τεκμηριώσουν όσα ισχυρίστηκαν και στα οποία στηρίχθηκαν δικογραφίες κατά πολιτικών προσώπων, τότε θα πρέπει να αποκαλύψουν ποιοι τους έβαλαν να τα πουν. «Αν τους έβαλε η Τουλουπάκη, μέσα η Τουλουπάκη. Αν τους έβαλε ο Παπαγγελόπουλος, μέσα ο Παπαγγελόπουλος. Αν τους έβαλε ο Τσίπρας μέσα ο Τσίπρας» είναι η χαρακτηριστική φράση του που από χθες χρησιμοποιεί και ο ΣΥΡΙΖΑ για να υπονοήσει ότι η Ν.Δ. προσπαθεί να βάλει στο κάδρο της υπόθεσης τον ίδιο τον κ. Τσίπρα, με τη Ν.Δ. να απαντά ότι ο κ. Τσίπρας έβαλε μόνος του τον εαυτό του στο κάδρο της υπόθεσης, με τη δήλωσή του με την οποία υπερασπίστηκε τις έκνομες ενέργειες των προστατευόμενων μαρτύρων.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή