Με 24ωρη απεργία απαντούν τα συνδικάτα στο ασφαλιστικό - «Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ

Τρίτη, 18 Φεβρουαρίου 2020 06:43
UPD:07:13
INTIME NEWS/ΠΑΠΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Φωτογραφία αρχείου

A- A A+

Με συγκεντρώσεις και πορείες διαμαρτυρίας στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης που έχουν κηρύξει απαντούν σήμερα τα συνδικάτα και οι ενώσεις εργαζομένων στην κατάθεση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή.

«Απεργούμε για να μην ψηφιστεί από τη Βουλή το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας» αναφέρει σε ανακοίνωσή της η ΑΔΕΔΥ και απευθύνει κάλεσμα συμμετοχής στη συγκέντρωση που προγραμματίζει στις 11.00 στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση πως «όχι μόνο δεν τήρησε τις προεκλογικές της υποσχέσεις για πλήρη κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου (Ν. 4387/16), ο οποίος επέφερε μειώσεις μέχρι και 350€ στις κύριες συντάξεις, αλλά αντίθετα τον εφαρμόζει πλήρως και τον ισχυροποιεί ακόμα περισσότερο.

«Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιλέγει να ‘λύσει’ για τα επόμενα 50 χρόνια μια και καλή το ασφαλιστικό, παγιώνοντας με τον Νόμο που φέρνει για ψήφιση τις μνημονιακές περικοπές όλων των προηγούμενων αντιασφαλιστικών νόμων, καταδικάζοντας έτσι τους συνταξιούχους της χώρας μας στη φτώχεια και στην εξαθλίωση στο διηνεκές» συμπληρώνει.

Εικοσιτετράωρη απεργία «ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση της κυβέρνησης» έχει κηρύξει και το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Όπως επισημαίνει, «όχι μόνο δεν καταργείται ο νόμος Κατρούγκαλου, όπως είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση προεκλογικά, αλλά περικλείεται στον νόμο Βρούτση και στέλνει στα Τάρταρα το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας».

Απόσυρση του «απαράδεκτου αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου» ζητεί και το ΠΑΜΕ, το οποίο καλεί σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Προπύλαια, στις 10.30 π.μ. «Το απαράδεκτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης της ΝΔ είναι η επανανομοθέτηση με επιθετική μορφή του νόμου του ΣΥΡΙΖΑ (νόμου Κατρούγκαλου), που ανοίγει το δρόμο για τους “τρεις πυλώνες”, δηλαδή την ιδιωτικοποίηση της ασφάλισης στη λογική του συστήματος Πινοτσέτ» αναφέρει μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του.

Στην 24ωρη απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία Κλαυθμώνος, στις 11:00 π.μ., συμμετέχουν και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημοσίων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), αλλά και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Στο πλαίσιο αυτό, η ΠΟΕΔΗΝ τονίζει ότι βρίσκεται «σε δυναμικές κινητοποιήσεις για την ένταξής μας στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα που είναι συνταγματική υποχρέωση της κυβέρνησης». «Ανήκουμε σε κοινό φορέα ασφάλισης (ΕΦΚΑ) και δεν είναι δυνατόν εργαζόμενοι στην ίδια ειδικότητα να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό ασφαλιστικό τρόπο» σημειώνει.

Tην κήρυξη τρίωρης στάσης εργασίας από τις 12.00 έως τις 15.00 σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης αποφάσισαν τα διοικητικά συμβούλια των Συνεργαζόμενων Ενώσεων στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ.

«Χειρόφρενο» στα ΜΜΜ

Μετ’ εμποδίων θα διεξάγονται σήμερα οι μετακινήσεις στην πρωτεύουσα, καθώς λεωφορεία, τρόλεϊ, ηλεκτρικός, τραμ και μετρό θα μείνουν ακινητοποιημένα λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων στην 24ωρη απεργία του Εργατικού Κέντρου Αθηνών. Ακινητοποιημένα θα μείνουν και ο Προαστιακός και τα τρένα. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η ΤΡΑΙΝΟΣΕ «λόγω αιφνιδιαστικής και απροειδοποίητη απεργίας του προσωπικού του ΟΣΕ δεν εξασφαλίζεται η κυκλοφορία των τρένων. Έτσι παραμένουν ακινητοποιημένες οι αμαξοστοιχίες Αθήνα - Θεσσαλονίκη και ο Προαστιακός».

Λόγω της απεργίας των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς, δεν θα ισχύσουν τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων στο κέντρο της Αθήνας (δακτύλιος), ενώ θα επιτρέπεται η χρήση των λωρίδων αποκλειστικής κυκλοφορίας λεωφορείων και από κάθε άλλο όχημα.

Τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια πλοίων

Τροποποιήσεις και αλλαγές στα δρομολόγια των πλοίων προβλέπονται στα λιμάνια του Πειραιά, της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω της απεργιακής κινητοποίησης ναυτεργατικών σωματείων. Τα πλοία που θα βρίσκονται σε αυτά τα λιμάνια αναμένεται να αναχωρήσουν μετά τη λήξη της απεργίας, ενώ οι επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για να ενημερώνονται για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων.

Η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ), που συμμετέχει αύριο στην 24ωρη παμπειραϊκή απεργία που έχει κηρύξει το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, καλεί τα μέλη της να συμμετάσχουν στην απεργία, αναφέροντας ότι η «κυβέρνηση με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή εγκαινιάζει μια νέα επίθεση στα ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά μας δικαιώματα».

Την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας (από 00.01 έως 24.00) στα καράβια των λιμανιών Πειραιά, Ραφήνας, Λαύριο αποφάσισαν επίσης τα διοικητικά συμβούλια των ναυτεργατικών σωματείων, της Πανελλήνιας Ένωσης Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ), της Πανελλήνιας Ένωσης Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής «Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», της Πανελλήνιας Ένωσης Μαγείρων Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Συνταξιούχων ΝΑΤ ΠΕΣ/ΝΑΤ.

Τα τρία ναυτεργατικά σωματεία σε ανακοίνωσή τους καλούν τους ναυτεργάτες για περιφρούρηση της απεργίας αναφέροντας ότι από τη «νέα επίθεση στην κοινωνική ασφάλιση δεν εξαιρείται κανένας».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή