Αποστολή πολιτικής δύναμης στο Κόσοβο αποφάσισε η ΕΕ

Οργισμένη αντίδραση του Σέρβου πρωθυπουργού
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου 2007 20:47
UPD:20:55
A- A A+

Την αποστολή πολιτικής δύναμης στο Κόσοβο, αποτελούμενης από 1.800 αστυνομικούς και νομικούς, αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη Σύνοδο Κορυφής των «27».

Παράλληλα, εξέφρασαν την πεποίθησή τους ότι η πορεία προσέγγισης της Σερβίας με την ΕΕ μπορεί να επιταχυνθεί, κάτι που ορισμένοι ερμηνεύουν σαν αντάλλαγμα για τη διαφαινόμενη απώλεια του Κοσόβου.

Ειδικότερα, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΑΠΕ-ΜΠΕ από τις Βρυξέλλες, στο κείμενο των συμπερασμάτων της Συνόδου δεν αποσαφηνίζεται ποια θα είναι η κοινή θέση της ΕΕ σε μια ενδεχόμενη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ωστόσο, υπογραμμίζεται η ετοιμότητα της να υποστηριχθεί το Κόσοβο στην πορεία του προς τη σταθερότητα και επισημαίνεται η ανάγκη εντατικοποίησης των προετοιμασιών για την αποστολή ευρωπαϊκής αστυνομικής και δικαστικής δύναμης, με σκοπό την υποστήριξη των Αρχών της περιοχής. Οι «27» εκφράζουν ακόμη την πεποίθηση ότι η επίλυση της εκκρεμότητας για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου συνιστά μια sui generis περίπτωση, δηλαδή μια ιδιότυπη περίπτωση που δεν αποτελεί προηγούμενο.

Ακόμη, η Σύνοδος Κορυφής συμφωνεί με τη θέση του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την οποία, το status quo στο Κόσοβο δεν είναι πλέον διατηρήσιμο και με την επίλυση της εκκρεμότητας θα πρέπει να διασφαλιστεί «ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο δεσμευμένο στις αρχές του κράτους δικαίου, την προστασία των μειονοτήτων και της θρησκευτικής και πολιτιστικής κληρονομιάς». Η Σύνοδος Κορυφής εκφράζει επίσης τη λύπη της για την ατυχή έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Σέρβων και Κοσοβάρων, συγχαίροντας, ωστόσο, τις δύο πλευρές που τήρησαν τη δέσμευσή τους να μην προχωρήσουν σε προκλητικές ενέργειες.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες έστειλαν παράλληλα ένα ενθαρρυντικό μήνυμα προς τη Σερβία, καλώντας την να εκπληρώσει γρήγορα τις προϋποθέσεις εκείνες που θα της επιτρέψουν να υπογράψει τη Συμφωνία Σταθερότητας και Συνεργασίας με την Ε.Ε. και να εντείνει τις προσπάθειές της, προκειμένου να λάβει το καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας.

Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα αποστολής της δύναμης της ΕΕ στη σερβική επαρχία, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν δήλωσε πως θα αναπτυχθεί μετά τα Χριστούγννα.

Ερωτηθείς εάν η ανάπτυξη αυτής της αποστολής σημαίνει πως η ΕΕ υποστηρίζει την ανεξαρτησία του Κοσόβου, ο Πορτογάλος πρωθυπουργός απάντησε αρνητικά. «Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να ξεκινήσουμε συνομιλίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ» πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι το θέμα του καθεστώτος του Κοσόβου θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας την ερχόμενη Τετάρτη, με τις ΗΠΑ και τις περισσότερες χώρες της ΕΕ να τάσσονται υπέρ της ανεξαρτησίας της σερβικής επαρχίας και τη Ρωσία να αντιτίθεται σθεναρά.

Έντονη αντίδραση της Σερβίας

Απαράδεκτη χαρακτήρισε την αποστολή της ΕΕ στο Κόσοβο ο Σέρβος πρωθυπουργός Βόισλαβ Κοστούνιτσα λέγοντας ότι θα δημιουργήσει ένα «κράτος ανδρείκελο» στο σερβικό έδαφος.

«Είναι απαράδεκτο να μιλάμε για το Κόσοβο, μια επαρχία της Σερβίας, ως μελλοντικό κράτος» αναφέρει σε ανακοίνωση του και προσθέτει πως «είναι ιδιαίτερα υβριστικό να προσφέρεται σε μια διαμελισμένη Σερβία αμοιβή μιας ταχείας ενταξιακής πορείας στην ΕΕ σε αντάλλαγμα για τη συναίνεση της στη βία».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή