Το Ιράν επιβεβαιώνει την κατάρριψη drone ξένης χώρας

Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 14:44
UPD:15:10
x.company
A- A A+

Την κατάρριψη drone, το οποίο ανήκε σε ξένη χώρα, επιβεβαίωσε σήμερα το Ιραν. «Το καταρριφθέν μη επανδρωμένο αεροσκάφος ανήκε αναμφίβολα σε μια ξένη χώρα. Τα συντρίμμια του έχουν ανακτηθεί και ερευνώνται», δήλωσε ο κυβερνήτης της νότιας ιρανικής επαρχίας Χουζιστάν, ο Γολαμρεζά Σαριατί, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο IRNA.

Ο αξιωματούχος και ιρανικά μέσα ενημέρωσης δεν διευκρίνισαν αν επρόκειτο για πολιτικό ή στρατιωτικό drone, ούτε από ποια χώρα προήλθε. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αντιδράσεις ούτε από τις ΗΠΑ ούτε από το Ισραήλ.

«Καταρρίφθηκε στον ιρανικό εναέριο χώρο με τον ιρανικής κατασκευής πύραυλο εδάφους-αέρος Μερσάντ του στρατού», ανέφερε το ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim.

Τον Ιούνιο, το Ιράν κατέρριψε ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος επιτήρησης των ΗΠΑ, το οποίο σύμφωνα με τους Φρουρούς της Επανάστασης πετούσε πάνω από το νότιο Ιράν. Η Ουάσιγκτον δήλωσε πως το αμερικανικό drone καταρρίφθηκε από το Ιράν στον διεθνή εναέριο χώρο πάνω από το Στενό του Ορμούζ.

Οι σχέσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδεινωθεί από πέρυσι, όταν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποσύρθηκε από την πυρηνική συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2015 ανάμεσα στην Τεχεράνη και στις διεθνείς δυνάμεις και επανέφερε τις κυρώσεις σε βάρος της χώρας.

Από χθες, το Ιράν ανακοίνωσε ότι άρχισε εκ νέου τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στις υπόγειες πυρηνικές εγκαταστάσεις του Φορντό, σε μία σαφή παραβίαση της συμφωνίας του 2015 για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Αν και η συμφωνία έδινε τη δυνατότητα στο Ιράν να συγκεντρώνει μικρές ποσότητες ουρανίου για έρευνα, προέβλεπε ρητώς την απαγόρευση εμπλουτισμού ουρανίου, το οποίο χρησιμοποιείται για την παραγωγή καυσίμων αντιδραστήρων αλλά και, ενδεχομένως, πυρηνικών όπλων.

Το Ιράν αντιδρά με αυτόν τον τρόπο στις κυρώσεις που έχουν επιβάλει η ΗΠΑ μετά την απόσυρσή τους από τη συμφωνία, καλώντας παράλληλα τις άλλες χώρες που υπέγραψαν το 2015, κυρίως τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία, να μεσολαβήσουν για να αρθεί το αδιέξοδο.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή