Εκατοντάδες χιλιάδες στην κηδεία της Μπεναζίρ Μπούτο

19 νεκροί από τις ταραχές
Παρασκευή, 28 Δεκεμβρίου 2007 12:47
UPD:13:07

A- A A+

ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ χιλιάδες κόσμου παρίστανται στην κηδεία της Μπεναζίρ Μπούτο, ενώ έκρυθμη παραμένει η κατάσταση σε όλο το Πακιστάν μετά τη δολοφονία της ηγέτιδος της αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο των δυνάμεων ασφαλείας, οι νεκροί από τις ταραχές που ξέσπασαν αμέσως μετά την ανακοίνωση του θανάτου της Μπούτο, έφθασαν τους 19 (11 νεκροί ήταν ο προηγούμενος απολογισμός).

Όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, επικαλούμενο δηλώσεις αυτόπτων μαρτύρων, χιλιάδες υποστηρικτές της Μπούτο συνωστίζονταν έξω από το μαυσωλείο όπου θα ενταφιαστεί, στο νότιο Πακιστάν.

Η σορός της Μπεναζίρ Μπούτο έφθασε μέσα σε φέρετρο τυλιγμένο με τη σημαία του κόμματός της, του Λαϊκού Κόμματος του Πακιστάν (PPP), στο οικογενειακό μαυσωλείο των Μπούτο στο Γκάρι Χούντα Μπαχς, ένα χωριό κοντά στην πόλη Λαρκάνα στη νότια επαρχία Σιντ.

Εν τω μεταξύ, εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε ότι κατά πάσα πιθανότητα, πίσω από τη δολοφονία της Μπεναζίρ Μπούτο βρίσκεται η Αλ Κάιντα, διευκρινίζοντας ωστόσο πως η κυβέρνηση δεν έχει λάβει άμεση ανάληψη ευθύνης από την τρομοκρατική οργάνωση για τη δολοφονία (σε αντίθεση με ό,τι μετέδωσε νωρίτερα το ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο ARY TV).

Φόβοι για γενικότερη αποσταθεροποίηση

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ δήλωσε σήμερα ότι η πολιτική κρίση στο Πακιστάν απειλεί «την ισορροπία στην περιοχή» μετά τη δολοφονία της πρώην πρωθυπουργού Μπεναζίρ Μπούτο.

«Πρόκειται για μια πολύ σοβαρή πολιτική κρίση, η οποία αναμφίβολα απειλεί την ισορροπία στην περιοχή και ίσως όχι μόνον σε αυτήν», τόνισε ο Κουσνέρ στον ιδιωτικό ραδιοσταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος υπουργός υπογράμμισε ότι οι εκλογές της 8ης Ιανουαρίου είναι «σημαντικές για τη σταθερότητα στη χώρα αυτή, αλλά και για τον υπόλοιπο κόσμο και ιδιαίτερα για μάς που βρισκόμαστε στο Αφγανιστάν με τους στρατιώτες μας».

«Το γεγονός ότι το Πακιστάν είναι μια πυρηνική δύναμη καθιστά την αστάθεια στην περιοχή ακόμα πιο επικίνδυνη», υπογράμμισε ο Κουσνέρ και προειδοποίησε για πιθανό κίνδυνο «να πέσει ατομική βόμβα στα χέρια των εξτρεμιστών».

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή