Συντριβή Boeing: Το σενάριο της κατάρριψης από πύραυλο κερδίζει έδαφος

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2020 10:25
UPD:13:46
VIA REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

Διαστάσεις θρίλερ προσλαμβάνει η υπόθεση της συντριβής του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν, με τον πρόεδρο της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, να παραδέχεται την πιθανότητα κατάρριψης του αεροσκάφους από πύραυλο, διευκρινίζοντας όμως ότι είναι μια πιθανότητα που ναι μεν δεν μπορεί να αποκλεισθεί, δεν έχει όμως ακόμη επιβεβεβαιωθεί.

EURONEWS

Τη συγκεκριμένη εκδοχή υποστηρίζουν Καναδάς, ΗΠΑ, Βρετανία και Αυστραλία, ζητώντας να γίνουν διεθνείς έρευνες για τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος.

«Το σενάριο να χτυπήθηκε το αεροσκάφος από πύραυλο δεν έχει αποκλεισθεί, αλλά ούτε και επαληθευθεί», ανέφερε ο πρόεδρος Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Facebook. Ο Ουκρανός πρόεδρος θα συζητήσει τις έρευνες με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, αργότερα μέσα στην ημέρα.

«Δεδομένων των πρόσφατων ανακοινώσεων από τους αρχηγούς κρατών στα media, καλούμε τους διεθνείς μας εταίρους -κυρίως τις κυβερνήσεις ΗΠΑ, Καναδά και Ηνωμένου Βασιλείου- να καταθέσουν δεδομένα και αποδείξεις που αφορούν τη συντριβή του αεροσκάφους στην επιτροπή που ερευνά τα αίτια του δυστυχήματος», πρόσθεσε ο κ.Ζελένσκι.

EURONEWS

Το αεροσκάφος συνετρίβη στο Ιράν, προκαλώντας το θάνατο 176 επιβατών. Σύμφωνα με τον Καναδό πρωθυπουργό, Τζάστιν Τριντό, είναι πιθανό το αεροσκάφος να χτυπήθηκε από ιρανικό πύραυλο, ένα σενάριο που αρνείται κατηγορηματικά η Τεχεράνη. 

Λίγο πριν από τις δηλώσεις Τριντό, Αμερικανός αξιωματούχος, επικαλούμενος εκτεταμένη αξιολόγηση των δεδομένων από δορυφόρο, υποστήριξε ότι η Ουάσιγκτον, με μεγάλο βαθμό βεβαιότητας, έχει καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πυραύλους. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο, το Boeing 737-800 της μοιραίας πτήσης παρακολουθείτο από ιρανικό ραντάρ. Το Ιράν αρνείται ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε από πύραυλο. Παράλληλα οι NY Times έδωσαν στη δημοσιότητα βίντεο, που φέρεται να δείχνει την στιγμή, που το αεροσκάφος δέχεται το πλήγμα. 

Ο πρόεδρος Ζελένσκι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ιρανό ομόλογό του, Χασάν Ρουχανί, ο οποίος τόνισε ότι η Τεχεράνη θα συνδράμει στις έρευνες των ουκρανικών αρχών, παρέχοντας πρόσβαση σε όλα τα απαραίτητα στοιχεία.

Μέχρι στιγμής, οι πρωθυπουργοί Καναδά, Βρετανίας και Αυστραλίας υποστηρίζουν ότι το αεροσκάφος που συνετρίβη την Τετάρτη κοντά στην Τεχεράνη είναι πιθανό να καταρρίφθηκε από ιρανικό πύραυλο, κατηγορίες που δεν δέχεται η ιρανική κυβέρνηση. Η Τεχεράνη ανακοίνωσε σήμερα ότι μπορεί να επιβεβαιώσει με βεβαιότητα πως το ουκρανικό Boeing  «δεν επλήγη από πύραυλο».

«Ένα πράγμα είναι βέβαιο: αυτό το αεροπλάνο δεν επλήγη από πύραυλο», δήλωσε ο πρόεδρος της υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν, ο Αλί Αμπεντζαντέχ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από την Τεχεράνη. «Οι πληροφορίες (που περιέχονται) στα μαύρα κουτιά (του αεροσκάφους) είναι κρίσιμης σημασίας» για την έρευνα και «οποιαδήποτε δήλωση γίνεται προτού εξαχθούν τα δεδομένα αυτά δεν αποτελεί επίσημη άποψη», πρόσθεσε.

«Έχουμε μυστικές πληροφορίες από διάφορες πηγές, συμπεριλαμβανομένων και των συμμάχων μας. Τα στοιχεία δείχνουν ότι το αεροσκάφος χτυπήθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος του Ιράν», δήλωσε χθες σε δημοσιογράφους ο Καναδός πρωθυπουργός, Τζάστιν Τριντό, ζητώντας να γίνουν διεθνείς έρευνες για το δυστύχημα και συμπληρώνοντας ότι η κατάρριψη μπορεί να μην έγινε εσκεμμένα. Ανάλογες δηλώσεις και από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον. «Εργαζόμαστε στενά με τον Καναδά και τους διεθνείς μας εταίρους και πρέπει να υπάρξει πλήρης και με απόλυτη διαφάνεια έρευνα», δήλωσε ο κ. Τζόνσον.

Στην Αυστραλία, ο πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον σε ραδιοφωνική του συνέντευξη ανέφερε ότι και η χώρα του έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι ιρανικός πύραυλος κατέρριψε το αεροσκάφος, ενώ περιέγραψε το επεισόδιο ως «τρομερό δυστύχημα».

Είτε τυχαία είτε εσκεμμένα, η κατάρριψη του αεροσκάφους θυμίζει δύο παρόμοια περιστατικά: Τη συντριβή αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών το 2014 από αντάρτες στην Ουκρανία και το 1988 το χτύπημα ιρανικού αεροσκάφους από πύραυλο των ΗΠΑ.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, Bloomberg

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή