Τιμή - ρεκόρ για το πιο επίκαιρο έργο του Banksy για το Brexit

Παρασκευή, 04 Οκτωβρίου 2019 13:27
A- A A+

Το έργο του Banksy που απεικονίζει το βρετανικό κοινοβούλιο γεμάτο χιμπατζήδες πωλήθηκε σε δημοπρασία του Οίκου Sotheby’s στην τιμή των 9,9 εκατομμυρίων λιρών (11,1 εκατομμύρια ευρώ). Πρόκειται για μια τιμή ρεκόρ για τον Βρετανό καλλιτέχνη δρόμου, όπως ανακοίνωσε ο Οίκος δημοπρασιών.

Το  «Devolved Parliament» είναι ο μεγαλύτερος γνωστός καμβάς του Banksy και εκτέθηκε για πρώτη φορά το 2009 για το Μουσείο του Μπρίστολ, από το οποίο κατάγεται, και η έκθεση προσέλκυσε περισσότερους από 300.000 επισκέπτες ενώ έγινε μία από τις 10 κορυφαίες εκθέσεις σε επισκεψιμότητα σε όλο τον κόσμο εκείνη τη χρονιά.

«Δεν υπήρξε ποτέ καλύτερη στιγμή για να διαθέσουμε προς πώληση αυτό τον πίνακα», δήλωσε ο Άλεξ Μπράντσικ, επικεφαλής στο τμήμα σύγχρονης τέχνης Ευρώπης του Οίκου δημοπρασιών, αναφερόμενος στο καθημερινό σίριαλ στο βρετανικό κοινοβούλιο, εν όψει του Brexit.

Για τον Μπράντσικ, το έργο του Banksy υπογραμμίζει «την οπισθοχώρηση της παλαιότερης κοινοβουλευτικής δημοκρατίας του κόσμου σε φυλετική και ζωώδη συμπεριφορά».

Φέτος, ο καλλιτέχνης παρουσίασε εκ νέου το έργο του για να συμπέσει με την ημερομηνία του Brexit που αρχικά προβλεπόταν για τις 29 Μαρτίου, δέκα χρόνια μετά την πρώτη έκθεσή του», όπως εξήγησε ο Μπράντσικ.

Με αφορμή την πολιτική συγκυρία, άλλαξε και ο τίτλος του πίνακα που παλαιότερα ήταν «Question Time».

Το προηγούμενο ρεκόρ για έργο του μυστηριώδους καλλιτέχνη ήταν 1,87 εκατομμύρια δολάρια (1,7 εκατομμύρια ευρώ), το 2008 στην Νέα Υόρκη.

naftemporiki.gr

Προτεινόμενα για εσάς