Οι χειρότεροι φόβοι για την τουρκική επιχείρηση στη Συρία επιβεβαιώνονται

Χιλιάδες εκτοπισμένοι και εκατοντάδες δραπέτες που συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος
Κυριακή, 13 Οκτωβρίου 2019 16:46
UPD:18:08
REUTERS/Issam Abdallah
A- A A+

Μαζικά δραπέτευσαν τουλάχιστον 750 άνθρωποι που φέρονται να συνδέονται με το Ισλαμικό Κράτος σήμερα από στρατόπεδο στη βόρεια Συρία, εν μέσω βομβαρδισμών κατά την πέπτη ημέρα της τουρκικής επιχείρησης, ανακοίνωσαν οι κουρδικές δυνάμεις εγείροντας σοβαρούς φόβους για την αναβίωση της τζιχαντιστικής οργάνωσης και επιστροφής στο χάος.

Οι 249 γυναίκες και τα 700 παιδιά του «χαλιφάτου» κρατούνταν σε ασφαλές παράρτημα στο στρατόπεδο της Άιν Ίσα όταν έπειτα από πυροβολισμούς άρχισαν να πανικοβάλονται, με αποτέλεσμα να επικρατήσει «αναρχία», σύμφωνα με τον διευθυντή της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ραμί Αμπντουλραχμάν. Το Συριακό Παρατηρητήριο ωστόσο έκανε λόγο αρχικά για 100 δραπέτες, γυναίκες και παιδιά.

Η κουρδική διοίκηση στα βόρεια της Συρίας είχε προηγουμένως δηλώσει ότι μερικά μέλη οικογενειών που σχετίζονται με το Ισλαμικό Κράτος, κατάφεραν να διαφύγουν από το στρατόπεδο, μετά από βομβαρδισμό τουρκικών και των συριακών ανταρτικών δυνάμεων, που υποστηρίζονται από την Άγκυρα.

Υπό αυτόν της δυαφυγής των τζιχαντιστών, οι ευρωπαϊκές χώρες προσπαθούν να επισπεύσουν την εφαρμογή ενός σχεδίου για τη μεταγωγή των ξένων μελών του Ισλαμικού Κράτους εκτός των στρατοπέδων κράτησης τους στην Συρία, προς το Ιράκ. Οι Ευρωπαίοι τζιχαντιστές είναι περίπου το 1/5 των 10.000 Ισλαμιστών μαχητών που κρατούνταν στη Συρία από τους Κούρδους μαχητές.

Η τουρκική εισβολή έχει σημάνει διεθνή συναγερμό αφενός για τις μεγάλες εκτοπίσεις πολιτών και αφετέρου για τον επίσης μεγάλο κίνδυνο να δραπετεύσουν από τις κουρδικές φυλακές μέλη του Ισλαμικού Κράτους.  

Κατά την πέμπτη κιόλας ημέρα της τουρκικής επιχείρησης και οι δύο φόβοι επιβεβαιώνονται. Εκτός από τις αναφορές για τους δραπέτες που σχετίζονται με την τζιχαντιστική οργάνωση, τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν σήμερα ότι περισσότεροι  από 130.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν από περιοχές γύρω από τις πόλεις Ταλ Αμπιάντ και Ρας αλ Άιν λόγω των συγκρούσεων.

Το Γραφείο Συντονισμού του ΟΗΕ για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις (OCHA) ανέφερε επίσης ότι το ίδιο και άλλες ανθρωπιστικές οργανώσεις εκτιμούν πως έως 400.000 άμαχοι στη ζώνη συγκρούσεων στη Συρία μπορεί να χρειαστούν βοήθεια και προστασία το επόμενο διάστημα.

Ούτε ωστόσο η ανθρωπιστική διάσταση ούτε καν η απειλή του εμπάργκο όπλων από την Ε.Ε. σταματούν την Άγκυρα. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι οι τουρκικές πολεμικές επιχειρήσεις θα συνεχιστούν σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων εντός της συριακής επικράτειας. Οι δυνάμεις υπό την ηγεσία της Τουρκίας, υποστήριξε,  ελέγχουν την πόλη Ρας αλ Άιν, ενώ έχουν περικυκλώσει την πόλη Τελ Αμπιάντ.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας δήλωσε μάλιστα ότι οι στρατιωτικές δυνάμεις υπό τουρκική ηγεσία έχουν τον έλεγχο του βασικού αυτοκινητοδρόμου Μ4, σε βάθος 30-35 χιλιομέτρων στο εσωτερικό της συριακής επικράτειας.

Η Τουρκία βρίσκεται αντιμέτωπη με την απειλή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, εάν δεν τερματίσει την εισβολή. Δύο από τους συμμάχους της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, η Γερμανία και η Γαλλία, δήλωσαν ότι σταματούν τις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία.

Η Άγκυρα ωστόσο επιμένει ότι διεξάγει έναν αγώνα «απέναντι σε μία τρομοκρατική οργάνωση», την κουδρική YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού) και τονίζει ότι θα συνεχίσει, προκειμένου να δημιουργηθεί η λεγόμενη ασφαλής ζώνης εντός της Συρίας, για την επανεγκατάσταση πολλών από τους 3,6 εκατ. Σύρων πρόσφυγες πολέμου που έχει φιλοξενήσει. Ο δε Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν απειλεί να τους στείλει στην Ευρώπη εάν η Ε.Ε. δεν στηρίξει την επιχείρησή του.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή