Ιράκ: Προς την εφαρμογή του ψηφίσματος για την αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων η κυβέρνηση

Κυριακή, 05 Ιανουαρίου 2020 23:38
UPD:23:43
REUTERS/HANDOUT
A- A A+

Επί ποδός, προκειμένου να εφαρμόσει την απόφαση που έλαβε σήμερα το κοινοβούλιο για τον τερματισμό της παρουσίας όλων των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στη χώρα, βρίσκεται η ιρακινή κυβέρνηση, όπως δήλωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργός του Ιράκ Άντελ Άμπντουλ Μάχντι δήλωσε στον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν απόψε.

«Ο πρωθυπουργός είπε ότι οι αρμόδιοι Ιρακινοί αξιωματούχοι στα διάφορα κυβερνητικά τμήματα προετοιμάζουν ένα μνημόνιο που περιγράφει τα νομικά βήματα που απαιτούνται για την εφαρμογή της απόφασης του κοινοβουλίου για την αποχώρηση των ξένων στρατιωτών», ανέφερε το γραφείο του Μάχντι.

Ο Λε Ντριάν μετέφερε στον Ιρακινό πρωθυπουργό μήνυμα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος ζητούσε να δοθεί χρόνος για να συζητηθεί το μέλλον της παρουσίας των ξένων στρατευμάτων στη χώρα, κατά τρόπο που να σέβεται την εθνική κυριαρχία του Ιράκ, προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση.

Σε επικοινωνία που είχε νωρίτερα ο Γάλλος πρόεδρος με τον Αμερικανό ομόλογό του Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την αλληλεγγύη της Γαλλίας προς τους συμμάχους της.

Ο Γάλλος πρόεδρος τόνισε ότι η χώρα του είναι αποφασισμένη να συνεργαστεί με τους περιφερειακούς και διεθνείς εταίρους τηςμε σκοπό την αποκλιμάκωση της έντασης. Προτεραιότητα ωστόσο, τόνισε ο Μακρόν, είναι ο διεθνής συνασπισμός που μάχεται το Ισλαμικό Κράτος, με πλήρη σεβασμό στην εθνική κυριαρχία του Ιράκ «για την ασφάλειά του και την περιφερειακή σταθερότητα».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή