Λίγες πληροφορίες, πολλές θεωρίες για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στο Ιράν

Πέμπτη, 09 Ιανουαρίου 2020 12:44
UPD:12:46
VIA REUTERS/WANA NEWS AGENCY
A- A A+

«Πρόβλημα», το οποίο το υποχρέωσε να κάνει αναστροφή προς το διεθνές αεροδρόμιο Ιμάμης Χομεϊνί της Τεχεράνης, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας ή πλήγμα με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουση, έκρηξη στον κινητήρα ή και τρομοκρατική ενέργεια, όπως ανακοίνωσε ότι θα ερευνήσει το Κίεβο; Καθώς οι πληροφορίες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το  Boeing 737-800 της Ukraine International Airlines (UIA) στον ουρανό της Τεχεράνης χθες, τα σενάρια και οι θεωρίες φουντώνουν.

Το κλίμα στην Τεχεράνη ήταν τεταμένο την Τετάρτη το πρωί, όταν η πτήση 752 της UIA απογειωνόταν για το Κίεβο. Μόλις λίγες ώρες νωρίτερα, το Ιράν είχε εκτοξεύσει πυραύλους εναντίον δύο βάσεων στο  στο Ιράκ όπου σταθμεύουν αμερικανικά στρατεύματα και οι ιρανικές δυνάμεις ήταν σε επιφυλακή για αμερικανικά αντίποινα.

Τίποτα δεν ήταν ασυνήθιστο όσον αφορά την απογείωση του αεροσκάφους, σύμφωνα με τα πρώτα δορυφορικά δεδομένα. Λίγα λεπτά μετά την πτήση ωστόσο, το Boeing 737 τυλίχτηκε στις φλόγες καθώς συνετρίβη στο έδαφος, παρασύροντας στον θάνατο και τους 176 επιβαίνοντες – επιβάτες και μέλη του πληρώματος.

Στην καλύτερη περίπτωση, το πόρισμα για τα αίτια της συντριβής θα χρειαστεί τουλάχιστον έναν χρόνο, έπειτα από μία διεθνή έρευνα στην οποία θα συμμετάσχουν ειδικοί από διάφορες κυβερνήσεις. Η εξακρίβωση του τι συνέβη στον ουρανό της Τεχεράνης μπορεί να αποδειχθεί ακόμη πιο περίπλοκη, δεδομένων των εντάσεων μεταξύ του Ιράν, όπου το αεροπλάνο συνετρίβη, και των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου η αμερικανική Boeing βρίσκεται εν μέσω κρίσης έπειτα από δύο προηγούμενα πολύνεκρα δυστυχήματα - αν και με άλλο μοντέλο.

Τα μηνύματα αμέσως μετά τη συντριβή ήταν αντικρουόμενα από την Ουκρανία και το Ιράν. Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ιράν εξέδωσε αρχικά μια δήλωση με την οποία απέκλειε την τρομοκρατία ή μια επίθεση με πυραύλους. Η δήλωση αυτή ωστόσο αφαιρέθηκε αργότερα από την ιστοσελίδα της πρεσβείας και αντικαταστάθηκε με μία που ανέφερε ότι ήταν πολύ νωρίς για συμπεράσματα.

Σήμερα, ο γραμματέας του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας και άμυνας της Ουκρανίας Αλέξι Ντανίλοφ έγραψε στο Facebook ότι η έρευνα για τη συντριβή του ουκρανικού αεροσκάφους στην Τεχεράνη στρέφεται προς διάφορα σενάρια, ανάμεσά τους το ενδεχόμενο πλήγματος με αντιαεροπορικό πύραυλο, σύγκρουσης, έκρηξης στον κινητήρα ή και τρομοκρατικής ενέργειας με την πρόκληση έκρηξης στο εσωτερικό του αεροσκάφους.

Οι Ουκρανοί ερευνητές θέλουν να αναζητήσουν συντρίμμια ρωσικού πυραύλου κοντά στον τόπο της συντριβής, καθώς πληροφορίες για την ύπαρξή τους εμφανίστηκαν στο Ιντερνετ, δήλωσε ο Ντανίλοφ, προσθέτοντας ότι στην έρευνα συμμετέχουν εμπειρογνώμονες που ερεύνησαν την κατάρριψη της πτήσης MH17 της Malaysia Airlines στην ανατολική Ουκρανία το 2014.

Τα «μαύρα κουτιά» ή οι καταγραφείς στοιχείων πτήσης ανακτήθηκαν από το σημείο της συντριβής και συνήθως αποστέλλονται στον κατασκευαστή του αεροσκάφους για ανάλυση. Ωστόσο, ο επικεφαλής του Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας του Ιράν δήλωσε ότι το Ιράν δεν θα στείλει τα συγκεκριμένα «μαύρα κουτιά».

«Το αεροσκάφος, το οποίο κατευθύνθηκε αρχικά προς δυσμάς για να βγει από την εναέρια περιοχή του αεροδρομίου, έκανε δεξιά στροφή μετά την εκδήλωση προβλήματος και βρισκόταν καθ’ οδόν για να επιστρέψει στο αεροδρόμιο τη στιγμή της συντριβής» του, η οποία στοίχισε τη ζωή των 176 επιβαινόντων σε αυτό, επιβατών και μελών του πληρώματός του, ανέφερε σήμερα ο ιρανικός Οργανισμός Πολιτικής Αεροπορίας σε ανακοίνωση στον ιστότοπό του.

Η ίδια η αεροπορική εταιρεία δεσμεύτηκε για ενδελεχή έρευνα, στην οποία θα συμμετέχουν αξιωματούχοι από την Ουκρανία, το Ιράν και τη Boeing. Έως χθες το απόγευμα ωστόσο, σύμφωνα με τους «New York Times», το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των Μεταφορών των ΗΠΑ, το οποίο συχνά συμμετέχει σε έρευνες αεροπορικών δυστυχημάτων σε άλλα μέρη του κόσμου, δήλωσε ότι δεν του είχε ακόμη ζητηθεί να συμμετάσχει.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή