Συνάντηση Μέρκελ - Πομπέο σήμερα στο Βερολίνο

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του Αμερικανού ΥΠΕΞ που συνέπεσε με την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου
Παρασκευή, 08 Νοεμβρίου 2019 10:46
UPD:10:55
REUTERS/FABRIZIO BENSCH
A- A A+

Με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ πρόκειται να συναντηθεί σήμερα στο Βερολίνο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, στο πλαίσιο μιας επίσκεψης που συνέπεσε με τις εορταστικές εκδηλώσεις για την 30ή επέτειο από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου.

Ο Μάικ Πομπέο πρόκειται επίσης να συνατηθεί με την υπουργό Άμυνας Ανεγκρέτ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, προτού δώσει ομιλία στο Ίδρυμα Koerber και διεξαγάγει συνομιλίες με τη Μέρκελ. Αργότερα, ο Αμερικανός υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον υπουργό Οικονομικών Όλαφ Σολτς και θα κάνει τα αποκαλυπτήρια αγάλματος  στην αμερικανική πρεσβεία.

Οι διπλωματικές σχέσεις ΗΠΑ - Γερμανίας περνούν ένα είδος κρίσης υπό την προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει επανειλημμένα επιπλήξει το Βερολίνο για τις χαμηλές αμυντικές δαπάνες και τον ρόλο του στον αγωγό Nord Stream 2, ενώ απειλεί την Ε.Ε. με τιμωρητικούς δασμούς.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας από την πλευρά του, σε άρθρο που δημοσιεύθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο σε 26 ευρωπαϊκές χώρες, παρέλειψε να δώσει στις ΗΠΑ εύσημα για τη νίκη επί της Σοβιετικής Ένωσης και για την ασφάλεια, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στην Ε.Ε. να αναπτυχθεί.

Απηχώντας προηγούμενα σχόλιά του γι’ αυτό που θεωρεί αναξιοπιστία των ΗΠΑ υπό την ηγεσία του Τραμπ, ο Μάας κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να συγκροτηθεί ως μία δύναμη για να υπερασπισθεί την ήπειρο.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ωστόσο επιχείρησε χθες να θυμίσει στους Γερμανούς τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή ασφάλεια, που περιλαμβάνει την παρουσία αμερικανικών στρατευμάτων στην Ευρώπη.

«Η επανένωση της Γερμανίας και της Ευρώπης θα ήταν αδύνατη χωρίς την εγγύηση ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ σε εκδήλωση για τον εορτασμό της 30ής επετείου της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου. «Οποιαδήποτε απόπειρα να αποστασιοποιηθεί η Ευρώπη από τη Βόρεια Αμερική όχι μόνο θα εξασθενούσε τη διατλαντική Συμμαχία, αλλά υπάρχει και κίνδυνος να διχάσει την ίδια την Ευρώπη», πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Χθες, ο Πομπέο και ο Γερμανός ομόλογός του επισκέφθηκαν το χωριό Μέντλαροϊθ, το οποίο χωρίστηκε στα δύο κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου. Επισκέφθηκαν επίσης την πόλη Χάλε, όπου ακροδεξιός τον περασμένο μήνα σκότωσε δύο ανθρώπους κατά τη διάρκεια επίθεσης σε συναγωγή.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από DPA, Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή