UEFA: Τα χρήματα που πήραν οι ελληνικές ομάδες από την ευρωπαϊκή τους πορεία τη σεζόν 2018/2019

Δευτέρα, 23 Δεκεμβρίου 2019 11:50
UPD:11:52
uefa.org
A- A A+

 

Τα χρήματα που εισέπραξαν οι Ολυμπιακός, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ από την ευρωπαϊκή τους πορεία, αλλά και τα οικονομικά δεδομένα της σεζόν 2018/2019, έδωσε σήμερα (23/12) στη δημοσιότητα η UEFA μέσω της επίσημης ιστοσελίδα της.

Οι ομάδες που συμμετείχαν στην προκριματική φάση, αλλά και στους ομίλους του Champions League μοιράστηκαν το ποσό του 1.976.000.000 ευρώ, αυξημένο κατά 500.000.000 ευρώ σε σχέση με εκείνο της περιόδου 2017/18.

Η ΑΕΚ εκπροσώπησε την Ελλάδα στους ομίλους του Champions League, γεγονός που απέφερε στα ταμεία της το ποσό των 19 εκ. ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα έσοδα από τα εισιτήρια στους εντός έδρας αγώνες.

Η Ένωση έλαβε 14.5 εκ. ευρώ για την είσοδό της στους ομίλους, ενώ 2.7 εκ. ευρώ ήταν τα χρήματα που εισέπραξε από τα τηλεοπτικά δικαιώματα και 1.1 εκ. ευρώ από την ευρωπαϊκή της πορεία την τελευταία δεκαετία.

Πήρε τα λιγότερα χρήματα σε σχέση με τις 32 ομάδες που βρέθηκαν στους ομίλους, με την Μπαρτσελόνα να λαμβάνει τα περισσότερα στο τέλος της σεζόν, βάζοντας στα ταμεία της συνολικά 117.7 εκ. ευρώ.

Όσον αφορά στους εκπροσώπους μας στο Europa League και συγκεκριμένα τον Ολυμπιακό και τον ΠΑΟΚ, τα χρήματα ήταν αρκετά λιγότερα από εκείνα της ΑΕΚ, αφού η δεύτερη τη τάξει διασυλλογική διοργάνωση της Ευρώπης δεν έχει ούτε την αίγλη, αλλά ούτε και τα οικονομικά δεδομένα του Champions League.

Οι Πειραιώτες έφτασαν μέχρι τους «32» του Europa League, όπου κι αποκλείστηκαν από την Ντιναμό Κιέβου, ενώ οι Θεσσαλονικείς περιορίστηκαν στη συμμετοχή τους στους ομίλους.

Οι δύο ομάδες εισέπραξαν 2.8 εκ. ευρώ έκαστη για τη συμμετοχή τους στους ομίλους, ενώ ο Ολυμπιακός έλαβε 3.7 εκ. ευρώ από τα τηλεοπτικά δικαιώματα έναντι 3.6 του ΠΑΟΚ.

Συνολικά, ο Ολυμπιακός πήρε 12.6 εκ. ευρώ με βάση την περσινή ευρωπαϊκή του πορεία, ενώ ο ΠΑΟΚ 9.2 εκ. ευρώ.

Μεγάλη απόκλιση μεταξύ των δύο ομάδων υπήρξε στα χρήματα που κέρδισαν με βάση την αγωνιστική εικόνα τους, αφού ο Ολυμπιακός πήρε 3.1 εκ. ευρώ, λόγω των βαθμών που μάζεψε στην φάση των ομίλων με Μίλαν, Μπέτις και Ντουντελάνζ, ενώ αντίθετα ο ΠΑΟΚ μόλις 600.000 ευρώ, παρότι είχε ένα βατό όμιλο με αντιπάλους τις Τσέλσι, Βίντι και ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ.

Και οι τρεις ελληνικές ομάδες εισέπραξαν συνολικά  40.8 εκ. ευρώ, χωρίς να προσμετρώνται τα έσοδά τους από τα εισιτήρια που διέθεσαν στους οπαδούς τους.

Προτεινόμενα για εσάς



Αθλητικές Μεταδόσεις