«Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV»

Παρασκευή, 18 Οκτωβρίου 2019 08:25

Τσιμιτσέλης  - Παπαδανιήλ

A- A A+

Μια ιδιαίτερη σε μορφή και περιεχόμενο έκδοση, το poster book με τίτλο «Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV» με όλες τις εικονογραφήσεις, κόμικς, σκίτσα και καρικατούρες, που δημιούργησε ο εικονογράφος Αρίσταρχος Παπαδανιήλ για τις ανάγκες της τηλεοπτικής σειράς «Η Πολυκατοικία» και για τον ρόλο του κομίστα Τάκη Περιστέρη -που ενσάρκωνε επί της οθόνης ο ηθοποιός Γιάννης Τσιμιτσέλης, κυκλοφορεί στα βιβλιοπωλεία από τις εκδόσεις Syllipsis.

Η έκδοση θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στο βιβλιοπωλείο Ιανός (Σταδίου 24, Αθήνα).

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι Βασίλης Θωμόπουλος, σκηνοθέτης («Η Πολυκατοικία») Αλέξανδρος Κακαβάς, Πρόεδρος Ένωσης Σεναριογράφων Ελλάδος, Βασίλης K. Καραμητσάνης, πρόεδρος ASIFA Hellas / Animasyros / Δ.Σ. της ΕΛΣ, Soloup (Αντώνης Νικολόπουλος), Σκιτσογράφος, Δρ. Πολιτισμικής Επικοινωνίας. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.

Το poster book «Ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV» είναι δίγλωσσο (ελληνικά - αγγλικά), παρουσιάστηκε στο The Comic Con στη Θεσσαλονίκη και στην αγορά MIFA του Annecy International Animation Festival στη Γαλλία, προσελκύοντας το ενδιαφέρον του διεθνούς κοινού και εισπράττοντας πολύ θετικά σχόλια για την πρωτοτυπία μορφής και περιεχομένου.

 Στις σελίδες/αφίσες του απεικονίζονται σε καρικατούρες οι ηθοποιοί Γιάννης Τσιμιτσέλης, Παύλος Χαϊκάλης, Βάσω Λασκαράκη, Βασιλική Ανδρίτσου, Γιάννης Βούρος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Παύλος Ορκόπουλος, Ιωάννης Παπαζήσης, Νίκος Πουρσανίδης, η μυθική σταρ των ’50s Μάρθα Βούρτση και πολλοί άλλοι. Την έκδοση προλογίζει ο σκηνοθέτης της σειράς Βασίλης Θωμόπουλος. Περιέχονται, επίσης, φωτογραφίες του Γιώργου Πανηγυρόπουλου από τα γυρίσματα.          

Ο βραβευμένος σκηνοθέτης και δημιουργός κινουμένων σχεδίων, εικονογράφος και συγγραφέας Αρίσταρχος Παπαδανιήλ μάς αναφέρει: «Η έκδοση έχει δύο ιδιαιτερότητες. Η μία αφορά στο περιεχόμενο, μιας και αποτελεί ένα συλλεκτικό ντοκουμέντο όλων των εικόνων που δημιούργησα προκειμένου να οπτικοποιηθεί στη μικρή οθόνη η επαγγελματική ιδιότητα του κομίστα, όπως απαιτούσε ο ρόλος του Τάκη Περιστέρη, που υποδύθηκε πετυχημένα ο Γιάννης Τσιμιτσέλης.

Με αυτό τον τρόπο, καταγράφηκε για πρώτη φορά στην ελληνική τηλεόραση, από ένα μεγάλο κανάλι και σε μια δημοφιλή τηλεοπτική σειρά, το επάγγελμα του κομίστα, δίνοντας στον τηλεθεατή την ευκαιρία να αποκτήσει με διασκεδαστικό τρόπο εικόνα και συνείδηση αυτού του επαγγελματικού προσανατολισμού. Η άλλη ιδιαιτερότητα της έκδοσης αφορά στη μορφή, μιας και στην ελληνική βιβλιογραφία είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται μια τέτοια παραγωγή, όπου το βιβλίο μπορεί να κοπεί εύκολα σε 48 έγχρωμες αναμνηστικές αφίσες, κοσμώντας με αυτό τον τρόπο ευχάριστα, τόσο τις βιβλιοθήκες όσο και τους τοίχους, τις πόρτες κ.λπ.

Με τη βιβλιοπαρουσίαση και την έκθεση, παράλληλα, των σχεδίων που περιέχει το poster book στον Ιανό, τα σκίτσα-πορτρέτα των πρωταγωνιστών της “Πολυκατοικίας”, που παρουσιάστηκαν ως έργα μέσα στο έργο, αποκτούν νέα διάσταση, ξεπηδώντας από τη μικρή οθόνη στις σελίδες του βιβλίου και από εκεί στον εκθεσιακό χώρο, δίνοντας μια ευχάριστη νότα στην καθημερινότητα και νέα ζωή στη μυθοπλασία.     

Αξίζει να αναφέρω, πως είναι η πρώτη φορά στην ελληνική τηλεοπτική ιστορία που καταγράφονται οι επαγγελματικές αναζητήσεις και περιπέτειες ενός κομίστα και μάλιστα, σε ρόλο πρωταγωνιστή. Επιπλέον, η έκδοση είναι και συλλεκτική, αφού περιέχει συμπληρωματικά αδημοσίευτα προσχέδια. Ξεφυλλίζοντας ή κόβοντας κατ’ επιλογή τις σελίδες - αφίσες, ας θυμηθούμε μαζί πως “ήταν μια φορά ένας κομίστας στην TV”».

Γιώργος Σ. Κουλουβάρης
[email protected]

Προτεινόμενα για εσάς