Πέθανε ο Vaughan Oliver, θρυλικός γραφίστας της 4AD records

Κυριακή, 29 Δεκεμβρίου 2019 22:23
UPD:22:23
A- A A+

Ο θρυλικός γραφίστας Vaughan Oliver, που άφησε εποχή με τα εξώφυλλα της δισκογραφικής 4AD records και που θεωρήθηκε από πολλούς ένας από τους επιδραστικότερους graphic designer της γενιάς του, πέθανε σήμερα, σε ηλικία 62 ετών.

Την ανακοίνωση έκανε ο συνάδελφός και στενός του φίλος Adrian Shaughnessy, ο οποίος ανέφερε ότι «ο ήρωας και φίλος μου Vaughan Oliver, πέθανε». Δεκάδες θαυμαστές και συνεργάτες του έχουν εκφράσει τη θλίψη τους για την απώλεια μέσα από μηνύματα στο Twitter τις τελευταίες ώρες, κάνοντας λόγο για ένα καλλιτέχνη και δάσκαλο της γραφιστικής.

Ο Vaughan Oliver υπήρξε κεντρική φιγούρα της post-punk περιόδου δημιουργίας, με ένα μοναδικό στιλ που ταυτίστηκε απόλυτα με τη μουσική των δίσκων της 4AD. Ο Βρετανός γραφίστας είχε έδρα το Epsom, νότια του Λονδίνου και συνεργάστηκε επί σειρά ετών με τα στούντιο 23 Envelope και v23. Και τα δύο στούντιο διατηρούσαν στενή σχέση με την δισκογραφική εταιρία 4AD μεταξύ 1982 και 1998. Τα έργα του Oliver φιγουράρουν σε δίσκους των Mojave 3, Lush, Cocteau Twins, Dead Can Dance, The Breeders και Pixies. Εκτός στούντιο είχε σχεδιάσει εξώφυλλα για τους David Sylvian, The Golden Palominos και Bush.

Η τέχνη του χαρακτηρίστηκε μυστηριώδης και διφορούμενη, αλλά θεωρείται πως βοήθησε πραγματικά να διαμορφώσει την αισθητική της 4AD. Ο Oliver εμπνεύστηκε από τον Σαλβαδόρ Ντάλι, τον ζωγράφο που θαύμαζε κατά τα χρόνια των σπουδών του στο κολέγιο και το πλούσιο έργο του είναι μια υποδειγματική εικαστική παρακαταθήκη που πάντρεψε με ξεχωριστό τρόπο τον ήχο θρυλικών καλλιτεχνών με την εικόνα.

Σε συνέντευξή του, είχε αποκαλύψει πως ο αφορμή για να ασχοληθεί με το graphic design ήταν το ενδιαφέρον του για τη μουσική και πως είχε ανακαλύψει την ομορφιά της τέχνης μέσα από τα εξώφυλλα των άλμπουμ.

Προτεινόμενα για εσάς