Ο Πομπέο στέλνει από το Βερολίνο μήνυμα ενότητα στους ΝΑΤΟϊκούς συμμάχους

Και αφήνει αιχμές για «ανταγωνισμό αξιών» με επίθεση σε Ρωσία και Κίνα  
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 13:39
UPD:13:42
REUTERS/HANNIBAL HANSCHKE
A- A A+

Την ανάγκη αλλαγής στο ΝΑΤΟ, καθώς και της ανάπτυξης της συμμαχίας, η οποία πρέπει να βρεθεί αντιμέτωπη με τις ανάγκες και τις προκλήσεις του σήμερα, επεσήμανε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο από το Βερολίνο. Ο Πομπέο έκανε λόγο για «ανταγωνισμό αξιών» εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στη Ρωσία και την Κίνα.  

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο για τα διδάγματα από την πτώση του Τείχους, το 1989, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ έστειλε μήνυμα ενότητας στους συμμάχους.

«Σήμερα η Ρωσία -με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό της KGB που κάποτε είχε τοποθετηθεί στη Δρέσδη - εισβάλλει σε γείτονές της και σκοτώνει πολιτικούς αντιπάλους», τόνισε ο Πομπέο. «Στην Κίνα, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διαμορφώνει ένα νέο όραμα αυταρχισμού», υπογράμμισε προσθέτοντας ότι οι τακτικές της είναι «τρομακτικά οικείες» στους πρώην Ανατολικογερμανούς

«Πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να στρέψουμε τους πόρους μας αλλού από τις συμμαχίες και τις ένοπλες δυνάμεις μας. Κάναμε λάθος», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός. «Ας σταθούμε μαζί ενωμένοι. Ας σταθούμε μαζί ως σύμμαχοι», πρόσθεσε.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, που συνέπεσε με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, ο Πομπέο πρόκειται να συνατηθεί σήμερα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, ενώ το πρόγραμμά του περιλαμβάνει επίσης συνατήσεις με την υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ και τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς.

Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας περνούν ένα είδος κρίσης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιπλήξει το Βερολίνο για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες και τον ρόλο του στον αγωγό Nord Stream 2, ενώ απειλεί την Ε.Ε. με τιμωρητικούς δασμούς.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή