Παρατάθηκαν από τον ΟΗΕ οι εργασίες της Διάκεψης για τις Κλιματικές Αλλαγές στο Μπαλί, ωστόσο οι πιθανότητες συμφωνίας είναι λιγοστές, μετά την παρουσίαση ενός νέου κειμένου που θεωρήθηκε «σκανδαλώδες» από τις αναπτυσσόμενες χώρες και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Η προθεσμία για την ολοκλήρωση των εργασιών μέχρι το μεσημέρι δόθηκε χθες από τον επικεφαλής της Διάσκεψης του ΟΗΕ για τις Κλιματικές αλλαγές, Ιβο ντε Μπόερμ, σε μια προσπάθεια για την επιτάχυνση του ρυθμού των συνομιλιών. Θεωρητικά οι εργασίες αναμένεται να ολοκληρωθούν στις 18.00 τοπική ώρα( 12.00 ώρα Ελλάδος).
Επιδίωξη του αξιωματούχου του ΟΗΕ είναι η καλλιέργεια ενός «κλίματος κατεπείγοντος» για την επίτευξη συμφωνίας στις διαπραγματεύσεις για το μελλοντικό καθεστώς που θα διέπει τη δράση κατά της υπερθέρμανσης. Η νέα συμφωνία θα διαδεχθεί το πρωτόκολλο του Κιότο το οποίο παύει να ισχύει από το 2012.
«Υπάρχει μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη, δεν πιστεύω ότι οι υπουργοί Περιβάλλοντος θα φύγουν από αυτήν τη διάσκεψη χωρίς να δώσουν την εκκίνηση μιας διαδικασίας και όλοι εργάζονται πολύ σκληρά: κανείς δεν θέλει να είναι η αιτία για μια αποτυχία», δήλωσε ο ντε Μπόερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ωστόσο το τελευταίο κείμενο που παρουσιάστηκε από την προεδρία της Ινδονησίας στη διάσκεψη του Μπαλί, δεν ανταποκρίθηκε με κανένα τρόπο στις προσδοκίες, αφού δεν γίνεται καμία αναφορά στο προοίμιο των εργασιών της Διακυβερνητικής Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων σχετικά με την εξέλιξη των κλιματικών αλλαγών, ούτε σε μείωση κατά 25% έως 40% στις εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου στις ανεπτυγμένες χώρες μέχρι το 2020 (όρια τα οποία, αν και δεν είχαν παρουσιασθεί ως στόχος, αποτελούσαν «κατευθυντήριες γραμμές» στα προηγούμενα σχέδια).
Το μόνο που αναφέρεται στην πρόταση είναι ότι οι εκπομπές αερίων μπορούν να φθάσουν στο υψηλότερο σημείο τους τα επόμενα 10 έως 15 χρόνια και στη συνέχεια να μειωθούν σε πολύ χαμηλά επίπεδα, κάτω από τα επίπεδα του 2000, χωρίς να υπάρχει αναφορά στις εκτιμήσεις της Διακυβερνητικής Ομάδας των Εμπειρογνωμόνων, όπως είχε απαιτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο Γερμανός υπουργός Περιβάλλοντος, Σίγκμαρ Γκάμπριελ, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα η Γαλλία, η Πορτογαλία και η Γερμανία, μαζί με ορισμένες αναπτυσσόμενες χώρες της Ομάδας των 77 και μικρά νησιωτικά κράτη, θεωρούν ανεπαρκείς τις προτάσεις του τελευταίου κειμένου.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Γαλλίας, Ζαν-Λουΐ Μπορλού, δήλωσε ότι τα όρια 25-40 πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχουν στο τελικό κείμενο.
Αντίθετα, η Πόλα Ντομπριάνσκι, επικεφαλής της αμερικανικής αντιπροσωπείας, που είναι αντίθετη με κάθε αναφορά συγκεκριμένων αριθμητικών ορίων στο τελικό κείμενο, ευχαρίστησε την ινδονησιακή προεδρία της Διάσκεψης για την τελευταία πρόταση.
Προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο, η Ινδονησία ανέθεσε στους υπουργούς της Αυστραλίας και της Αργεντινής, οι οποίοι προεδρεύουν άτυπης ομάδας εργασίας από είκοσι υπουργούς, να αναζητήσουν συναινετική λύση που θα γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ενωση.
Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) κατηγορούν τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι τορπίλισαν τις εργασίες της Διάσκεψης του Μπαλί με την αδιάλλακτη στάση τους και ότι παρουσίασαν «μια πρόταση που συνοψίζεται στην απουσία οποιασδήποτε ενέργειας κατά της κλιματικής αλλαγής», όπως κατήγγειλε ο γενικός διευθυντής Παγκόσμιου Ταμείου για τη Φύση (WWF).
ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο