Χιλιάδες διαδηλωτές ξεχύθηκαν το Σαββατοκύριακο στους δρόμους της Τεχεράνης κατηγορώντας τις αρχές για την κατάρριψη του ουκρανικού αεροσκάφους και τον θάνατο των 176 επιβαινόντων. Φωνάζοντας συνθήματα όπως «θάνατος στον δικτάτορα», αναφερόμενοι στον ανώτατο ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, οι διαδηλωτές αυξάνουν την πίεση προς τους κυβερνώντες, οι οποίοι παλεύουν να κρατήσουν όρθια την οικονομία που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από τις αμερικανικές κυρώσεις.
«Ψεύδονται ότι ο εχθρός μας είναι η Αμερική, ο εχθρός μας είναι εδώ ακριβώς», φώναζε ομάδα διαδηλωτών έξω από το πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, σύμφωνα με βίντεο το οποίο αναρτήθηκε στο Twitter. Σε άλλα βίντεο, εικονίζονται διαδηλωτές έξω από άλλο πανεπιστήμιο της πρωτεύουσας καθώς και σε άλλες πόλεις.
Σύμφωνα με το ημιεπίσημο πρακτορείο LNA, η αστυνομία προχώρησε στη διάσπαση των περίπου 3.000 διαδηλωτών. Βίντεο που κυκλοφόρησαν ευρέως στο Διαδίκτυο, αλλά το Reuters δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την εγκυρότητά τους, εικονίζουν διαδηλωτές να τρέχουν, ενώ οι αστυνομικές αρχές κάνουν χρήση δακρυγόνων.
Η οργή ξεχείλισε μετά την άρνηση του στρατού ότι ευθύνεται για τη συντριβή του μοιραίου Boeing, το οποίο κατέπεσε μετά τα πυραλικά πλήγματα εναντίον βάσεων στο Ιράκ, όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα. Αν και το Ιράν ανέλαβε εν τέλει την ευθύνη, φαίνεται πως αυτό δεν ήταν αρκετό για να κατευνάσει τα πνεύματα στο Ιράν.
Οι διαδηλώσεις κατά της αύξησης των τιμών των καυσίμων πήραν πολιτικές προεκτάσεις πέρσι τον Νοέμβριο, με αποτέλεσμα την πιο αιματηρή καταστολή στην 40ετή ιστορία της Ισλαμικής Δημοκρατίας. Περίπου 1.500 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τις βίαιες διαδηλώσεις που διήρκεσαν δύο εβδομάδες, ανέφεραν τρεις αξιωματούχοι του ιρανικού υπουργείου Εσωτερικών στο Reuters, αν και οι διεθνείς οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκτιμούν ότι ήταν πολύ λιγότεροι, ενώ το Ιράν έκανε λόγο για fake news.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters