Τα Δυτικά Βαλκάνια, η μεταναστευτική πολιτική, η πολιτική στον τομέα της Απασχόλησης, η σύστασης «Ομάδας Ποβληματισμού» της ΕΕ αλλά και η κρίση με το Ιράν τέθηκαν επί τάπητος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Σύμφωνα με το κείμενο των συμπερασμάτων, για τα Δυτικά Βαλκάνια (Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο, Σερβία και Αλβανία), την Ουκρανία και τη Μολδαβία, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επικροτεί τη σύναψη συμφωνιών για απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων και την επανεισδοχή των λαθρομεταναστών. Οι «27», τονίζουν ότι η απλούστευση της έκδοσης θεωρήσεων θα πρέπει να ενθαρρύνει τις εν λόγω χώρες να εφαρμόσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και να ενισχύσουν τη συνεργασία τους με την ΕΕ σε τομείς όπως η ενίσχυση του κράτους δικαίου, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και της παράνομης μετανάστευσης και η ενίσχυση της ασφάλειας των ταξιδιωτικών εγγράφων με την εφαρμογή βιομετρικών στοιχείων.
Σε ό,τι αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για τη μετανάστευση, οι «27» επισημαίνουν ότι η συνεργασία με τρίτες χώρες εξακολουθεί να είναι ζωτικού χαρακτήρα για την καλή διαχείριση των μεταναστευτικών ροών και την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης. Επίσης, αναγνωρίζουν ότι η μετανάστευση μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στις δυνατότητες οικονομικής μεγέθυνσης και την αύξηση των θέσεων απασχόλησης, τις αγορές εργασίας, την παραγωγικότητα, την ανταγωνιστικότητα και τα δημόσια οικονομικά. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει, ακόμη, ότι η καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης απαιτεί συντονισμένα και ουσιαστικά μέτρα κατά της αδήλωτης εργασίας και της παράνομης απασχόλησης, ειδικότερα μέσω της πραγματικής επιβολής αποτρεπτικών κυρώσεων και τονίζει ότι το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να συμφωνήσουν "για τις κυρώσεις κατά των εργοδοτών παράνομα διατελούντων υπηκόων τρίτων χωρών".
Επιπλέον, στον τομέα της απασχόλησης και της κοινωνικής πολιτικής, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υιοθέτησε τις κοινές αρχές της λεγόμενης Ευελιξίας με Ασφάλεια (γνωστή και ως flexicurity), στις οποίες κατέληξε το Συμβούλιο των Υπουργών Απασχόλησης της 6ης Δεκεμβρίου. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η προώθηση ευέλικτων μορφών απασχόλησης, η δια βίου κατάρτιση και η εξειδίκευση των εργαζόμενων, καθώς και η αύξηση των κοινωνικών δαπανών. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καλεί τα κράτη μέλη να λάβουν υπόψη τους τις αρχές αυτές, κατά τη χάραξη και την εφαρμογή των εθνικών πολιτικών που επιδιώκουν τον συνδυασμό ευελιξίας και ασφάλειας.
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποσαφηνίζει, στα συμπεράσματά του, ποια θα είναι η σύσταση και ο ρόλος της λεγόμενης «Ομάδας Προβληματισμού», για το μέλλον της Ευρώπης. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι θα συσταθεί "μία ανεξάρτητη ομάδα προβληματισμού", με χρονικό ορίζοντα το 2020 έως το 2030, η οποία θα βοηθήσει την Ένωση να ανταποκριθεί αποτελεσματικότερα στις μελλοντικές προκλήσεις. Οι "27" αποφάσισαν ότι η Ομάδα αυτή θα προεδρεύεται από τον πρώην πρωθυπουργό της Ισπανίας, Φελίπε Γκονθάλεθ και θα αποτελείται κατ' ανώτατο όριο από εννέα μέλη τα οποία θα επιλεγούν από ολόκληρη την Ένωση, βάσει προσόντων. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επισημαίνει ότι στις εργασίες της Ομάδας Προβληματισμού περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός του ευρωπαϊκού μοντέλου οικονομικής επιτυχίας και κοινωνικής ευθύνης, το κράτος δικαίου, η αειφόρος ανάπτυξη, η παγκόσμια σταθερότητα, η μετανάστευση, η ενέργεια και η προστασία του κλίματος, καθώς και η καταπολέμηση της διεθνούς εγκληματικότητας και της τρομοκρατίας.
Τέλος, η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και υπογραμμίζει ότι θα ήταν απαράδεκτο να αποκτήσει πυρηνική στρατιωτική ικανότητα. Οι «27» εκφράζουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι το Ιράν δεν έχει συμμορφωθεί ακόμη προς τις διεθνείς υποχρεώσεις του όπως επαναλαμβάνονται στις αποφάσεις 1696, 1737 και 1747 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε., όσον αφορά τη διακοπή κάθε δραστηριότητας εμπλουτισμού και επανεπεξεργασίας, προκειμένου να αποκατατασταθεί η εμπιστοσύνη στον απολύτως ειρηνικό χαρακτήρα του προγράμματός του.
Πηγή: ΑΠΕ