Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Με 173 υπέρ, 83 κατά, τέσσερα άκυρα και ένα λευκό η Βουλή αποφάσισε χθες μετά τα μεσάνυκτα τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές, το αποτέλεσμα της μυστικής ψηφοφορίας «δείχνει» έξι διαρροές από τη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, καθώς από την ψηφοφορία απείχαν ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜέΡΑ25.
Ν.Δ. και Κίνημα Αλλαγής ανέμεναν 179 «ναι», καθώς απουσίαζε (δικαιολογημένα) μόνο ο βουλευτής της Ν.Δ Γ. Αντωνιάδης, αλλά η επανακαταμέτρηση τις πρώτες πρωινές ώρες έβγαλε 173. Κατά, ψήφισαν 82 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς σύμφωνα με την Κουμουνδούρου απουσίαζαν δικαιολογημένα από τη διαδικασία οι Ν. Φίλης, Νεκτ. Σαντορινιός, Γ. Κατρούγκαλος και Θεοδώρα Τζάκρη.
Όπως αναμενόταν ο Αλ. Τσίπρας κάλυψε πλήρως τον Δημ. Παπαγγελόπουλο, ακολουθώντας πολύ υψηλούς καταγγελτικούς τόνους κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του κ. Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον «δειλό», ενώ στηλίτευσε την επιλογή της πλειοψηφίας να αφήσει κενά τα υπουργικά έδρανα αλλά και να μην τοποθετηθούν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να τοποθετηθεί σε υψηλό επίπεδο (Τσίπρας, Τζανακόπουλος, Λάππας κ.α.). «Δεν μπορεί να αντιληφθεί τη διάκριση των εξουσιών» απάντησαν Αθ. Πλεύρης και Σπ. Λιβανός που τοποθετήθηκαν εκ μέρους της πλειοψηφίας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέμεινε στην επιχειρηματολογία του περί προσπάθειας της πλειοψηφίας να κρύψει το πραγματικό σκάνδαλο Novartis, επαναλαμβάνοντας αναλυτικά επιχειρήματα που χρησιμοποιούσε ο ΣΥΡΙΖΑ και ως κυβέρνηση κατά την πρότασή του για σύσταση προανακριτικής τον περασμένο Φεβρουάριο, όπως την έρευνα του FBI και των αμερικανικών αρχών, χωρίς να σημειώσει ότι ερευνήθηκαν από τη δικαιοσύνη με το γνωστό αποτέλεσμα.
Επίσης δεν απάντησε επί της ουσίας σε όσα καταμαρτυρούνται στον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως και στο επιχείρημα της πλειοψηφίας ότι εδώ οι καταγγελίες γίνονται επωνύμως από δύο εισαγγελείς, τον κ. Αγγελή και την κ. Ράικου και όχι από κουκουλοφόρους μάρτυρες.
Από την πλευρά του, ο παραπεμφθείς πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, δεν απάντησε χθες επί της ουσίας των κατηγοριών που τον βαραίνουν, επιτέθηκε κατά των εισαγγελέων Ι. Αγγελή και Αικ. Ράικου αλλά και κατά του πρώην πρωθυπουργού Αντ. Σαμαρά, ενώ δεσμεύτηκε ότι μέσα από τις εργασίες της επιτροπής «θα μετατρέψει τους κατηγόρους του σε κατηγορούμενους».
Στα αξιοσημείωτα της πολύωρης διαδικασίας, η επισήμανση των βουλευτών της πλειοψηφίας ότι κατά τη διάρκεια των εργασιών της επιτροπής το κατηγορητήριο μένει ανοικτό ώστε να συμπληρωθεί με νέα στοιχεία, εφόσον προκύψουν από την έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη στη Δικαιοσύνη και αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο ή άλλα πολιτικά πρόσωπα.
«Αποχωρούμε από την ψηφοφορία, γιατί δεν θέλουμε να νομιμοποιήσουμε παιχνίδια» είπε από την πλευρά του ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας, ενώ το ΚΚΕ στην αντίστοιχη διαδικασία για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής από τον ΣΥΡΙΖΑ κατά των 10 πολιτικών τον περασμένο Φεβρουάριο, είχε υπερψηφίσει την πρόταση και είχε αποχωρήσει από τις εργασίες της επιτροπής.
Ο κ. Βελόπουλος συντάχθηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά την επιλογή της Ν.Δ. να απέχει από τα υπουργικά έδρανα, πριν αποχωρήσει η Ελληνική Λύση, ενώ ο Γ. Βαρουφάκης πριν από την αποχώρηση του ΜέΡΑ25 είπε: «Δεν μας έστειλε ο λαός εδώ για να προσποιούμαστε ότι είμαστε δικαστές και εισαγγελείς».