Του Γιάννη Καμπουράκη
[email protected]
Στη σκιά της συζήτησης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τον Δ. Παπαγγελόπουλο και με ορίζοντα τις θεσμικές κινήσεις της κυβέρνησης (ψήφος Ελλήνων εξωτερικού, συνταγματική αναθεώρηση, νέος εκλογικός νόμος, εκλογή νέου Προέδρου Δημοκρατίας), θα γίνουν τα πρώτα ραντεβού του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς στο τέλος της εβδομάδας.
Ο κ. Μητσοτάκης θα αναζητήσει συναίνεση για το σχέδιο νόμου που αφορά στην ψήφο των ομογενών αλλά και τις άλλες θεσμικές αλλαγές που ετοιμάζει, τη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ με χθεσινό non paper προκαταλαμβάνει τις εξελίξεις και διαμηνύει ότι δεν σκοπεύει να καθίσει καν στο τραπέζι του διαλόγου.
Για την κυβέρνηση, η αναζήτηση συναίνεσης για την ψήφο των αποδήμων παρουσιάζεται ως μη προσχηματική, αλλά ουσιαστική. Θα εξελιχθεί όμως σε ένα «μπαρουτιασμένο» σκηνικό, ειδικά μετά τις νέες αποκαλύψεις και τις νέες καταγγελίες, αυτή τη φορά από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για τον κ. Παπαγγελόπουλο, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» για παρεμβάσεις στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου ώστε να αποζημιωθεί το ξενοδοχειακό συγκρότημα Grand Resort Lagonissi.
Κατά πάσα πιθανότητα, ο Πρωθυπουργός - οποίος επιστρέφει αύριο το απόγευμα από το Κάιρο – δεν θα παρευρεθεί στη Βουλή κατά τη συζήτηση για την προανακριτική, ενώ σε ό,τι αφορά την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, ο κ. Μητσοτάκης θα περιγράψει τους άξονες της κυβερνητικής πρότασης και όχι ένα κλειδωμένο νομοσχέδιο, αφήνοντας περιθώρια αλλαγών, εφόσον υπάρξουν προτάσεις από τα κόμματα. Η συγκέντρωση 200 ψήφων είναι δύσκολη υπόθεση, έστω κι αν όλα τα κόμματα συμφωνούν επί της αρχής στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του εκλογικού συστήματος και διευκόλυνσης της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού. Διαφωνούν όμως σε βασικές προβλέψεις και έτσι οι 101 ψήφοι του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΚΕ μπλοκάρουν κάθε αλλαγή, σε ό,τι αφορά την υλοποίησή της από τις επόμενες εκλογές.
Η κυβέρνηση δεν μπαίνει σε διαπραγμάτευση για την πρόταση ΣΥΡΙΖΑ να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στο συνολικό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα όμως, φέρεται να συζητά το διπλό σύστημα ψηφοφορίας, δηλαδή και με αυτοπρόσωπη παρουσία σε τμήματα του εξωτερικού και με επιστολική ψήφο, όπως συζητά και την αύξηση των βουλευτών Επικρατείας σε 15.
Κυβερνητικές πηγές διαμηνύουν επίσης ότι σκοπός του κ. Μητσοτάκη είναι να μην αποκαλύψει στις συζητήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς τις προθέσεις του για τον νέο εκλογικό νόμο και το πρόσωπο του νέου προέδρου Δημοκρατίας, αν και οι πληροφορίες επιμένουν ότι στο προσκήνιο βρίσκεται η επιστροφή του μπόνους εδρών για το πρώτο κόμμα με κατώτατο πλαφόν, στο 25%.
ΣΥΡΙΖΑ: «Επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια»
Ο ΣΥΡΙΖΑ, με χθεσινό non paper, επιχειρεί αφενός να τινάξει στον αέρα την προσπάθεια της κυβέρνησης για την εξεύρεση συναινέσεων που μπορούν να λειτουργήσουν ως βάση και για τα επόμενα θέματα, αφετέρου προσπαθεί να κόψει και τη συζήτηση ανάμεσα στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής, ή τουλάχιστον να ενοχοποιήσει τη Χαριλάου Τρικούπη επειδή προσέρχεται στο πεδίο του διαλόγου. Παράλληλα, επιχειρεί να χρεώσει στην κυβέρνηση, όπως αντιστοίχως και η Ν.Δ. θα επιχειρήσει να χρεώσει στην αξιωματική αντιπολίτευση, ενδεχόμενο ναυάγιο, το οποίο είναι και αρκετά πιθανό.
«Η Ν.Δ. και ο κ. Μητσοτάκης επιδίδονται σε επικίνδυνα θεσμικά παιχνίδια τόσο με τον εκλογικό νόμο όσο και με τη ψήφο των ομογενών. Προφανώς, στόχος της κυβέρνησης δεν είναι να δώσει δικαιώματα στην ομογένεια αλλά να τη μετατρέψει από πρεσβευτή της Ελλάδας στο εξωτερικό σε πρεσβευτή κομματικών συμφερόντων. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι η ακύρωση της απλής αναλογικής που διασφαλίζει την ισοτιμία της ψήφου και ταυτόχρονα η αλλοίωση του εκλογικού σώματος που θα κρίνει το καλπονοθευτικό μπόνους και άρα το ποιος θα κυβερνά. Ο ΣΥΡΙΖΑ προειδοποιεί την κυβέρνηση, αλλά και τον κο Μητσοτάκη που ετοιμάζει επικοινωνιακό σόου με συναντήσεις πολιτικών αρχηγών στο Μέγαρο Μαξίμου, να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με τους θεσμούς και την ομογένεια και να μην την εμπλέκει σε απαράδεκτους μικροκομματικούς υπολογισμούς, επιχειρώντας να την διχάσει. Η δημοκρατία μας και το ευαίσθητο θέμα της ψήφου των εκτός επικράτειας Ελλήνων πολιτών απαιτούν συγκεκριμένες προτάσεις, όπως αυτή της επιτροπής εμπειρογνωμόνων που συγκρότησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και το πόρισμα της οποίας θα υποστηρίξει μέχρι τέλους. Ως εκ τούτου δε πρόκειται να δώσουμε κανένα άλλοθι στον πολιτικό και θεσμικό τυχοδιωκτισμό του κου Μητσοτάκη, που θα φέρει ακέραια την ευθύνη για το αδιέξοδο στο οποίο φαίνεται να οδηγεί τη συζήτηση γύρω από το ώριμο αίτημα της ψήφου των ομογενών, ώστε αυτοί να εκλέγουν εκπροσώπους στην Ελληνική Βουλή, χωρίς να γίνονται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης» ανέφερε επί λέξει η Κουμουνδούρου.