Προανακριτική: Η πολιτική σύγκρουση και τα επόμενα βήματα

Μαίνεται η αντιπαράθεση του ΣΥΡΙΖΑ με τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής – Υπέρ της άρσης προστασίας των προστατευόμενων μαρτύρων το ΚΚΕ
Πέμπτη, 20 Φεβρουαρίου 2020 09:26
UPD:11:32
INTIME NEWS/ΖΑΧΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
A- A A+

Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]

Τα επόμενα βήματα μετά το «ναυάγιο» της εξέτασης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η Προανακριτική για τον Δ. Παπαγγελόπουλο, με το ενδεχόμενο της άρσης του προγράμματος προστασίας για τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση» - οι οποίοι αρνήθηκαν να καταθέσουν και αναζητούνται από την Αστυνομία - να τίθεται επί τάπητος.

Επισήμως, το έχει θέσει ήδη από χθες με δήλωσή του ο βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος και αναμένεται να τεθεί και σήμερα στην Επιτροπή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των βουλευτών της Ν.Δ. και του Κινήματος Αλλαγής τίθενται αποφάσεις και ενέργειες της Εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη. Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ κινητοποιείται στο υψηλότερο επίπεδο, αυτό του Αλέξη Τσίπρα, ώστε οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες να μην καταθέσουν στην Προανακριτική, επικαλούμενος παραβίαση του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας.

«Η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας κα ανωνυμίας των μαρτύρων για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία» δήλωσε από επί λέξει ο κ. Καραθανασόπουλος έξω από τη ΓΑΔΑ. Για τους «τελευταίους σπασμούς ενός παραθεσμικού κυκλώματος που εκκολάφθηκε στους αρμούς της δικαστικής εξουσίας» έκανε χθες λόγο έξω από τη ΓΑΔΑ ο βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής και μέλος της Προανακριτικής Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής και βουλευτής της Ν.Δ. Γιάννης Μπούγας δήλωσε πως «όσοι επιχειρούν να υπονομεύσουν ή να παρεμποδίσουν το έργο της επιτροπής για την αναζήτηση της αλήθειας, θα αποτύχουν» και ότι «η μη εμφάνιση των μαρτύρων όχι μόνο δεν αποδυναμώνει, αντιθέτως ενισχύει τις ενδείξεις για τα εγκλήματα που διερευνά η επιτροπή».

Μετά την παρέμβαση των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας – ο οποίος σήμερα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος – παρενέβη προσωπικά και επιτέθηκε τόσο κατά του Πρωθυπουργού όσο και κατά του προέδρου της Βουλής καταγγέλλοντας παραβίαση του Συντάγματος και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. «Με την ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας επιβεβαιώνει ότι όσα είπε περί ελέγχου των... αρμών της εξουσίας, είχε ήδη επιχειρήσει να τα εφαρμόσει όταν ήταν Πρωθυπουργός. Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο» απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ενώ στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα για παρατυπίες εκ μέρους της Βουλής, απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας.

Νωρίτερα, αντιπροσωπεία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής την κ. Γεροβασίλη και τον κ. Λάππα επισκέφθηκαν χθες τον Άρειο Πάγο και ειδικότερα τον Εισαγγελέα κ. Πλειώτα και ζήτησαν την μη εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, επικαλούμενοι την άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενων οργάνων του. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην επιστολή-αναφορά, η οποία υπογράφεται από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες «Αικατερίνη Κελέση» και «Μάξιμος Σαράφης», αναφέρουν πηγές του ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξαν ότι η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί σε αυτούς από όργανο της εισαγγελικής αρχής, στην οποία προΐσταται ο κ. Πλειώτας, κατά προφανή καταστρατήγηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης (άρθρο 26 Συντ.) αρχής της διάκρισης των εξουσιών.

«Επιδώσαμε έγγραφο-διαμαρτυρία προκειμένου ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου να προασπιστεί τη νομιμότητα στη χώρα μας, η οποία προσβάλλεται, παραβιάζεται, αλλοιώνεται από τη συμπεριφορά της πλειοψηφίας σχετικά με τον τρόπο εξέτασης των προστατευόμενων μαρτύρων», τόνισε ο κ. Λάππας, σε δηλώσεις του στον Άρειο Πάγο. «Ο θεσμός των προστατευόμενων μαρτύρων, για εμάς, είναι μια βασική παράμετρος αντιμετώπισης της διαφθοράς», είπε στις τηλεοπτικές κάμερες μετά την έξοδό του από τον Άρειο Πάγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Λάππας και πρόσθεσε: «Ήρθαμε να αποδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της Προανακριτικής Επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα για να καταγγείλουμε τη συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος, είναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας».

«Μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους», σημείωσε, επίσης, μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κα συνέχισε: «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε τον κ. Μητσοτάκη ως μόνο υπεύθυνο για την επιχειρούμενη εκτροπή με την ωμή παραβίαση των διακριτών και συνταγματικά κατοχυρωμένων ορίων ανάμεσα στην εκτελεστική, τη νομοθετική και τη δικαστική εξουσία. Όπως και για την εξόφθαλμη καταστρατήγηση του ελληνικού και ενωσιακού δικαίου για τους μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος», τόνισε και συνέχισε επικρίνοντας τον Κ. Μητσοτάκη ως «δολοπλόκο, αλλά και διπλά δειλό».

«Δεν είπε κανείς να μην καταθέσουν (σ.σ.: οι προστατευόμενοι μάρτυρες), αλλά υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλαίσιο», είπε από την πλευρά του, μιλώντας στο Μέγκα, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος: «Σε πανικό ο Τσίπρας»

Στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κλήθηκε να σχολιάσει τόσο την παρέμβαση και τις καταγγελίες του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και τις δηλώσεις υπουργών (π.χ. Άδωνις Γεωργιάδης) που έβαζαν τον Αλέξη Τσίπρα στο επίκεντρο των καταγγελιών περί σκευωρίας, αναφορικά με το πολιτικό σκέλος της υπόθεσης Novartis.

«O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε μόνος του να αναμειχθεί στη Δικαιοσύνη και στην Προανακριτική. Επέλεξε να βάλει τον εαυτό του στο κέντρο της συζήτησης και να πει σημαντικά ψέματα: Δεν υπάρχει καμία κοινοτική οδηγία, δεν επιλέγει η Ν.Δ. ή το ΚΙΝΑΛ κάποια διαδικασία. Όλα τα κόμματα, πλην του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξαν αυτή τη διαδικασία, η οποία είναι η ίδια με αυτήν που ακολούθησε και η φυσική Δικαιοσύνη» υποστήριξε ο κ. Πέτσας και δήλωσε ότι ο κ. Τσίπρας βρίσκεται σε πανικό. «Στον απολογισμό του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ρητή αναφορά, θα πρέπει να είναι κανείς προσεχτικός και να αφήνει τη δικαιοσύνη να κάνει το έργο της, πώς συνάδει αυτό με τη δήλωσή του» αναρωτήθηκε, ενώ αναφορικά με τα όσα είπαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο, σημείωσε: «Δεν υπάρχει καμία παράτυπη διαδικασία. Η Επιτροπή κάνει ακριβώς ό,τι έκανε και η Δικαιοσύνη».

Ευθείες βολές κατά του Αλέξη Τσίπρα εξαπέλυσε, χθες, μιλώντας στο Mega, και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. «Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης», σημείωσε, ενώ χαρακτήρισε «χαστούκι» για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τη φυγή του «Μάξιμου Σαράφη». «Μιλάμε για τη διερεύνηση απόπειρας καταλύσεως της δημοκρατίας και από χθες μπήκε στο κάδρο και ο Τσίπρας» ανέφερε ο κ. Γεωργιάδης και επισήμανε ότι η ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης «ερευνά έναν υπουργό του κ. Τσίπρα, για τον οποίο οι εισαγγελείς, ο ένας μετά τον άλλον, κατηγορούν τον υπουργό ότι έπαιρνε τηλέφωνα και έστηνε παραδικαστικά κυκλώματα, για διάφορες υποθέσεις, της Novartis περιλαμβανομένης».

«Από χθες αρχίζει να ενισχύεται η εντύπωση ότι δεν τα έκανε μόνος του αυτά ο κ. Παπαγγελόπουλος αλλά τα έκανε με παρέα», συμπλήρωσε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε: «Ο κ. Τσίπρας, θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης».

Αναφορικά δε με το αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες με κουκούλα, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι δεν κινδυνεύει η ζωή τους και υπογράμμισε ότι όλοι γνωρίζουν ποιοι είναι αυτοί. «Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μάς λένε ότι δεν θέλουν να βγει η κουκούλα για να μην κινδυνεύσει η ζωή των προστατευόμενων μαρτύρων. Γιατί δεν τους ξέρουμε ποιοι είναι; Δεν τους έχει μηνύσει ο κ. Μανιαδάκης; Δεν δήλωσε ο κ. Μανιαδάκης ότι τους είδε έξω από την Εισαγγελία Διαφθοράς; Ας καλέσει σήμερα η επιτροπή τον κ. Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη για συμπληρωματική κατάθεση. Ας καλέσει η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης σήμερα, που η Αστυνομία ψάχνει τον κ. Μάξιμο Σαράφη και δεν μπορεί να τον βρει γιατί κρύβεται, να καλέσει για συμπληρωματική κατάθεση τον Φιλίστωρα Δεστεμπασίδη. Έχει δικαίωμα να το κάνει. Είναι άσχημο να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας» είπε επί λέξει ο υπουργός.

Μιλώντας στον ρ/σ Παραπολιτικά 90,1, αλλά και στον Σκάι 100,3 νωρίτερα, ο βουλευτής της Ν.Δ. και μέλος της προανακριτικής Θάνος Πλεύρης, αναρωτήθηκε γιατί αντιδρά ο ΣΥΡΙΖΑ και ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, όταν τα μέλη της Προανακριτικής λένε ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες πρέπει να εξεταστούν όπως εξετάστηκαν από τη Δικαιοσύνη και υποστήριξε ότι ο Αλέξης Τσίπρας με τη στάση του δείχνει να φοβάται την εξέταση των προστατευόμενων μαρτύρων. «Αν θέλουν την αλήθεια, θα πρέπει να θέλουν να καταθέσουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες και να μη λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως δικηγόρος των προστατευόμενων μαρτύρων» δήλωσε. 

Στην όλη υπόθεση, παρενέβη χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, επαναλαμβάνοντας τα περί πολιτικής του δίωξης. Στη δήλωση του υποστήριξε ότι κανένα στοιχείο δεν έχει προκύψει σε βάρος του, ενώ απευθυνόμενος στην πλειοψηφία επισήμανε: «Τους συμβουλεύω όμως για να κρατήσουν μία ελάχιστη επίφαση νομιμότητας να μη λησμονούν τα άρθρα 86 παρ. 1, 2 και 3 του Συντάγματος και 5 παρ. 1 του Ν. 3126/2003. Συμφώνως με αυτά δίωξη, ανάκριση ή προανάκριση ή προκαταρκτική εξέταση για πράξεις που τυχόν τέλεσα ως υπουργός δεν επιτρέπεται χωρίς προηγούμενη απόφαση της Βουλής».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή