Με το βλέμμα σε Δαμασκό και Μόσχα οι Κούρδοι της Συρίας

Εφόσον αποσυρθούν πλήρως οι αμερικανικές δυνάμεις
Τρίτη, 08 Οκτωβρίου 2019 15:46
UPD:15:49
REUTERS/RODI SAID
A- A A+

Μία πόρτα στη Δαμασκό και μία ακόμη στη Μόσχα ετοιμάζονται να ανοίξουν οι Κούρδοι στη βόρεια Συρία, προκειμένου να καλύψουν το κενό στη ασφάλεια που θα αφήσουν πίσω τους οι αμερικανικές δυνάμεις, εφόσον αποχωρήσουν πλήρως από τα σύνορα με την Τουρκία.

Την προοπτική της νέας συμμαχίας στην περιοχή, έναν κίνδυνο τον οποίο επισήμαναν ειδικοί και μη από την πρώτη στιγμή που ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε την απόσυρση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία, επιβεβαίωσε στο Reuters ο Κούρδος αξιωματούχος Μπαντράν Τζία Κουρντ.  

Οι ΗΠΑ απέσυραν χθες 50 μέλη των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων από ένα τμήμα των τουρκικών συνόρων, ανοίγοντας τον δρόμο στην Τουρκία να πραγματοποιήσει την αοειλή της για επιδρομή της εναντίον των δυνάμεων των Κούρδων της Συρίας, τις οποίες θεωρεί τρομοκρατικές.

Οι υπό τους Κούρδους Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) έκαναν λόγο για «πισώπλατη μαχαιριά», δεδομένου ότι με επικεφαλής την κουρδική πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), οι SDF διαδραμάτισαν μείζονα ρόλο στην υπό τις ΗΠΑ εκστρατεία εναντίον του Ισλαμικού Κράτους.

«Αν οι ΗΠΑ εκκενώσει την περιοχή και ιδιαίτερα τη μεθοριακή περιοχή, σίγουρα εμείς, ως αυτοδιοίκηση και ως οι SDF, θα αναγκαστούμε να εξετάσουμε όλες τις διαθέσιμες επιλογές», τόνισε ο Τζία Κουρντ.

Αντιμέτωπος με μία πραγματική θύελλα αντιδράσεων, ο Αμερικανός πρόεδρος προσπάθησε να θολώσει λίγο τα νερά προειδοποιώντας την Άγκυρα μέσω Τwitter πως αν κάνει κάτι που η Ουάσιγκτον θεωρήσει ότι κινείται «εκτός ορίων», τότε οι ΗΠΑ θα «καταστρέψουν ολοσχερώς και θα εξαφανίσουν την οικονομία της Τουρκίας».

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή