Από τη μύγα...

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 07:01
UPD:09:18
George Vitsaras / SOOC/George Vitsaras
A- A A+

Από την έντυπη έκδοση


Του Γιώργου Κούρου
[email protected]

Όλα τα είχαν οι ιδιοκτήτες ακινήτων και το μόνο που τους έλειπε είναι το εάν έχουν ξεχάσει να δηλώσουν στην εφορία κανένα τετραγωνικό μέτρο του σπιτιού τους ή της αποθήκης ή της αυλής ή του χωραφιού τους.

Προφανώς για μια ακόμη φορά και η σημερινή κυβέρνηση επιβεβαιώνει τη γνωστή σε όλους μας ρήση ότι το «άρμεγμα της αγελάδας» των ακινήτων μπορεί να συνεχιστεί και να ενισχύσει, έστω και με ψίχουλα, τον κρατικό προϋπολογισμό.

Καλά καλά δεν έχουν συνειδητοποιήσει οι ιδιοκτήτες ακινήτων την πρόσφατη μείωση του ΕΝΦΙΑ, σίγουρα δεν έχουν δει την επόμενη, αλλά το οικονομικό επιτελείο βρήκε τον τρόπο να εισπράξει, όχι σίγουρα από όλους, αλλά από ορισμένους, το ευκαταφρόνητο ποσό των 60 εκατ. ευρώ.

Γιατί τόσα ακριβώς έχει εγγράψει στο προσχέδιο του νέου κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε στις Βρυξέλλες, όχι όμως και εντός των τειχών, για να κλείσει το «κενό» που είχε με τους θεσμούς.

Και από πού θα προκύψουν από τα 60 εκατ. ευρώ; Από διασταυρώσεις τετραγωνικών μέτρων.
Πολύ απλά, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα συγκρίνουν τα τ.μ. που έχουν αναγράψει οι ιδιοκτήτες ακινήτων με τις δηλώσεις για το κτηματολόγιο ή άλλες, όπως αυτές της νομιμοποίησης αυθαίρετων κτισμάτων ή χώρων.

Όπου δε εντοπιστούν διαφορές, θα καλούνται οι «τυχεροί» να πληρώσουν φυσικά πρόσθετο ΕΝΦΙΑ για τα τετραγωνικά που «ξέχασαν» ή και πρόστιμα για ανακριβή δήλωση ή οποιοδήποτε άλλο φόρο ή τέλος που έχουν γλιτώσει.
Βέβαια το πώς θα τεκμηριώσουν οι αρμόδιες αρχές ότι εσκεμμένα οι ιδιοκτήτες ξέχασαν μερικά τετραγωνικά στο Ε9, ή δεν το έκαναν εκ παραδρομής, ή σε κάθε περίπτωση ότι η κίνησή τους ενέχει «δόλο», είναι μια άλλη υπόθεση, που φυσικά δυναμιτίζει τον στόχο για έσοδα 60 εκατ. ευρώ.

Εκτός εάν θεωρηθούν «ένοχοι και χωρίς ελαφρυντικά» εκ των προτέρων και κληθούν να πληρώσουν μέχρι οι ίδιοι να αποδείξουν ότι δεν είναι… ελέφαντες.

Ένα είναι δεδομένο, πάντως, ότι οι «τυχεροί» ιδιοκτήτες ακινήτων που θα «κληρωθούν» από τις ελεγκτικές αρχές θα υποστούν απίστευτη ταλαιπωρία, αφού η εμπλοκή τους με τα γρανάζια της γραφειοκρατίας θα είναι αναπόφευκτη. Και φυσικά όλοι γνωρίζουμε τι εστί γραφειοκρατία για θέματα ακινήτων στην Ελλάδα, όπου εμπλέκονται πολεοδομίες, υπουργεία, κτηματολόγια και εφορίες.

Και επειδή είναι της μόδας οι αναφορές στο πρώτο εξάμηνο του 2015... Καλό κουράγιο.
 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή